"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 13:13

wendulka No právě. Také mi to znělo poněkud "pohádkově". Jsem zvědavá, jak to dopadne u nás. Táta je dnes přeložen na standardní oddělení, jde na další dialýzu, takže nevím.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 13:42

Tak to je pekne naprd, ked si clovek nemoze previest ziadnu dovolenku. Na Slovensku sa moze preniest aj cela dovolenka, zamestnavatel moze (a nemusi) nariadit, aby si ju zamestnanec vycerpal do konca juna dalsieho roku. Samozrejme ma zamestnavatel narok tusim dva tyzdne? urcit/nariadit dovolenku (to sa asi tyka najma fabrik s odstavkou). Aspon to tak bolo, ak sa teda nic nezmenilo. Ked tak ma niekto opravi :) 

Offline 711990
18320 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 13:46

viktorka_od splavu no viz co pise MP Meri , je to odpovednost zamestnavatele...ja si samozrejme myslim, ze normalni zamestnavatel co neni debil, to zaridi vnitrnima predpisama, ale zjevne jsou i taci, co vhtej jen vysirat

Offline Jos
příspěvků moje polička 05. prosince 2023 13:52

barbucha Ja mam nejakou dovolenou mozna i lonskou. A vubec nevim, jak to cerpat. Chodim na 0,6 uvazku, takze vzdycky minimalne ten pocet dni, aby mi to vyslo, plus mam cca 40h ve sluzbach. No a kdy tu dovolenou vybrat . Muzu mit odpracovano treba 140h (viz vyse) plus jeste vsechny ty zbyle dny mit dovolenou? Ja bych potrebovala, aby mi tu dovolenou nekdo naridil, ale u nas se to moc neresi

Offline Jos
příspěvků moje polička 05. prosince 2023 13:52

barbucha Ja mam nejakou dovolenou mozna i lonskou. A vubec nevim, jak to cerpat. Chodim na 0,6 uvazku, takze vzdycky minimalne ten pocet dni, aby mi to vyslo, plus mam cca 40h ve sluzbach. No a kdy tu dovolenou vybrat . Muzu mit odpracovano treba 140h (viz vyse) plus jeste vsechny ty zbyle dny mit dovolenou? Ja bych potrebovala, aby mi tu dovolenou nekdo naridil, ale u nas se to moc neresi

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 14:04

Jos 

Taky tady máme nějakej částečnej úvazek, možná tak třetinovej... dotyčnýho teda vídám tak jednou za rok, vůbec netuším jak se skutečně vyskytuje, a teď jsem zjistila že má ještě všechnu dovolenou. No odmázla jsem mu ji na celej listopad, za prosinec provedu totéž a děj se vůle boží. On chodí tak sporadicky, že si ani výkaz neumí napsat Ale naštěstí se tady dává přednost papíru a ne skutečnosti takže mu dovolenou ochotně zaplatěj, hlavně že má vyplněno!

Online viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 14:12

barbucha teoreticky, kdyby dotycny v dobe kdy je jako na dovolene udelal nejaky pravni ukon a zpetne se to proverovalo (podepsal smlouvu kterou nemel, nekoho operoval a to se nepovedlo atp atp) tak by to mohl byt celkem problem. jinak vec vedeni jak to tam vedete:-)

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 14:21

viktorka_od splavu 

Jo to máš asi pravdu, ale nepodepisuje ani neléčí... je prakticky neškodnej

Offline jerry
11244 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 14:41
Reakce na whiskas:

Dnes mi řekla, jak jsou v pohodě a vše zvládnou

​A myslela to tak, že to zvládnou skutečně sami nebo nebylo dořečeno, že počítá s tvojí pomocí? 

A zvládnou to i v případě, že budeš třeba nemocná? O možnosti jet na dovolenou ani neuvažuju....

Podobný případ jako řešíš, jsme měli letos v rodině u tatínka (ale skoro vzorně spolupracujícího). Ale maminka se dvěma francouzskými holemi byla realistka. Staraly se moje 3 sestry (shodly se, že tatínka nikam do péče nedají), které bydlí do 25 km. Já jezdila co každý druhý víkend, protože dcera bydlící mimo Prahu měla v té době roční dítě a taky potřebovala občas pomoct. Nakonec došlo i na pečovatelku na 1-2 hodiny dopoledne (Charita, péče na 1 s několika hvězdičkami pro všechny dámy, které se střídaly) a nakonec i na polohovací postel (a u té se všechny shodly, že to mělo být dřív). 

Tatínek chtěl zemřít doma a to se mu splnilo - v 85 letech a ve spánku A jeho zdravotní stav nebyl dobrý - dostal nejvyšší příspěvek na péči hned na základě první žádosti) 

A musím jen souhlasit s tím, co již bylo napsáno - realistkou musíš zůstat ty, neohlížet se na to, co si ostatní budou myslet.  

Offline olte
755 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 16:19

Nevíte, prosim, někdo, jaká je přípustná odchylka na digitální kuchyňské vaze? Když zvážím kostku másla a váha ukáze 262, je to ještě v normě? 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 17:31

jerry Já jsem hlavně ve špatném vlákně ... 

Děkuju ti. Je mi jasné, že v jednom člověku to bude záhul a dost marnost.

Jasně, že to sami nezvládnou. Stačí, když je teď sníh a led a máma se bojí i k brance pro poštu, tak už vidím, jak každý den otvírá zdr.sestře, nebo asistentovi atp. Od včerejška řeším plynový kotel, odvoz starého gauče (pro uvolnění místa na zdravotní lůžku) atd. A to jsou jen nárazové věci. Když přijde každodenní péče + do toho nějaká nepředloženost, není (bohužel) v jejich silách to řešit. Ale stále slyším, že by to přece nebyl problém (teď už tuhle "hru" hraje i máma). Už teď nevím, kam dřív skočit a živě si vybavuji dny/týdny, než byl táta v nemocnici. To asi máma zapomněla? 

A to ještě dodám, že mám děsný skluz v práci, takže do budoucna bych se zřejmě zbláznila, nebo se šla pást.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 18:08

whiskas no ja by som skor povedala, ze ak by ste mali otca doma a jeho stav sa nezlepsi, ze by si pracu musela asi uplne nechat. A okrem nakupov a vybavovaciek byt pri rodicoch 24/7. Nenechaj sa k tomu dotlacit ak to ty sama nechces. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 18:55

Mrakoplas No, já si to hlavně ani nemůžu dovolit. Složenky se platit musí .

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 19:03

Mrakoplas pracujem v školstve, máme 45 dní dovolenky a doteraz sme si ju museli vždy celú vyčerpať, nemohli sme preniesť do ďalšieho roka ani deň. Tento rok si môžeme do ďalšieho roka preniesť max. 4 dni, ale musíme ich vyčerpať do 5. 1. 2024.

Súrodenci a známi, ktorí pracujú vo verejnom sektore alebo v súkromnom si obyčajne môžu preniesť nejakú časť (nie celú) nevyčerpanej dovolenky do nasledujúceho roka, ale väčšinou si starú dovolenku musia vybrať do konca júna.

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 19:06

whiskas prober s maminkou ty jednotlive body, ktere udajne nejsou problem. Chape, ze se k nim nemuzes prestehovat? Dokaze treba 3, 4 dny v tydnu sama uvarit nebo bude souhlasit s donasenim obedu? Kdyz otec zustane lezet, urcite ho bude muset nekdy sama prebalit, umyt, asistence tam bude treba 2x denne - dokaze to sama? Ono otocit leziciho treba jen na bok je dost fuska. Dokaze maminka dohlednout na to, ze otec bere spravne leky? "Ono to nejak pujde" je fajn mantra, ale myslim, ze mati nema predstavu, jak nejak. Moc na tebe myslim, bude to slozite s obema.

Offline letfenixa
10896 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 20:07

dorota mám ešte 18 dni tohtoročnej dovolenky,  do konca roka vycerpam už len 3. 

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 20:40

Kokoska Zkouším to. Maminka je zatím určitě schopná 4 dny v týdnu vařit (zatím). Ale souhlasila by i s donáškou obědů.Myslím si, že sama by hygienickou péči o tátu nezvládla a braní léků? Nechci být pesimista, ale už jsem to zažila a nemyslím si, že má máma páku na to, aby tátovi léky vnutila pravidelně. Ale třeba se mýlím.

Dnes jsem mluvila s tátou (vzhledem k tomu, že už je na standardním oddělení, tak za ním nemůžu ) a mluvil sice normálně, ale slyšela jsem, jak se mu špatně dýchá. Možná stav po té další hemodialýze? To je další věc, je možné, že ji bude muset absolvovat pravidelně. Tedy vzhledem k tomu, že nemám možnost ho vidět, nevím, jak se zlepšila jeho mobilita, další funkce těla, tedy nevím, jak na tom vlastně je. Každopádně mi bylo strašně smutno, nezněl moc vesele. Jsem si jista, že když bude k dispozici pouze nějaké nic moc LDN centrum (místa nejsou), tak ho tam přeložit nenechám. Z toho bych nespala. 

A opět moc děkuji za podporu .

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 21:04

whiskas zavolej doktorovi, jak na tom tatinek je.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 21:13

letfenixa Hm, tak to máte inak. My sme si doteraz vždy museli dovolenku za aktuálny rok vyčerpať, t. j. neraz sa stalo, že ja či nejaký kolega/kolegyňa sme síce mali dovolenku na papieri vypísanú, ale aj tak sme pracovali, či už priamo na pracovisku, alebo doma, párkrát mi už jeden-dva dni prepadli. 

Ale viem, že nie všade je to tak. Na iných školách si mohli dovolenku preniesť.

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 05. prosince 2023 21:14

KokoskaS dokorem jsem dnes mluvila, ale více budu vědět zítra, pozítří, podle toho, jak se tatínkův stav bude vyvíjet na standardním oddělení. Má teď největší problém s ledvinami (tak jasně, proto už ta 2. dialýza). Opět, nechodil na kontroly .