"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 03. října 2021 13:17

Pavlena 

To už si moc nepamatuju, určitě to bylo tak kolem 2. třídy nejpozdějc, přestupovala jsem do třetí třídy jinam a tam už jsem problém neměla.

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 03. října 2021 13:25

barbucha Pavlena Já taky ráčkovala, R jsem měla ve jméně, příjmení, adrese... Logoped nepomáhal, nakonec mi v první třídě ušmikli uzdičku pod jazykem a bylo. V ten moment jsem přestala ráčkovat . Stejně jsem to aplikovala u dcery, ale před vstupem do školy. Asi vrozená dispozice.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. října 2021 13:25

Tabea v pořádku, já si to nijak nebrala

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 03. října 2021 14:45

999 uzdicku mam usmiknutou od peti let, nepomohlo. Ale me to nevadi, myslim to neni az tak moc slysitelny, naopak kdyz se snazim vyslovovat r spravne, tak me to strrrrasne irrrrituje..

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 03. října 2021 16:22

já jsem se tu onehdá ptala na dobrou anglickou učebnici, doporučily ste mi Murhyho English grammar in use, zjistila jsem, že jsou asi tři díly a koupila po určitém váhání ten prostřední. Byla jsem pro to v luxoru, kde to maji za přepážkou, nemůžete si jen tak volně vzít a listovat. Chtěla bych se zeptat, je v tom prvním díle nějaký "must have" téma? Máte to někdo v paměti? jestli ho mám ještě dokoupit.. pro doplnění: osvěžuju si angličtinu po delší době, rozumím čtenému a i mluvenému (když to není moc složitý), ale to mluvení, to je bída a myslím, že dlouhodobým skoronepoužíváním se mi ta gramatika dost vypařila, nicméně od nuly nezačínám. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. října 2021 16:27

Ounz tak to se mi zdá, že jsi zvolila správný díl! V prvním dílu jsou ta samá témata jako ve druhém, akorát že je to psané pro úplné začátečníky. Tj. ve druhém už je větší slovní zásoba, výjimky, atd., ale gramatická témata stejná, nicméně hlouběji probraná. Myslím, že první díl si určitě kupovat nemusíš. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 03. října 2021 16:29

Ounz 

Myslím, že tou "dvojkou" vůbec nic nezkazíš, pokud nejsi úplný začátečník. Podobných gramatik je několik na celkem slušné úrovni, ale žádná z nich neobsahuje úplně úplně všechno, z každé by se dalo vybrat něco (napříč autory i levely), co jinde není, ale je to třeba 10 - 20 stran. Jestli je v té červené (?) jedničce něco, co neznáš, tak to určitě snadno nabereš jinde. Jsem právě zjistila, že nevím, kde moje jednička je...

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 03. října 2021 16:33

Pavlena Kamaráda odnaučila ráčkovat jeho přítelkyně, když mu bylo nějakých pětadvacet :o)

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 03. října 2021 16:36

Mohučanka dynda  děkuji moc za odpověď, tak jsem ráda, že jsem se trefila :)

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 03. října 2021 17:16

barbucha mame v prijmeni pomerne vrazednou kombinaci nekolika L a R. Kdyz se nam narodilo druhy dite a pojmenovali jsme ho Barbora, posilal kamarad gratulaci, ze doufa, ze treti dite se bude jmenovat Klara :)

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 03. října 2021 17:52

DruI to nerikam, ze by to neslo, ale sama na to ut rozhodne kaslu.  To mam u sebe jiny temata, ktery bych stala o to vyresit, rackovani fakt ne.

Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 03. října 2021 19:48

Pavlena Mně tenkrát dost pobavilo, jak to ta přítelkyně následně okomentovala, když se rozešli: "Mně ze vztahu zbylo auto a jemu dobrá výslovnost." ;o)

Offline Catherinne
10865 příspěvků moje polička 03. října 2021 20:37

Poradí někdo hezké ubytování v Českých Budějovicích? Ideálně centrum a blízké okolí. A klidně i dobrou restauraci kde se po závodě skvěle najíme? Muž by rád Budvar, když už tam budem... Díky 

Offline Ronna
1088 příspěvků moje polička 03. října 2021 21:40

Nevíte, která šperkařka dělá prstýnky takové ty tenoučké kroužky? Co se dají dát i na část prstu před kloubem?

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 03. října 2021 21:56

Catherinne - na náměstí je hotel zvon, dvořák, u solné brány, bohemia,  poblíž u řeky hotel budweis, penzión Klika, mraky penziónů, taky nově rezidence na Malši. Teď si nevzpomenu na další. Ceny neznám. Nejznámější restaurace Masný krámy, tam je Budvar , v té samé ulici restaurace Krajinská 27, minipivovar a dobře vaří. Dobře vaří u Kliky. Pozor na restaurace Solnice, pivovar, ale kuchyň se zhoršila. 

Offline Catherinne
10865 příspěvků moje polička 03. října 2021 22:35

jitřenka díky, proberu se tím, booking mi toho moc nenabídl 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 03. října 2021 22:45

Ounz za me je dvojka nej. Ale chci si koupit i jednicku, protoze obcese mit celou sadu a pro dceru

Ja mam i nejaka slovicka a dalsi ucebnice od nich. Ale priznani: mne AJ proste nejde, ja se v ni trapim i kdyz ji denne pouzivam a pry mluvim obstojne. S NJ to bylo jine kafe. 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 04. října 2021 07:52

Candance asi mám stejný problém, aj mě nebaví, je to spíš nutnost a teda mám pocit, že mám strašnou výslovnost. Nj je prostě Vergnügen

Offline jitřenka
717 příspěvků moje polička 04. října 2021 08:35

Catherinne -  když  tak se ptej pozor jsou tam i hotely daleko od centra, mrkni na ty co jsem vypsala, poměr je jak je daleko k náměstí 

https://www.hotel.cz/ceske-budejovice/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=NOsync+%7c+Hotely+-+mesta+-+Exact|203986&utm_content=Ceske+Budejovice+%7c+7&utm_term=hotely+ceske+budejovice|hotely+ceske+budejovice

Offline Catherinne
10865 příspěvků moje polička 04. října 2021 09:34

jitřenka myslím, že vyhraje zvon nebo dvořák ať to máme blízko na start