JankaM Velke Losiny by se ti nelibily? Sestrenka jezdi pravidelne na damskou jizdu nekam pod Lysou horu, muzu se ji zeptat.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
marieu Teď nevím, zda tam máš překlep a má to být stržení domu. Známí teď bourali za 100.000, starý dům,řekla bych spíš menší velikosti, ale kdo ví, zda to nemeli přes známe, bez daně a tak;-(.
Karja spis ze praska
moora Viď, neumela jsem to rozklíčovat;-)
Karja ne ne, myslela jsem opravdu stažení- statické zajištění. Jako jak až moc finančně náročný to může být.
marieu bohužel hodně. Takhle se to vůbec nedá rict. Pokud beru normální RD tak cena může být od pár tisíc až několik set tisic.
rysamona chápu, jen by mě zajímalo, jestli to může být i přes 0,5mio... nic, to je opravdu vágní dotaz, budu muset vydržet s nervem a počkat na statika.
marieu ano může. Najít dobrého statika a uvidíte. Když se vám statik nebude zdát, nebo to co vyplodi radši zkusit ještě jiného. Lepší zaplatit nový posudek nez naletet. A kvalitní statiky vyvažovat zlatem.je třeba zjistit příčinu, změna podloží, změna vyuziti okolí(třeba zvýšená dopravni zátěž)je špatnej dům, špatně udělaná rekonstrukce nebo prostě únava materialu... Spraví to třeba nový betonový věnec, ocelová táhla nebo betonové piloty...milion možností. Držím palce ať je to nenáročný.
rysamona budem kupovat dům po babičce, vilka za 20. let, která nikdy neprošla rekonstrukcí. Pokud vím, nemá ani věnec a jedna stěna se mírně sesula a praskla. Nevím, jestli to nebude spíš na stržení patra a vystavění nového věnce. Statika budeme mít na doporučení švagrové, je stavařka a i když úplně nepraktikuje, předpokládám, že by ten člověk měl být šikovný... děkuju za poznámky i tak!
marieu kvůli věnci se patro strhnout nemusí, dokonce může někdy zůstat i střecha
a.treba.to.bude.stacit.muze.to.byt.vazne.i.ne
Ale vilka z dvacátých let bez rekonstrukce. Můj sen, původní prvky aaach
Pak dej vědět zajímalo by mě to.
rysamona tohle nebyla nikdy žádná honosná stavba, naopak- byly to v podstatě obyčejné domy pro mistry ze slévárny z místní fabriky. Ale já se do něj narodila a i když jsme se s rodiči v mých 11 letech odstěhovali, nikde jinde už jsem tak "doma" nebyla. Doteď vím, jak to vonělo na půdě, vidím vyskládané sklenice kompotů ve sklepě, obraz nad klavírem, u kterého jsem strávila nekonečné hodiny, slyším ťukání psacího stroje, u kterého děda v patře překládal, slunce od západu na verandě, kde se nechával odstát přes noc mošt... prostě srdcovka.
rysamona no, už vidím muškáty na oknech a vybírám osvětlení
.
marieu To už jsou většinou radosti a je to náhodou super. Já jsem tedy typ že vím jak na omítky a třeba odvlhceni baraku ale nábytek a doplňky to je mor. A proto to u nás vypadá stále provizorně
. Jinak taky máme prvorepublikový domekz, rok 1938.
rysamona toho se zas nedostává mně, ale ani mému muži. Já jsem schopná to ale aspoň nastudovat a pochopit, drahý je čistě humanitní typ
. Prvorepublikový domek zní taky velmi dobře ![]()
marieu My jsme oba stavaři. Do krve se pohadame o způsobu odvlhceni či podkladů pod podlahy pak u volby té podlahy (jako vzor) na sebe koukneme a řekněme nejistě asi toto?![]()
A staré domy jsou fajn, ale chce se to v nich naučit žít.
marieu
To zní hrozně super. Můj rodný dům v této podobě už neexistuje, ale mám tyhle pocity na chalupě, tedy v domku na Valašsku, kde vyrostla moje máma a její sestry. Vždycky jsem snila, že tam budu jednou žít. Hrozně mě mrzelo, když se pak sestry dohodly, že si dům nechá jen jedna z nich. Můžeme tam jezdit, teta je vstřícná, ale už to není ono.
rysamona mám naivní představu, že se tak trochu vrátím domů, že jsem tam byla zvyklá. Jasně, že teď vidím, jak byl dispozičně mizerně řešený a že s tím tohl až tak moc nezmůžem, ale tolik se toho nebojím.
Garfie to je smutné, no. Zvláštní u nás v rodině je, že o tenhle dům neměl nikdo žádný zájem. Můj otec se vzdal podílu ve prospěch zahrady, páč je duší zemědělec a hlavně tam má kaktudový skleník, strýc, kterému dům připadl ho nechal zchátrat. 10 let byl teď zcela neobydlený. Bylo mi z toho vždycky ouzko i proto, že jsem věděla, že babička se před smrtí nutně domnívala, že nezůstane v rodině. Měl by obrovskou radost a cítila by úlevu, myslím. To je další rozměr té koupě, která je na spadnutí.
marieu Tak to je hezké, babička bude spokojená. Mě takhle ty staré domy strašně mrzí, i v širším příbuzenstvu, kde je mi po tom houby. Ale pokud jsem tam strávila jako malá prázdniny, cítím sounáležitost ke každé cihle!
Garfie přesně jsi to napsala s tou sounáležitostí!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.