whiskasZ pohledu jedné hodně blízké osoby, která spoustu let pečuje 24/7 a z pohledu zdravotníka, ti říkám, že ti tady dobře radí. Ne hned a ne bez perfektních a dobře promyšlených podmínek. Prostě teď nějaká následná péče, zažádat o příspěvky, případně přesun do vyhovujícího i placeného zařízení. Zároveň s tím, co by bylo teď, kdyby ses rozhodla, že se postaráš spolu s maminkou, tak i řešení do budoucna. Co bude, když maminka onemocní, co bude když zůstane taky nepohyblivá. A opravdu je obrovský rozdíl někomu občas pomoct, pořešit nákupy, úklid, hygienu a starat se o imobilního pacienta, takže řešit i podle stavu, co uvidíš. Na sousedy, rodinu, přechytralé poradce, se vykašli. Jak psala správně barbucha tak oni se starat o tebe potom nebudou. Všechno opravdu moc ovlivní tvůj osobní život, zdraví i psychiku. Výčitky, že rodiče odložíš, ty chápu, ale vidím v rodině ty šílené následky péče. Paní je 98 a ležák je už 20 let.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
wendulka No, divila by ses, nebo možná ne. Jedna kamarádka mi jako příklad udala, jak se, když byla školou povinná, staraly s maminkou o zcela ležící babičku. Trvalo to údajně cca 10 let a bez dnešních vymožeností (extra postel, podložky, pomoc docházející sestry atp.) a jak to zvládly ... No, klobouk dolů, ale z této poznámky tak nějak vyplynula výčitka, když se člověk nepostará sám.
whiskas jestli ta kamarádka byla školou povinná, řekla bych, že bude mít zkreslené vzpomínky.
barbucha Já vím, že máš pravdu. Také je mi jasné, jak by to doma asi dopadlo. Za nějaký čas další hospitalizace, kéž bych se mýlila.
Dnes jsem byla za tátou a jevil se mi opravdu stabilizován. Vypadal i relativně spokojeně (v rámci možností). Byl vymydlený :-), jako mimino :-D. Fakt je ten rozdíl v profi péči znát a to teď nemám na mysli medikaci - tam je to jasné. Jen jsem si uvědomila, že takový servis, jakou poskytuje profi péče, mu doma nejsme schopni zajistit :-(. Reagoval přiměřeně, ale jak se mu ulevilo, už zase začal se svojí rétorikou "mně vlastně nic není, klidně bych mohl chodit ..."
. Tak určitě. Mámě vykládal po telefonu, že chodí, ale sestřička pravila, že tedy ano, s dopomocí. Ale jasně, dobrý, jsem za to ráda a třeba se to ještě bude dále zlepšovat
. Ještě má "pár" hadiček,takže např.sám na WC nemůže. Jenže on by tam zatím sám nedošel a navíc mi bylo řečeno,
že stále není schopen některé tělesné funkce korigovat a předem ohlásit. Tak třeba se zlepší i to. Myslím, že i z toho důvodu by bylo lepší, aby po prupuštění ještě chvíli zůstal v režimu následné péče (dříve LDN). Mám doma mega seznam a už jsem je skoro všechny online prošla. Bude záležet, kde bude místo. Nechci, aby byl v nějakým příšerných podmínkách, takže mě čekají ještě osobní návštěvy.
Díky za podporu :-).
Jo a RHB jsem u vás bohužel musela přerušit, nestíhala jsem to. Zbývá se objednat na kontrolu, abych alespoň administrativně proces dotáhla.
EvaevaTo je možné
, to mě nenapadlo. Také si zážitky před 40 lety zcela jistě nevybavuji v přesných barvách.
Kokoska Provedu, to je přesně můj plán. Je to blbý, budou Vánoce, ale nesmím se nechat unést city (což nevím, jestli zvládnu). A ještě jednou díky za tipy :-).
Lamicka Já si to také myslím. Jde o to vybrat dobré zařízení a pak by to snad mohlo být v pohodě. Koukala jsem, že někde mohou být manželé společně. To by myslím bylo ideální. Neměli by starosti každodenního rázu a já bych neměla starost, co je s nimi. Ale uvidím, jak to vše dopadne. Už jsem o tom mluvila s mámou a kupodivu nebyla proti. Což se může zítra změnit, jak ji znám.
Bowle Děkuji.
Ehm, no když pominu, že jde o vzpomínky ženy ve středním věku na dětství - chodila její maminka do práce na plný úvazek? Asi ne, že jo. Fakt jsem za těch 20 let nepotkala nikoho z takto pečujících osob. To se prostě nedá s vymoženostmi ani bez časově zvládnout, pokud máš té ležící osobě poskytnout adekvátní péči.
wendulka Prý ano a údajně na to byly jen ony dvě
. Plus tedy ta docházející zdravotní sestra/soc.pracovnice? Asi tedy super žena. Jinak je kamarádka normální a zábavná a naopak se s věcmi moc nemaže
.
Ale tak jako odhodlání mít můžeš a může ti i vydržet (např. starší sestra jedné kolegyně z práce se takhle starala o ležící maminku po CMP 8 let bez pomoci pečovatelky, ale musela odejít ze zaměstnání, protože to jinak nešlo a to jen díky tomu, že jí mozek fungoval, zemřela teprve před 2 roky), když tu osobu miluješ, ale je třeba počítat s tím, že se ta péče na tobě podepíše jak po fyzické, tak i psychické stránce. Kdo tvrdí, že ne, tak lže nebo v tomhle případě zkreslené vzpomínky dítěte.
Sorry, ale to tvoje kamarádka prostě kecá nebo má ty vzpomínky totálně zkreslené. Zcela ležícího člověka nemůžeš nechat bez dozoru pomalu 9 hodin zatímco ty si odskočíš do práce. I kdybych tedy přistoupila na pohádku, že kamarádka po té, co byla od půl osmé do půl druhé ve škole a okamžitě mazala domů milé babičce ohřát oběd, jen těžko by měla fyzické síly ji přebalit. A ležící člověk ti opravdu nevydrží s jednou plenou ani těch blbých 6 hodin a bez podložky. Mám vyzkoušeno i s těmi nejsavějšími. Fakt ne hele. Takovými pohádkami se v žádném případě nenechej zviklat.
wendulka Věřím ti. Život máme jen jeden, asi. Ovšem tu sestru od kolegyně bezmězně obdivuji. Jen nechápu, z čeho žila, když opustila práci. A psychicky i fyzicky to muselo být strašlivě náročné.
wendulka No jo, to máš pravdu. Co by dotyčná ležící dělala v době nepřítomnosti jiné osoby
. Místo podložek prý měly vrstvy prostěradel a igelit a dětské látkové pleny. To zní celkově jako horor a bez sušičky snad nemožné.
A mám dotaz z běžného života. Objednával někdo něco z Ikea e-shopu? Zadala jsem objednávku minulé úterý a objednávka je stále na mrtvém bodě, tedy jen hláška, že byla přijata. Žádný další pohyb. Děkuji.
whiskas jo, prislo to asi za tyden, naptosto bez nejakych potvrzujicich mailuva prislo to domu, prestoze jsem zadala, ze to chci do boxu (asi to bylo vetsi?)
baltik Děkuji. Jde o standardní velikost zásilky (povlečení, prostěradlo, 2 ručníky) a nechala jsem si to zaslat do výdejny PPL. Tak uvidím.
whiskas podle mě jde o to otočit si pohled na pečovatelské domy. Myslím, že to seniorům kolikrát může pomoci, mají péči, program... vím o několika znamých, kterým se opravdu zlepšil život a byli/jsou spokojeni. Myslím na Tebe.
wendulka No jo, to máš pravdu. Co by dotyčná ležící dělala v době nepřítomnosti jiné osoby
.
To ti řeknu zcela přesně. Když pominu nutnost pravidelného vyměňování plen, stačí i blbá hodina nepřitomnosti a ležící osoba s rozjetou demencí ti spadne z postele bez bočnic
Místo podložek prý měly vrstvy prostěradel a igelit a dětské látkové pleny. To zní celkově jako horor a bez sušičky snad nemožné.
No aby to bylo opravdu hygienické, představit si to dovedu bez sušičky jedině, pokud jich měli tak 50 a praly od rána do večera. Jako on ten ležící senior toho vyloučí podstatně víc než malé miminko - jak se říká, že staří lidé se chovají jako malé děti, tak to sice souhlasí, ale tohle je proti miminku dost velký rozdíl. Nebo ještě si to dovedu představit, pokud je ten ležící senior permanentně zacévkovaný (což zase ale zvyšuje riziko infekce močového měchýře a vyžaduje její pravidelné měnění akreditovanou sestrou), jinak je to báchorka.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.