Renusatko preto som sa pýtala, či v Tatrách. Inde si to viem predstaviť, v Tatrách nie.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
letfenixaJá třeba úplně přesně nevím, kde jsou hranice Tater, takže když jsme třeba chodili někde kolem Nové Lesné a nějakých dalších dědin, tak já to nějak nerozlišuju. Špatně značené byly opravdu jen ty cesty na vrcholu, jak psala continuity , že se tam lehce ztratíš z cesty a třeba lidi šli kolik metrů nad námi a nebylo vůbec jasné, kde je cesta. Obzvlášť z vrchu byly ty značky úplně neviditelné. Jinde problém nebyl, ale v těch šutrech teda jo.
Renusatko a pořád jsou na Slovensku vzdálenosti v hodinách místo km? Jako děti jsme byli na dovolené ve Slovenském ráji i na dalších místech, docela svižně jsme šlapali a ty časy vůbec neodpovídaly![]()
JankaM to je i v Alpách. Tam je to většinou víc než za kolik to dospělý člověk ujde, za chvíli se naučíš to "přepočítat" na sebe. Je to proto, že stoupání (nebo špatná cesta) v takových horách tě hodně zpomalí a tu vzdálenost neujdeš zdaleka za takový čas jako na rovině, není to prostě jako v Krkonoších.
JankaM Jj, jen čas. Ale u nás odpovídal, většinou jsme šli i trošku déle, ale já tam byla nejmladší. Asi je to průměrný čas a už jsme nad průměrem![]()
JankaM Áno, na Slovensku je udavany čas, mne zas nevyhovuje vzdialenosť. A ako myslíš, že neodpovedali? Boli ste rýchlejší či pomalší?
Jak to vypadá v Cos v Pařížské se slevami, má cenu tam teď kvůli tomu z venkova jet? Jde mi o velikosti 40 a více ![]()
JankaM No jo, tak my mezi 48 a 57, tak jsme prostě už neběželi. Mladí s dětma jsou rychlejší. Ale proto myslím, že je to nějaký průměr, aby člově věděl, že ty 4 km do kopce nepůjde 40 minut, ale 4 hodiny![]()
continuity jj presne tak, vstup do obycejnyho kanclu
Časové údaje jsou téměř všude v horách, kde je značení, jak Alpy, tak Itálie, i Slovinsko. Někdy je to jen nápis na skále, ale je tam čas. spíš Česko je specifické, že tady jsou ty kilometry, protože když nevíš jak to tam vypadá a to víš malokdy, tak to nemáš šanci spolehlivě naplánovat. Taky jsou v Tatrách poctivé celodenní túry, které mají s bídou 15km.
Ty časy odpovídají jsou jak kde, ale po jedny túře máš v dané lokalitě jasno. Konkrétne v Tatrách je to dost na těsno. Stihnout se to dá, ale fakt je potřeba šlapat. Já třeba o sobě vím, že nahoru jsem rychlejší než značka, dolů nám problémy. To se naučíš raz dva.
letfenixa v Tatrách sú aj neznačené cesty, ale používajú sa zhusta ako nástupy na horolezecke túry a horská služba to celkom vymáhala, tj. niekedy nestačila ani legitka horolezeckého spolku, ale človek dostal sprda keď nemal vybavenie. Špeciálne Gerlach dosť strážili, on nie je technicky až taký neprekonateľný, ta cesta čo sa používa ako zostupova a s vodcami nie je oveľa ťažšia než povedzme Priečne sedlo alebo Jahňací štít.
Neviem ako je to teraz, už som to roky nepotrebovala, ale pochybujem, že sa to zas tak zmenilo, pretože časť ľudí má na tom založený business.
continuity tak na Gerlach sa môže ísť len so sprievodcom, v žiadnom prípade na vlastnú päsť. Možno sú cestičky krížom krážom, ale chodí sa musí len po vyznačených.
continuity na prechod od Skalnateho plesa pres Svistovku k Zelenemu plesu mi nestacil dvojnasobek limitu. Mela jsem nejaky panicky atak, ze spadnu, ono bylo dost hnusny pocasi a jak se na sedlo nahoru jde po uboci, ani nebylo videt dolu, jen obcas jak se skutalel kaminek, delalo to takovy neprijemny hluk. Na druhe strane se to pocasi zlepsilo, ale zas byl videt ten sraz pod nama
Pritom je to vpodstate kousek pres kopec.
Ja viem, ale dôvod je politický, nie ten, že je to ťažký výstup. Aj na Lomnický štít existuje trasa, ktorá je ťažká ako cca Rysy.
Kokoska no to jsme jednou šli na těžko, takže asi 16 kilo na zádech a taky nebylo moc dobrý počasí. Na priečinom sedle pak rovnou snezilo. Hezké vzpominky. No, aktuálně jsem na tom tak, že o tom vůbec nepremyslim. Jsem ráda, že s tím kolenem sejdu alespoň schody a do Šárky si beru hůlky. ![]()
continuity ja jsem si v Tatrach koleno zrasovala, i kdyz jsem mela dobre boty s dobrou podrazkou. Tyden jsme chodili po tech sutrech vsude mozne a jak jsou to porad ty dopady na tvrdy, koleno mi oteklo a od te doby to obcas zlobi.
continuity Js umim dolu docela rychle. To jsme se jednou potrebovali dostat rychle na autobus zpet do Nizkych. Sli jsme Polske sedlo. No sice jsme to stihli, ale z autobusu jsem spis vypadla nez vystoupila. Nohy uplne vypovedely sluzbu. Zlaty vystup
.
Jos po prechodu Rohacu jsem v Pardubich vystupovala z vlaku pozadu. Vubec jsem nemohla chodit.
JosJá taky chodím mnohem raději výstupy. Hlavně v těch Tatrách, jak jsem malá, tak z těch kamenů nechci seskakovat a pořád jsem si nékde musela sedat. Naštěstí teda nohy mě nebolely, i když těch metrů nastoupaných bylo hodně. Ale ty večery na chatě byly vtipné, jak tam všichni lezli do schodů a sedali si jak postižení
. Já měla problém jen po cestě dolů a to kolena, ale jak přešla zátěž, tak dobrý.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje