"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:02
Reakce na whiskas:

continuity A co, když nám řeknou, ať si prostě tátu odvezeme, mohou to udělat? Nemám ještě ani odstěhovaný gauč, ani polohovací postel. Jsem fakt na prášky.

​Nemůžou. Pokud ty řekneš, že nejste pro tatínka schopné zajistit domácí péči, staniční sestra musí obvolat všechny okolní LDN a propustí ho že standardního oddělení teprve, jakmile ji potvrdí volně lůžko. Jen musíš počítat s tím, že to bude třeba na okraji Práhy dle aktuální volné kapacity. Ty jako rodinný příslušník mezitím můžeš obvolavat LDN, které bys pro něj radši, nechat ho zapsat do pořadníku a kontakt na sebe, že se ti ozve, jakmile se jim nějaké lůžko uvolní. Klid. Nehysterci.. Některým neempatickym staničním se do toho nechce, ale musí.

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:31

whiskas 

Vykašli se, co mele nějakej sociální pracovník z uvn, a rovnou do toho zařízení zavolej. Řešit až po propuštění? No to určitě

Mám obavu, že si maminka a) nedokáže představit, co ta péče vlastně obnáší (pokud je na to jen jeden jedinej člověk) a pak taky b) ve skrytu duše doufá, že tě nakonec zlomí... 

A hele, zrovna včera jsem padla na článek: https://thatsnotmyage.com/health-wellbeing/the-sandwich-generation-must-care-for-themselves/

Autorka tam velmi správně připomíná, že v letadle si nasadíme masku taky nejdřív sobě! 

Offline RoSa
10179 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:35

whiskas a ta UVN nemá svoji LDN?

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:37
Reakce na RoSa:

whiskas hele neboj se! já myslim, že je to jen takový vydíráníčko od nich - když řekneš, že to nejde, tak to prostě nejde (bacha, ještě to zkusej na matku!)... oni potřebujou uvolnit postel a je v jejich zájmu najít místo, kam s ním... nejjednodušší pro ně je ukecat rodinu!!!

​Přesně tak. 

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:38

RoSa

Má Chittussiho 

Offline jerry
11244 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:42

whiskas 

RoSa má pravdu - matka je slabej článek - tohle si ohlídej.

Pokud by jí zavolali (číslo má jistě tatínek v mobilu uložené) a ona řekne, že domácí péči zvládne(te), tak ho doveze sanitka domů, aniž by ses to musela dozvědět předem. 

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:49
Reakce na jerry:

whiskas 

RoSa má pravdu - matka je slabej článek - tohle si ohlídej.

Pokud by jí zavolali (číslo má jistě tatínek v mobilu uložené) a ona řekne, že domácí péči zvládne(te), tak ho doveze sanitka domů, aniž by ses to musela dozvědět předem. 

​Do mobilu nelezou. To nesmí, pokud by jim to on sám výslovně neřekl. Jedině, pokud je maminka uvedená kromě whiskas jako další kontaktní osoba v souhlasu s hospitalizací.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:52

wendulka no umím si představit, že jim to číslo řekne sám. 

U nás fakt volali tchánovi, který už taky nebyl úplně při sobě. Jim je to jedno. Ten naštěstí souhlasil s LDN. Ale kdyby se zeptali trochu jinak, tak jim odkyve i návrat domů. 

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 12:59

continuity 

Volali jakože nebyl uvedený coby kontaktní osoba a uvedená kontaktní osoba chtěla taky přeložení na LDN, tak si šli za hospitalizovanou pro další kontakt, jestli náhodou...

Nebo nebyla uvedená žádná kontaktní osoba?

U tatínka jsem byla jako kontaktní osoba uvedená já a celou dobu kontaktovali jen mě, přestože mobil s sebou měl, po té první CMP ještě byl při vědomí a měli jsme tehdy ještě i pevnou linku, kterou mohla zvednout i mamka.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:04

wendulka koho tam ona nadiktovala nevím, ale běhal tam za ní muž a všechno řešil on, taky s nima nakolikrat o tom telefonoval a I oni několikrát aktivně volali jemu. Takže my jsme dva dny dnem i noci sháněli ústav, a treti den ráno babička volala, že ji právě převáží na Chittussiho, že jim to dědeček odkyval. 

Ten byl tehdy ve stavu, že si ani pořádně napamatoval, že s nima mluvil.

Podle mě, pokud je tam manžel, je to kontaktní osoba automaticky ze zákona. 

Offline stes
9267 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:10

Prosím Vás....jako to myslí pisálek nebo ta "dotyčná" vážně? ta popisovaná množství???..jako ano, léky nadužíváme, ale tohle:  ...Takový normální páteční večer. Uvařila jsem si meduňkový čaj, zapálila vonné svíčky, vyloupala si prášky na postel a srovnala je podle barvy. Deset bílých zolpidemů (hypnotikum), tři až čtyři oranžové tramaly (opioid) a tři až čtyři růžové lexauriny (benzodiazepin),“ vypráví šestadvacetiletá Meda v malém panelákovém bytě na pražském sídlišti.

„Nejdříve jsem zapila zolpidemy, pak tramaly, na závěr lexauriny. Někdy jsem šla spát, někdy mi to navodilo relaxační náladu nebo

WTF?

Offline brrr
12363 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:12

stes Ale vždyť je to o osobě, co byla zavislá. Ty se divíš, že to přežila nebo čemu?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:18

continuity v porodnici mně upozorňovali, že do těch papírů musím muže uvést, aby mu poskytli informace po telefonu. Tohle je teda opačná situace (nemocnice volá příbuzným), ale nedivila bych se, kdyby to bylo stejné.

Offline stes
9267 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:23

brrr ano, že to brala plato denně a žije, studovala a tak...přijde mi to přehnané...15 denně, to by musela prakticky jen spát, nepřerušovaně

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:27

stes tak je to feťačka, tam působí adaptace na vyšší dávky. 

Offline stes
9267 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:34

viktorka_od splavu no to jo, ale prášky na spaní by jí snad nezpůsobovaly euforii...no nic, přijde mi to jako divný, to množství na to, aby žila tak, jak popisuje

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:35

stes To nevím ale já třeba prášky na spaní nemůžu vůbec brát přesně z toho důvodu že musím den ode dne zvyšovat dávku aby to vůbec působilo

Online wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:39
Reakce na continuity:

wendulka koho tam ona nadiktovala nevím, ale běhal tam za ní muž a všechno řešil on, taky s nima nakolikrat o tom telefonoval a I oni několikrát aktivně volali jemu. Takže my jsme dva dny dnem i noci sháněli ústav, a treti den ráno babička volala, že ji právě převáží na Chittussiho, že jim to dědeček odkyval. 

Ten byl tehdy ve stavu, že si ani pořádně napamatoval, že s nima mluvil.

No jestli tam nebyl nadiktovaný a ptali se ji na kontakt na něj dodatečně, i když tam chodil tvůj muž a kontaktovali dříve jeho, tak mi to i tak přijde trochu na hraně od té nemocnice.

Podle mě, pokud je tam manžel, je to kontaktní osoba automaticky ze zákona. 

​Není automaticky. Při přijetí se ptají pacienta na kontaktní osobu a pokud ji není schopen nahlásit a nemají ji v kartotéce z předchozí hospitalizace, tak se dopisuje při první návštěvě nebo případně se už jen nastaví heslo pro informace po telefonu. Však jsem výše psala, že u tatínka jsem to byla já. A to mamka tehdy ještě chodila jen s holí, ale rozhodně už nebyla ve stavu, aby se mohla jakkoliv postarat o manžela po mozkové příhodě, i kdyby ty následky bývaly byly menší.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 14:57

stes plato denně ještě není tak moc. Někde byl rozhovor s lékařem z odvykacky a ten říkal, že mnoho lidí vůbec netuší kolik toho bere. Při té odvykačce jim musí dávky snižovat postupně, aby je nezabili. Takže závislý nahlásí 20 tablet, oni mu to úměrně sníží a následně se podle reakce ukáže, že jich musel brát tak nejmíň 40.

Fakt to byla neuvěřitelná množství. 

Offline jerry
11244 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 15:30
Reakce na wendulka:

​Do mobilu nelezou. To nesmí, pokud by jim to on sám výslovně neřekl. Jedině, pokud je maminka uvedená kromě whiskas jako další kontaktní osoba v souhlasu s hospitalizací.

​Nemusí lézt do mobilu, můžou se tatínka zeptat, a on může uvést jako další kontaktní osobu manželku. A protože nebyl zbavený svéprávnosti, tak je to relevantní údaj a můžou tak obejít tu osobu, která je v dokumentaci uvedená.

Tohle se klidně mohlo stát v připadě, který popisuje continuity