whiskas no prave...mas praci, svuj zivot. Tvuj ukol neni nechat se dotlacit k tomu, abys souhlasila s nerealnym scenarem, ze se postaras sama.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
wendulka Já nechci, aby to vyznělo, že chci tátu někam "odložit". Jen vím, v jakém prostředí naši žijí. Starý dům i byt - tak na rekonstrukci, kterou X let odmítali, protože je to přece v pohodě. Ne, není, zvláště tedy koupelna a WC. Ale proti jejich vůli jsem nemohla nic dělat. A teď takto na rychlo? Proto jsem tak na nervy.
Evaeva Máma si naivně myslí, že se vrátí relativně v pohodě (že nebude potřebovat pleny, zázračně začne dodržovat režim braní medikace, že bude ochoten chodit/být dovezen k lékaři atd.). Jenže, já se obávám, že to takto není. Po návratu z nemocnice v červnu byl v dobrém stavu a co se stalo? Vybodnul se na to. Takže teď se poučí? Tak určitě ...
whiskas je mi tě fakt líto, tohle je blbá situace pro všechny. Asi na to teď nemáš myšlenky a prostor, ale zvážila bych jako první krok péče paradoxně pomoc pro sebe, a to psychoterapeutickou. Protože to bude strašný záhul, ať už půjde o ústavní péči nebo tu domácí (to ještě víc). A nebude jednoduché ustát tlaky vlastních výčitek, že neděláš dost, výčitek rodičů, že neděláš, co od tebe čekají, fyzické a psychické vyčerpaní, nedostek prostoru pro své potřeby (a potřeby partnera a práce, co tě živí).
Osobně si nedokážu představit domácí péči na delší dobu než třeba pár týdnů (a i to jako fakt hraniční). Smekám před všemi, co se dokázali intenzivně starat a svůj život upozadit.
Mrs.Robinson Díky, ale naši prioritně mají otřesný (a to myslím vážně) záchod (nejen mísu, ale celou místnost). Domů schody, prostě starej barák. Tedy madlo je jen taková třešnička, která by byla to nejmenší. A hlavně, stále je tady fakt, že tam budu muset být já. Máma tvrdí, jak se postará. Ano, udělá maximum, co je v jejích silách, jenže ty jsou omezené. Nějak to stále nechápe.
letolet S tou postelí je to jasné, to už jsem mámě vysvětlila. Ošetřovačku nedostanu, pracuji na sebe, takže nic
.
Krehutka Děkuji. Zapomněla jsi na výčitky od partnera ... Už to v náznacích probíhá. Tedy, on to myslí dobře a asi má i pravdu, jen se to blbě poslouchá. Já nevím, co mám dělat. Dnes jdu za tátou, tak jsem zvědavá, v jakém je stavu. Byl na dialýze a prý je celkově stabilizován.
711990 Jenže, těžko tento pohled vysvětluji své hlavě, natož některým lidem ze svého okolí.
whiskas ja to chapu, meli jsme tohle s dedou, ale prave je potreba racionalne zvazit co je realizovatelny a co ne. A pecovat o tatu sama nemuzes. Taky asi nemuzes dat vypoved v praci, z neceho budes muset financovat vypomoc, ktera bude potreba tak jako tak...
711990 To je jasný, jenže, co s tím?
A ještě pořád něco zařizovat. Např. potřebovala jsem podklady k zaplacení tátovi kreditky (má ji u jiného ústavu, než účet). A zjistila jsem, že standardní plná moc nefunguje. Tedy jsem se zeptala, jestli mají nějaký vzor plné moci, kterou přijmou. Ne, nemají. Mám si nějakou napsat sama, rámcově mi řekli, co v ní má být a "možná" bude vyhovovat. Navíc, kde teď seženu další plnou moc, když je táta v nemocnici. Vše je super
.
Marjapano, jaký "odložení"? Tohle je čirý racionální zvážení, co je realizovatelný a co ne. Přesně, jak píše 71990.
Chtěla bych vidět dotyčného, který použije tento výraz, až bude muset sám danou osobu přebalovat několikrát za den a dvakrát až třikrát za noc po dobu delší než dva týdny a povíme si pak něco o odložení
.
A i když bude pohyblivý, že by tedy došel s dopomocí, ono i vstávat k tomu člověku v noci, se v dlouhodobějším horizontu potom na pečující osobě taky podepíše...
711990 To je jasný, jenže, co s tím?
Já ti řeknu, co s tím. Kdo tě bude živit, když nebudeš moct pracovat? Rodiče? Budou se o tebe starat, až se jim udělá líp (to určitě) a ty si tou dřinou u nich totálně zničíš záda/celý zdraví včetně nervů? Seženou ti novýho partnera, až to ten stávající nevydrží?
Nebo kdo ti tohle všechno zabezpečí? Stát snad? Nějakej soused? Samozřejmě ani náhodou - jedinej člověk ke kterýmu máš povinnosti, jsi ty ![]()
whiskas co s tim? Hlavne se nedej v nemocnici ukecat, ze si rovnou vezmes tatinka domu. Ani od nej. Rekni mu, ze je potreba doleceni a v nemocnici jim vysvetli, ze bylis mimo Prahu a nemuzes opustit praci a rodinu. A maminka ze dokaze obstarat jen sebe. A prosim te, neber to jako odlozeni! Ja presne vim, co cloveku jede v hlave, ale tu peci, kterou otec bude potrebovat, nezajistis. A hlavne nedokazes zarucit, ze bude dodrzovat rezim, ktery je potreba, vzdyt vis, jaky je. Budes ho do neceho nutit a stejne se to akorat otoci proti tobe. Rozhodne ho nech prelozit na LDN, mezi tim muzes hledat nejake slusne zarizeni, kam by ho vzali.
whiskas myslim, ze casto je lidem ve specializovanem pracovisti/domove senioru lip, nez v domaci peci. Jen to moc lidi nerikaji nahlas. Moje mama byla rozhodnuta se o babicku starat, za tech par mesicu pece byla uplne vyrizena. Byla jsem hodne rada, ze jeji starsi sestra rozhodla dat babicku do domova, i kdyz se to mame nelibilo. Mozna by to neustali ani s tatou. Nekdy je potreba nezapominat na sebe a svuj zivot. ![]()
letolet Máma ještě vymyslela, že přece stačí koupit normální postel a dát na ni speciální a omyvatelnou matraci a podložku atd. Já myslím, že tohle nestačí. Normální postel je nízká atd.
Polohovací lůžko je v péči o imobilniho člověka prakticky nezbytná věc. Obyčejná postel nemá kolečka, nedá se dát výš nebo níž podle potřeby, nemá postranice. Je ale o dost širší než klasická postel, a ideálně by měla mít přístup ze čtyř stran, nebo aspoň ze dvou, kvůli manipulaci s člověkem. A to je v malém bytě proveditelné jen obtížně. Nezávidím vám vaši situaci a přeji mnoho sil.
whiskas Tatinek se nezmeni, bude to pocitam naopak cim dal horsi....
Bohužel přesně tak to je. Každá infekce/hospitalizace sebere polymorbidnímu pacientovi v tomto věku menší či větší část fyzických a psychických sil, jakkoliv si to pečující osoba/rodinný příslušník odmítá nejprve v hlavě připustit, ale je to tak a ta domácí péče se postupně stává čím dál tím náročnější až nemožnou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.