Evaeva Jj, my chtěli dat druhy babičce tip na funny wheels a moje mama mezitím bez ptaní koupila něco jinyho, tak jsme se chtěli vyhnout trapnosti na oslavě a dali druhy babičce tip na kuchynku (jen první hypotetickej letmej nastrel) a ona ji okamžitě odněkud objednala, takže se taky trochu bojim
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Potrefenáhusa
musíš posílat rovnou odkazy
Evaeva tam si to menedžuje muž (taky blbě)
Potrefenáhusa já dělám na podzim sdílený soubor na narozeniny a vánoce, posílám to rovnou komplet všem. Občas někdo koupí i něco jiného a přesně vím u koho to bude průšvih a u koho ne![]()
Potrefenáhusa jako babička ti radím zásadně přesný adresny odkaz. Podle mých zkušeností to usnadní život oběma stranám.
Ale já jsem disciplinovana. Navíc sama nerada hromadim , taky mám ze zbytecnejch krámu osypky, na všech stranách.
Evaeva Tak Betty však jo. Ale my jsme 4 dospěli na jedno dite, tak mi sdilenej seznam přijde trochu prehnanej. Navrch se třeba s moji mamou dohodneme, ze nám k vanocum už nic kupovat nebude, protože nám pridala spoustu penez na autosedacku a pak prijdu a najdu to obří auto a klouzacku .... od druhy babičky zas posloucháme půl roku, ze co jsme vybrali, je málo barevny, málo růžový, pyzamo z lindexu moc drahy...je to narocny proste
černá káva Samostatná a schopná dcera a ty říkáš, že jsi hodně stará a chceš jí pomoct? Víš co, to může být taky trochu problém v tom, že tě dcera nechce "zatěžovat", neumím najít úplně správný výraz. Já to mám s mámou taky, pracuju na tom, ale vědomě. Mně prostě přijde líto, aby utrácela za blbosti, když nám třeba peníze nechybí a dětem můžu koupit co chci (že třeba nechci je zase jiná stránka věci). A ona si třeba ani nemůže dovolit to, co bych případně koupila já nebo se mi to, co koupí ona nebude líbit. A úplně chápu tvůj postoj, z venku to vidím úplně jasně, ale v tom vlastním vztahu ne. :-) Já se teda naučila ten postoj, co má Potrefená husa a snažím se neřešit, co kdo donese, ale ne vždy se to úplně povede. Myslím, že by sis mohla s dcerou zkusit promluvit nějak na rovinu, že chápeš, že to zvládá (a že má případně jiný vkus), ale že bys jí ráda nějak pomohla nebo dětem něco koupila "jen tak", že ti to prostě dělá radost.
Potrefenáhusa Housátko je jedináček na obě strany? S tím asi nic neuděláš, to bude od babiče celoživotní boj o pozornost. :-(
Potrefenáhusa ale jo, já to chápu
Garfie já budu podobného věku jako černá káva a v době , kdy jsme rodily my, byla situace jiná. Mladí byli často finančně nezabezpečení, pak byl každý dar dobrý. Dnes se zakládají rodiny později a velmi často pak mladí mají příjem, který jim umožňuje koupit si, co potřebují, podle svého vkusu. A ten je většinou jiný v jiné generaci, samozřejmě.
rozarka Já tomu právě úplně rozumím, jen se snažím přiblížit možný postoj té dcery. Vlastně mě teď napadlo, že by tu svoji potřebu mohla černá káva přetavit na zážitky, vzít třeba vnoučata do Zoo nebo do muzea, tam jim koupit zmrzlinu a tak. To je výhra na všechny strany, děti budou mít zážitek a dcera volný čas!
Garfie to je přesný. My teda moc zabezpečený nejsme, haha, ale pořád jsme na tom líp než dvě babičky v důchodu, každá sama. A když donesly patnáctý bodýčko nebo tričko v nesmyslný velikosti, bylo mi to úplně líto. Že tu stovku bych radši viděla přidanou na nový botičky. Ale zas úplně chápu, že prostě chtěly koupit něco samy, pro radost. Dělala jsem to samý, když jsem měla malyho synovce, první miminko v rodině :)
Teď už je syn větší a oblečení neobměňujeme tak často, tak se nám hezky povedlo přesměrovat ty pozornosti hlavně na jídlo :-))) krabičku jahod, tvaroháčky, dinosauří křupky, actimely, jablečný chipsy, ovocný kapsičky. Upřímně z toho mám fakt radost, jsou to takový ty různý přilepšení, žádný umělohmotný sladkosti, věci co nekupuju denně, dítě je z toho vždycky nadšený. A já ušetřím za mňamky :)
žluťásek vaše babička asi nerikala půlročnímu miminu: to je skoda, ze ti ta tvoje mama ještě nedává čokoládu, takhle ti nemám co přivézt! a nepta se neustále dokola, jestli už ji marmeladu a kakao, aby si zvykala na skolkovou stravu? ![]()
Garfie my to tak děláme taky. Mladí taky nechtějí moc dárků, tak tu pozornost vyvažujeme spíš časem s dětmi. Dárky řeším už po dohodě, blbosti nemám ráda ani já a mikina, byť drahá, taky bude ležet ve skříni, když to nebude ta správná. Zas ale chápu tu babičkovskou potřebu. Už jen proto, že třeba já jsem tak krásné věci pro děti neměla. To se rozplývám nad kdečím.
rozarka Já chápu, že je někdy těžký držet se zpátky, když to prostě kdysi nebylo. Nemysli si, já chodím kolem věcí na miminka a úplně už se třesu, aby do toho praštila neteř a já jí mohla nakupovat!
Moje tchýně je taky blázen do nákupů oblečení, ale jako celkově, nakupuje hodně na sebe, na celou rodinu, číhá na slevy, jezdí do zahraničí do outletů, je to prostě takový její koníček. Jednu dobu jsem v podstatě nechala oblékání dětí jen na ní, dokupovala jenom to, co chybělo. Jako taky mě štvalo, že má dcera desatery šaty a osmery džíny a žádné tepláky, popřípadě tygrovanou zimní bundu.
Ale přežila jsem to, jí to udělalo radost a já ušetřila, ale občas mě to stálo usilí.
Garfie osm sukni, osm džínů a žádný tepláky souhrnně popisuje šatník mých dcer, ktery zvětší části obstaravam já. ![]()
Jedna nosí výhradně sukně a druhá kalhoty. Kraťasy pod zadek pak svorně obě.
continuity Já mluvím o čtyřletým dítěti! Neměla v čem chodit do školky!
Teď už tchýně z větší části potřeby konzultuje.
Potrefenáhusa promiň, ta marmeláda mě vždycky rozesměje. ![]()
Já bych to přivykani já skolkovni stravu nepodcenovala. ![]()
Naše děti nesvačily chleby s pomazánkou ani jedna, a učitelka se děsně divila, co mají doma je svačině, když ne chleba. Jsem ji nechtěla úplně říkat, že u nás se chleba dokonce ani nesnida a sem tam večeří. Pro některé lidi je to prostě těžké pochopit. ![]()
Pinot Noir viď, já nevim, kde na tom byla, kdyby rekla třeba čaj s mlikem, červenou řepu a rybičkovou pomazanku!
continuity Třeba pro mě, já jsem velký milovník pečiva
Zvykat dítě na něco mě nenapadlo, u jídla to nebylo tema, a furt to někoho trápilo skrz pozdní vstavani, zadnej režim atp. ("Co budete dělat až ..." to je taková nesmrtelná konverzační hláska)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí