Spíš chroustek letní, na chrousty už je dost pozdě
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Já myslím, žwe to bude chroust. Bez tykadel může být samička ne?
Sweet Potato proč pozde? Já jsem ho vyfotila asi před týdnem 

z wikipedie:
Gastronomické využití
V některých dobách byli na některých místech chrousti konzumováni.
V německém časopise z města Fulda byli ve 20. letech popisováni studenti, kteří jedli chrousty v cukrové polevě.Dušené chrousty popisuje v jednom svém románu německý spisovatel Sebald.Další možností je podávat 10 minut vařené chrousty s citronovou šťávou na čerstvě usmažených palačinkách.
Polévky
Nejčastější byla pravděpodobně forma polévky nebo vývaru:
Francouzská chroustová polévka z 19. století
Na rozpuštěném másle usmažte libru (454 g) chroustů (bez křídel a nožiček), poté je zavařte do kuřecího vývaru, přidejte telecí jatýrka a podávejte k topince s pažitkou.
Česká chroustová polévka
1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.[1]
![]()
to jsem se přesně včera dočetla taky :-D
A teda jsem četla před nějakou dobou Zíbrtovu Českou kuchyni za dob nedostatku a vono sežrat se dá skoro všechno, když je hlad.
Před pár lety jsem po tom pátrala, ti praví chrousti (tj chroust obecný) jsou časnější, duben květen. Proto třeba německy se jim říká májový brouk. A ty typické paličky na tykadlech mají i samičky, byť ne tak velké. V červnu jsou to prý téměř vždy chroustci. Jsou menší (do dvou cm, ono i to je dost) a bez paliček. Ale hádat se nebudu, informace mám jen zprostředkované, broukopravec nejsem. A tedy úžasné makro!![]()

Tak je možné, že máš pravdu, je fakt, že tento do dvou cm byl.
Ono to teda kromě těch dvou teoreticky může být v posledních letech nechvalně proslulý chroust maďalový, co páchá ty škody hlavně na jižní Moravě, ale ten by měl asi taky mít ty chroustí paličky.
a já ho ještě zachránila z bazénu před utopením...![]()
muj oblíbenej vtip ![]()
Oblíbený vtip naší rodiny ![]()

![]()
Pozvat Jírovic.![]()
Kolega entomolog říká, že s největší pravděpodobností je to chroustek letní, ale aby to určil na stopro, musel by ho mít v ruce. ![]()
Mít v ruce? 
když jsem byla malá, tak jsme chodily večer s kamarádkou sbírat chrousty pro slepice, její maminka nás vždycky vyslala (nebyli to Jírovi :-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí