Já smil měla asi dva roky a sousedi ho mají už leta (docela velký keř) a nikdy jsem ho neviděla vykvést. Smil to určitě podle chuti i vůně je, ale myslím, že nemusí nutně kvést.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Je to opravdu smil a zatím má teda jen jeden žlutý květ (na té mé fotce je v levém horním rohu, trochu mimo záběr) + na rostlince to bylo napsané, když jsem ji kupovala. Šalvěj jsem už pěstovala, ta vypadá úplně jinak. Rozmarýn mám ve stejném truhlíku a na fotce je úplně vlevo. Opravdu je to tato rostlinka
. Akorát ji neumím používat v kuchyni, čekala jsem něco na způsob glutamátu a ono to byl spíš lék na žlučník (jak to trefně popsala RoSa).
Nám se smil rozrostl do obřích rozměrů, dost jsme ho zkrouhli a už zase bují. I na pohled je to hezká rostlina. Kvete každý rok, ani do vázy to není špatné. V kuchyni ho ale moc používat taky neumím. Vůní mi nejvíc připomíná libeček, ale ten pochopitelně vítězí.
Jeste k bambusum. S velkou pravděpodobnosti je to nějaký mrazuvzdorny druh a ty většinou po vykveteni úhynou. Blbé je, ze vykvetaji v cyklech od 1 do 140 let. Takže trpělivost. A pokud hubit, tak musíte vykopat vsechny oddenky.
jj, protoze gmail refresuje stranky, i kdyz nejste aktivni. ony to ty statistiky pocitaji nejaky cas od refrese, ze tam uzivatel je. je to opravdu orientacni vec.
Tohle jsme měli na balkoně, takové sametově listečky. používala jsem to jako variantu rozmarýnu pod pečené maso.
A jak prosím? Jenom ty listy nebo celé?
Celé větvičky.
Tady pisou, ze staci par listku, myslim, ze problem je opravdu v dozirovani. Ale sama s ni zkusenost nemam.
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/smil-italsky-odhalte-tajemstvi-dobre-kuchyne
+ Bledule
Díky. Dám tomu teda ještě jednu šanci, uberu množství a zkusím použít jen listky.
Tady se vi vsechno.
Co je to za muru?
zavíječ zimostrázový
To jsou ty potvory, které žerou (jejich housenky) buxus
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zav%C3%ADje%C4%8D_zimostr%C3%A1zov%C3%BD
Už jsem s nima bohužel taky měla co do činění
.
tak to bylo rychlý ![]()
Aby ne. Bojuju s nima už pár let, znám je víc než důvěrně
.
Vzhledem k tomu, ze jsem jednu nasla dnes rano v loznici a pred oknem loznice roste buxus, tak to fakt nemam radost. Ze ji vzapeti sezrala kocka, asi nicemu nepomohlo.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí