"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. dubna 2023 18:02

DruI ten věk hraje zásadní roli, zejména u ženských, resp. u nich je ten "strop" o dost dřív. V 45 bych určitě uvažovala jinak než teď v 35.

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 19:47

Evaeva No tak jasně, že ve třiceti bych uvažovala jinak, proto zdůrazňuju to stáří :o) 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 19:55

Já bych do toho osobně nesla, mám v blízkém okolí s tím špatnou zkušenost (se strerilizaci). Dotyčná měla dvě děti, o dost starsiho partnera, nad dalším už neuvazovali ani smykem. Neubehlo ani 5 let a strašně toho litovala a nebyl v tom ani nový muž, konec světa nebo cokoli zásadního. Proste jen intenzivně začala chtít další. A ten pocit, ze ne ze už to proste nejde, s tim by se myslím smířila, ale pocit, ze by to možná šlo, kdyby se před lety rozhodla jinak ... no, pokračovalo to u psychologa ... nic moc.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 20:32

No já teda nevím, ale říkal soused, že za tu vasektomii chtějí snad dvacet tisíc? On teda chová kočky a tam jsou ty ceny za zákrok snad litr? Jako chápu rozdíl, ale tolik? Říkali..

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. dubna 2023 20:44

Kan no jo, tak péče o případné dítě tě stojí víc než péče o kotě

Online Zuzuli
3615 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 20:45
Reakce na 711990:

brrr peru na 40 a davam 3 nebo 4 machani, jak to zrovna naklikam. 

Zuzuli no tohle je fakt zalezitost kdy nechces, aby mel kazdej doktor jinej nazor, kdyz nemas prostor to jen tak zkouset....totez je s myma migrenama, nekdo tvrdi, ze antikoncepce je zlepsuje, nekdo ze zhorsuje, nakonec mi nova neurolozka doporucila ty bez estrogenu, ze ten by mohl byt v mym pripade spoustec a ukazalo se ze to tak bylo, ale teda ja sem si mohla dovolit to testovat, to v tvym pripade fakt nejde:( 

​No ja zatim fakt nevim, jak to pojmout. Podle onkologickeho genetika, ktery mi zjistil brca mutaci, je doporuceni o odstraneni vajecniku po ctyricatem roce,nejpozdeji v petactyriceti, kdy prudce roste riziko rakoviny vajecniku. Na onkologii mi jen rekli, ze to mam sama nejak zvazit. Muj gynekolog mi zase rekl, ze se to ted da odkladat maximalne o par let, ale rozhodne ne moc dlouho a on by necekal. Pozitri mi bude 32, na prechod se fakt zatim necitim. Prece jen s brzkym prechodem souvisi i dalsi veci, jako ridnuti kosti nebo vetsi riziko brzke starecke demence. A kdyz jsem mu rekla, ze s muzem zvazujeme jeste druhe dite, malem sel do mdlob. No ale zase jsem si nenechavala behem lecby pichat kazdy mesic do bricha injekce na ochranu vajecniku, ktere maji behem lecby zenam zachovat plodnost, jen tak z legrace. Co jsem se bavila s jednou holkou, co si kvuli brca nechala vzit po tricitce (mela dve deti a dalsi nechtela) delohu a vejcovody, protoze jeji onkolog rikal, podle nej je to lepsi, jak brat rovnou vajecniky, ze ty leze vznikaji spis takhle vedle, tak kdyz onkologa zmenila, tak se ten novy zhrozil, ze je zbytecne mlade zeny takhle vykuchavat a ze mela s operaci rozhodne pockat a kontroly onkomarkeru pravidelne staci. Dalsi nazor od lekare jsem slysela, ze jako prevence rakoviny vajecniku funguje kontinualni brani antikoncepce, kdy nedochazi k ovulaci a tim stimulaci vajecniku, pri ktere by mohli zacit s nadorovym bujenim... No tak si vyber

Takze ja to zatim nechavam nejak vyhnit, spoleham na to, ze kazde tri mesice chodim na kontrolu a onkomarkery z krve, jednou za pul roku na sono vajecniku. A ze je zatim na brca mutace otestovany tak maly vzorek populace, ze si nejsem uplne jista, jak moc to mam brat vazne. Testuji se akorat onkopacienti, co tu rakovinu uz na 100% maj a a par jejich vybranych pribuznych (moji mamu otestovat odmitli, ze to mam urcite po tatovi, na testy z cele me rodiny sla nakonec jen moje teta, tatova sestra, jinak mam v rodine dve zeny s mutaci, jedna ma 65 a nikdy rakovinu nemela a druha ma 60 a je 12 let v remisi po rakovine prsu, vajecniky v pohode). A taky jsem v te skupince mladych zen s rakovinou, co jsem pri lecbe potkala, byla s tou mutaci nakonec jedina, zbytek to mel jako nejakou tu "blbou nahodu". A ac jsem nemela hormonalni typ nadoru, tak se stejne ted trochu bojim brat jakoukoliv hormonalni antikoncepci, takze jsem ani nezjistovala, jak by to bylo treba s tou mirenou.

Jezis, to je zase roman

Offline Karja
43814 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 21:15

Když Ikea inzeruje vrácení otevřeného zboží do 180dnů, tak to asi nemyslí zboží, které nemá už krabičku co? Mám uplně nějakej zbytečnej komponent, kterej mi naskočil do košíku při plánování skříně snad i sám, ale samozřejmě je uplně na nic a ten obal samozřejmě už taky nemáme....tak kdyby měl někdo zkušenost jak moc prozákaznický jsou?

Offline 711990
18274 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 21:17

Zuzuli uf tyjo to je fakt takova skala nazoru a vyber si, no

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. dubna 2023 21:17

Karja já bych to zkusila vrátit, nikdy mi s ničím nedělali problém. Asi ti to budou chtít dát na dárkovou kartu, ale předpokládám, že to hravě utratíte.

Offline Ounz
20371 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 22:01

Karja jsou hodně prozákaznický, jednou jsem vracela sadu nádobí s důvodem 'doma jsem je vybalila a zjistila, že jsou moc velký na mou linku' a ohne problem. Měla jsem teda ten rozervanej obal, ale jestli poznaj, že to je jejich..nejsi účtenku máš? Já bych to zkusila..

edit: vrátili mi to v podobě kartičky s kreditem, no já jsem nikdy v ikee neměla problém peníze utratit

Online Jos
příspěvků moje polička 30. dubna 2023 22:23

Kan To se neda porovnavat. Napr. takova kastrace u psa je zalezitost na hodinu a za dalsi dve ti psa daji domu, stalo nas to asi 5tis. Ted jsem se dozvedela, ze kamaradum druhy den fena po kastraci uhynula. Reseni nula, je to smutne, ale proste se stalo. To v humanni medicine neexistuje. Pacientky jdou po hysterektomii pres JIP, nekolkadenni hospitalizace. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. dubna 2023 22:28

Jos vasektomie se dělá ambulantně a schválně jsem se na to koukla a v prvním odkazu byla za 18000. Ale částka mě nepřekvapila, jak píšeš lidi nemůžeš srovnávat se zvířaty a je to výkon plně hrazený pacientem.

Offline Fiction
1626 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 23:33

K té vasektomii a její případné vratnosti - jedno rešení je přímý odběr spermií a následně "umělé" oplodnění. Druhé, ale velmi nejisté, je znovunapojení chámovodů. Zamrazení spermií a jejich skladování je docela drahé.

A ad antikoncepce - za mne jednoznačně Mirena, odpadne nutnost na antikoncepci myslet, přestala jsem menstruovat a sklon k mykoze úplně vymizel.

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 30. dubna 2023 23:39

Karja Já mám pocit, že pro tyhle případy strhávají 30% ceny, aspoň dřív to tak bylo. Každopádně něco vytřískáš, prozákaznická je IKEA hodně. 

Jinak k tématu, taky mi tyhle "nevratný" věci přijdou dost závažné rozhodnutí a partnerovi bych to asi spíš vymlouvala, než naopak. A nejsem si jistá, jestli by se mě nedotklo, kdyby mi navrhnul podvázání vaječníků on, takže tím pádem bych mu to nenavrhovala ani já. Ono kolikrát ty děti člověk sám o sobě už nechce, ale pokud je chce partner (zvlášť nový), tak mu třeba chcete vyhovět...

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 01. května 2023 00:12

A já změním téma, jsem trochu zmatená z pojmu "formal" a "semi formal". Dcera má ve škole závěrečnou oslavu na ukončení Middle school. Je to taková tradice, že sedmáci připravují taneční večírek pro osmáky, musíme se jako rodiče zaručit za jejich oblečení a spoust dalších věcí. Přísná pravidla už jsem tu řešila loni, ale letos mě překvapilo že, cituju: "událost není formal ani semi-formal, nicméně očekává se, že děti nebudou mít džíny ani trička. Od chlapců se očekávají oblekové kalhoty, košile a kravata.....", holky mají dress code trochu volnější (to znamená, že mohou mít šaty, sukni nebo kalhotovou sukni, ale musí být ke kolenům nebo delší a nesmí mít odhalená ramena, ani špagetová ramínka, nesmí mít sandály, žabky, vysoké podpatky nebo tenisky. 

Moje představa semi-formal se tím dost nabourala....

Offline Pinot Noir
29389 příspěvků moje polička 01. května 2023 00:33
Reakce na rasaNori:

Pinot Noir tys byla na sterilizaci? Nad tou uvazuju totiž taky, mě 2 kusy stačí defefinitne...

​Požádala jsem o ni u druhé sekce. Za prvé věk, a za druhé ty sekce - třetí už bych se fakt bála. Takže to vlastně nebyl žádný speciální zákrok.

Offline continuity
41785 příspěvků moje polička 01. května 2023 00:38

Garfie

No to čo máte napísané semiformal není. Liší se to podle denní doby, ale pokud není nutný kompletní oblek nebo malé večerní šaty, je to informal. Máte to teda trochu prekryté tou japonskou konzervativní módou, zvlášť ty ramena a podpatky. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Western_dress_codes

Offline Garfie
28016 příspěvků moje polička 01. května 2023 01:01

continuity Díky, vidíš, já to měla vždycky posunuté, myslela jsem taky, že black tie a white tie je podskupina "formal", tak asi proto. 

Musím říct, že pro matku je to pakárna, ale jinak se mi to vedení k formálnímu oblečení docela líbí. I když teď na školní koncert musí mít syn černé kalhoty a bílou košili, naštěstí oboje má (půjde v džínách), ale jinak bych asi byla dost naštvaná. Nechápu, proč by nemohli jít v uniformě (což je totéž, jen v šedé). 

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 01. května 2023 09:20

Evaeva ja trpela hroznymi mykozami s HA, mirenu mam uz druhou a vse ok. 

Offline Lamicka
14134 příspěvků moje polička 01. května 2023 09:26

rasaNori ja pribrala, ale nebylo to mirenou, i kdyz jsem si to par let myslela :) pak jsem zhubla, zmenila stravu, prestala (ze zdravotnich duvodu) pit alkohol a tu nizsi vahu si drzim.