"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 12:44

whiskas 

No super, sama vidíš že profi péče je nenahraditelná, a řekla bych že to prospívá i dotyčnýmu - ono je člověku hned líp když je pořádně umytej apod.

Tak držím palce ať najdeš slušný zařízení, nejdřív aspoň tu následnou péči pro taťku a pak třeba ukecáš oba rodiče, že by se přesunuli oba do nějakýho pečovatelskýho domu, to by pomohlo/ulevilo i mamince přece. Na kecy různejch dobráků se vykašli

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 13:42
Reakce na barbucha:

whiskas 

No super, sama vidíš že profi péče je nenahraditelná, a řekla bych že to prospívá i dotyčnýmu - ono je člověku hned líp když je pořádně umytej apod.

​No profi, řekněme si to na rovinu, ono je to hlavně o tom, že v tom zdravotnickém zařízení se těch osob (sanitáři/ošetřovatelé) u toho ležícího pacienta vystřídají během 24 hodin minimálně 4, když nepočítám zdravotní sestry a doktory, což je dost rozdíl, když to má vše pokrýt jeden dospělý rodinný příslušník, v lepším případě dva.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 14:12

wendulka 

To taky, jasně. To patří do tý zmíněný profi péče, že je to jejich práce, neodskakujou si k tomu ležákovi od plotny nebo od počítače

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 14:15

barbucha a hlavně se po noční normálně vyspí a nejdou na osm hodin někam hákovat s myšlenkou, co by se asi mohlo doma zatím po.... dělat 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 15:28
Reakce na barbucha:

wendulka 

To taky, jasně. To patří do tý zmíněný profi péče, že je to jejich práce, neodskakujou si k tomu ležákovi od plotny nebo od počítače

No jejich práce ano, nicméně osobně jsem už zažila i takovou péči, kterou bych osobně úplně profi nenazvala a mám zároveň i zkušenosti s domácí péčí lepší, než, jakou poskytovali tito "profíci" s odskakováním si od plotny a od počítače, tak osobně bych ten zásadní rozdíl péče lidí zdravotnického zařízení oproti domácí péči kromě toho, co jsem popsala, viděla jako continuity

Ale když má člověk štěstí na lidi a solidní LDN nebo domov pro seniory se speciálním režimem, tak to je fakt k nezaplacení proti té domácí péči. O tom žádná.

Offline brrr
12363 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 21:45

Prosím, nemá náhodou někdo na prodej knihu Paměti finského maršála od Mannerheima? Nejde absolutně nikde sehnat, tak to jenom zkouším, kdyby se ji tady nááááhodou chtěl někdo zbavit.

Offline Karja
44734 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 21:56

Jak je to s převáděním dovolené? Prolétla jsem jedním okem zákoník práce, ale jako stejně se zeptám. Mám nárok na to převádět si dovolenou? Zaměstnavatel žádá vyčerpání, ale já bych si ráda dva tři dny převedla, právě na ty dětské sickdays a tak. Nevíte někdo, jestli se tím můžu ohánět, že si ji nemusím přece vyčerpat celou? 

Online viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 22:08

Karja zamestnavatel ti muze dovolenou naridit, ale pokud to neudela, prechazi do dalsiho roku. ja to vzdy vyignoruju, ale zalezi jake jsou u vas zvyky. 

Offline Karja
44734 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 22:28

viktorka_od splavu No to je jedna z variant, že bych to nechala vyšumět. Dostala jsem e-mailem pokyn někdy v říjnu, že mám vyčerpat. Takže bud to nechám vyšumět nebo otevřu rozhovor. Tak nevim:-D

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 22:55

Karja vysondovala bych u nejake spriznene duse, jak to u vas chodi, protoze my prevadet nesmeli (opruz). Kdo nevycerpal, tomu ji zamestnavatel urcil. Pokud vam prisel email, tak si to asi hlida, abys nemusela nakonec cerpat, kdy se ti to nehodi. Spravne jde prevadet jen za urcitych podminek - nemohla jsi vycerpat apod. a mela bys o prevedeni zazadat. 

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 22:58

Karja spravne bys ji mela vycerpat celou v tom roce, jde o dobu na zotavenou, za cerpani zodpovida zamestnavatel a hrozi mu postih, pokud to neohlida. Takze tim se bohuzel ohanet nemuzes. 

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 22:59

Karja

Ja bych se normálně zkusila domluvit. Furt lepší než když ti ji určí a pro něj lepší než když budeš na orc se dětma.

Ten důvod je ten, aby se nekumulovala z předchozích let, zažila jsem experty kteří měli 50 dní, ale 2-3 řekla bych, že nemůže být problém. O ten převod se stejně musí požádat.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 23:01

Lamicka jo, ale ten důvod u Kraje může být, že si ji nechtěla brát ve zkušebce. To úplně stačí. 

Zas takové postihy tam nejsou, aby to pro něj bylo riskatni. U nás lze převést 5 dní a jsem si dost jistá, že je to všechno v souladu se ZP. 

Offline Karja
44734 příspěvků moje polička 04. prosince 2023 23:08

continuity Jj, jako já myslím, že se nesmí převádět, protože ji nechce poskytovat ten první půl rok v roce, ve kterém si musíš právě tu starou vyčerpat, ne? Nebo tak to bylo v přdchozí práci, ale asi to byla jen interní domluva. Ale je to prostě asi všechno v té kumulaci. No vybalim to na něj, že si to prostě nechávám a fertig:-D Spřízněná duše nečerpá, neřeší, nemá kdy:-D

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 00:52

Pravidelně si převádím tak 55 hodin dovolené, nikde nic nehlásím. Od července si už se starou dovolenou můžu dělat co chci já. Zatím mi to vychází, ťuk-ťuk.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 08:19

Karja my taky nesmíme převádět dovolenou a dokonce nás nutili vyčerpat si většinu dovolené do konce srpna. Já zamlada jezdívala na dovolenou tři týdny v listopadu, tak jsem vždycky musela slíbit, že si tu dovolenou opravdu vyberu

Offline Muslik
567 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 08:31
Reakce na Karja:

Jak je to s převáděním dovolené? Prolétla jsem jedním okem zákoník práce, ale jako stejně se zeptám. Mám nárok na to převádět si dovolenou? Zaměstnavatel žádá vyčerpání, ale já bych si ráda dva tři dny převedla, právě na ty dětské sickdays a tak. Nevíte někdo, jestli se tím můžu ohánět, že si ji nemusím přece vyčerpat celou? 

​Ze zákona máš nárok si požádat o převod 1 týdne do dalšího roku. Jde o dovolenou nad rámec zákonných 4 týdnů. Tedy, máš - li 5 týdnů, můžeš si požádat o převod 1 týdne nad zákonný rámec. Fascinuje mě kolik nesmyslů se vždy kolem dovolených zejména ze strany zaměstnavatelu šíří 

Offline Karja
44734 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 09:03

Muslik No víš, co on náš šéf je z jiné planety. Ještěže do té práce nechodím, jinak bych ho nedala, takhle jednou po telefonu to jde. Na něm je hodně znát, že se fakt musí přeladit když se chce bavit s lidma nějak:-D:-Dhahaha. Ale už jsme se kvuli tomu stihli ráno chytnout, nic mi převádět nebude, ten nárok ze zákona jsem mu mezi argumenty neuvedla:-D, ne že by ho to zajímalo.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 09:26

Karjanemusím rozumět všemu, ale tohle fakt nechápu. Je to věc, kde vyjde vstříc zaměstnanci, nic ho to nestojí a stejně trvá na svém.

Lidi nejsou a někteří šéfové po nocích přemýšlí, čím dalším ty podřízené ještě nasrat. 

Online viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 09:34