barbucha Tak mimo civilizaci nebo v jinak nepohodlných situacích jsem byla taky ráda za jednorázové plinky. Ony už se dělají i šetrné k prostředí. Ale jinak jsme běžně dávali látkové.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
notna ja to rozhodne nemyslela jako posmivani lesanam, ze latkove vlozky jsou ekl, zatimco kalhotky jsou strasne cool. Ja se prave neodhodlala ani k tem kalhotkam. I kdyz je uvazuju na ty posledni dny, kdy uz spis spinim a prudi me cokoliv pouzivat. Nedavno jsem konecne nasla vlozky, co mi nevadi a jsem s nima moc spokojena, tak pouzivam je a jsem rada, ze je kdykoliv vymenim, vyhodim. Tu pouzitou latkovou vlozku bych s sebou nosit nechtela (ale to ani ty kalhotky). Ja bych kvuli ekologii moc chtela pouzivat kalisek, to mi prijde uplne nejgenialnejsi, nejvic zero waste, ale nejak jsem si s nim nesedla
Zuzuli vyzkoušej tu houbu, je to tak moc pohodlny, že ani nevíš, že nějakou máš. V silných dnech radši jistit další pomůckou, v těch slabších úplně v pohodě vystačí od rána do večera. Balení 3ks různých velikostí mají v Rossmannu asi za 300, daj se i přistřihnout a zmenšit.
žluťásek tyjo, diky za tip, v rossmannu se mrknu, to by mohla být varianta. Já konečně pořídila kalisek, myslím, ze jsem od tebe čerpala rady, a úplně nadšeni se nekoná. Zavedení (kterého jsem se obávala) i nošení fajn, to jsem Byla spokojena, ale blbě se mi vyndava a asi jsem vybrala nevhodný tvar, ma takovou tu hranu/obrubu nahoře nebo jak to popsat a je mi to dost nepříjemné. Takže jsem ho teď při menstruci ani nevytahla a nechávám ho na léto k vodě, to myslím, ze bude výhoda proti tamponum, ze nenasakuje spodem, ze. Koupit další se mi zatim nechtělo, ještě popremyslim.
Malenge k vodě je kalíšek fajn, vůbec takhle někam na výlet, v ty slabší dny v pohodě vydrží od rána do večera. Mně nesedne každý tvar, chtělo to vyzkoušet. Ta houba mně zaujala.
Drobná vsuvka ke gyn tématům, když už jdu kolem ![]()
-Mirena, nebo jiná hormonální tělíska (levnější varianta je Levosert) jsou kontraindikovaná u progesteron dependentním nádorů prsu (tzn u nádorů s prokázanými receptory pro progesteron). Hormon se z tělíska sice vstřebáva z největší části lokálně v děloze, ale osobně bych to neriskovala. Nově je Mirena schválená SÚKLem pro použití až na 8 let, z čehož 5 (někdy až 6let) funguje s hormonem se všemi jeho benefity (slabé až nulové krvácení, ochrana před záněty vnitřních rodidel) a pak už bez něj jako obyčejné tělísko.
- nehormonální tělíska mohou v některých případech prodlužovat a zesilovat krvácení a nechrání před záněty vnitřních rodidel.
(...pokud má gynekoložka nějakou antikoncepci, má zpravidla Mirenu...)
poznámka ke kalíškům- řekla bych, že je dost klika, když člověk narazí na první pokus na kalíšek, který vyhovuje po všech stránkách. Osobně jsem zůstala až u druhého od whoop de doo. Sterilizuju ho chemicky, tabletkami.
poznámka k tamponům- pohodlí v souvislosti s užíváním podle mě souvisí na spoustě faktorech- krom toho pánevního dna taky na použitých materiálech- eko varianty, které nejsou bělené chlorem, jsou např o něco šetrnější. Ale zásadní je, že tampon obecně nasává všechny tekutiny- včetně poševního sekretu ze sliznice, který tam ovšem má být... pro ženy se sníženou poševní vlhkostí, abnormální poševní flórou a při opakovaných zánětech komfortní nebude nejspíš nikdy.
rasaNori Ja teda po Mireně nepřibrala. První byla hned po porodu, takže jsem ještě shazovala těhotenska kila, při výměnách taky nic.
marieu prosím a jak je to u tělísek s těmi mykózami a náběhy na ně?
marieu prosimte, Mirena je teda jen progesteronova? Tudiz kdyz kvuli migrenam beru "kojici" antikoncepci, tak bych to teoreticky risknout mohla? Kdyz uz z toho tady delame poradnu:D(edit: uz jsem si nasla, ze v Mirene je levonorgestrel, zatimco ja beru desogestrel, tak to asi riskovat nebudu, ty progesterony zjevne nejsou vsechny stejny)
marieuA nevíš náhodou, jestli ta Mirena má taky špatný dopad na životní prostředí jako běžná HA?
Evaeva asi na to nějaké studie jsou, že se snad mění mikrobiom na děložním hrdle... netuším, jak jsou koc průmazné. V praxi jsem to asi úplně nezaznamenala.
711990 těžko říct, jestli by byl rozdíl v tom užitém gestagenu. Obecně ta dávka je v tělísku velmi, velmi nízká (20mcg/den), většina se vstřebá lokálně, do oběhu se dostane další zlomek... nemám konkrétní zmušenost.
Kan tak nakonec se metabolity toho gestagenu vyloučí močí taky, ale jaké mají tyto konkrétní následky upřímně netuším. Ani jestli se to nějak zkoumalo. Sama mám k hormonům velmi rezervovaný vztah, nepovažuju to za nic zdravýho a až tak bezpodmínečně nutnýho v životě.
marieu díky za odpověď
marieu O děkuji za erudované odpovědi. Já mám k hormonům přesně stejnej vztah a to jinak nejsem moc ekobio rovnovážnej typ, ale tohle mi nějak nejde přes nos. Bohužel příliš jiných pohodlných možnosti není:-D
Karja no přesně, člověk by se hormonům rád vyhnul, ale nějak nevím, co jiného volit.
marieu Díky za odpověď.
711990 :-D Jj, hodně štěstí:-D
Evaeva Přesně no, moc možnosti není, finální řešení doma kvůli našemu mladému věku vůbec nepřipadá v úvahu:-D. Jedno z řešení po těch porodních potíží bylo, že by mi odstranily dělohu, ale přišlo mi to taky takový, že jsem ještě mladá na takový věci, že třeba před 40 najdu nějakého miliardáře a co pak jako!:-D:-D. Sambo určitě uvažuje stejně:-D:-D
Karja jojo, na to si taky připadám mladá, je to definitivní a velký nevratný zásah do těla. Navíc takhle neplánovaně po porodu je to i náročné na psychiku. Ale s mužem jsem to neprobíhala, třeba by nebyl proti vasektomii:)
Evaeva Jo, po třetím už možná nebude:-D:-D
Karja ten už bude mít svoje děti, nebude potřebovat rozšiřovat svůj genofond.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje