"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online RoSa
10179 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 22:30

viktorka_od splavu kdysi jsem viděla dokument o jednom americkym městě, doktoři tam předepisovali nadměrně a lehkovážně léky na nervy, proti bolesti psychofarmaka... 70.-80.léta? už nevim... no skončilo to tak, že v tom městě skončilo uplně všechno: obchody, fabriky, kultura, rodinný vztahy, bezpečnost... jenom takový město duchů, závislejch na práškách.... a nebyl to sci-fi film, ale dokument

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 22:35

zimnivecer oni vesmes tvrdili, ze je to zdrzuje nekam neco posilat a nekde neco zkoumat. Tak asi u beznych leku neni duvod, ale ty zavislosti jsou neco jineho.

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 22:38

zimnivecer ano, nastesti ano

Offline zimnivecer
143 příspěvků moje polička 06. prosince 2023 23:01

viktorka_od splavu tak to měla moc velké štěstí, v tom našem případě je to bez šance

Kokoska já tohle nechápu, vždyt špatná kombinace léků může ovlivnit hromadu věcí špatným směrem. Ano, lékař se ptá na to, co pacient užívá a na alergie. Ale spoléhat na odpověd, zvášt u starších pacientů co užívají krabice léků, podle mě úplně nejde. Tak se teda nezdržují a předepisují co to jde.

RoSa netflix měl ted zkraje podzimu taky jeden seroš o nadužívání opiátů Painkiller se to jmenovalo. Je to zdramatizované, americké, ale reálný základ tomu nechybí. Americkou situaci mi hlava nebere už vůbec a dřív  bych si řekla, že podobná situace u nás kvůli zákonům a odpovědnosti lékařů nemůže nastat. Ted si nejsem jistá     

Offline letfenixa
10896 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 06:12

zimnivecer to je fakt zvláštne,  že to bolo lekárom jedno. Ja keď si chcem dať predpísať svoje bežne lieky, tak doktorka sa pozrie, kedy mi písala naposledy a počíta, či už som mohla balenie minúť. To isté robí aj diabetolog mojich rodičov. 

Online tv
4225 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 10:13

Uklouzla jsem na schodech a mám obrovskou modřínu na zadku.máte tip na nějakou mast, ať se mi to rychlé vstreba?

Offline gtea
120 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 12:14

tvZa mě Heparoid, muži poměrně rychle zlikvidoval ošklivou podlitinu pod okem.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 12:31

gtea Nechtěl spolupracovat?

Online tv
4225 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 13:21

gteadíky!

Offline Amy_Mee
168 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 13:53

@tv arniková mast, na modřiny a podlitiny je výborná 

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 14:04

Zu 

Pro mě jsou naopak ty pečovatelský domy, plný výhradně starejch lidí, rehabilitace spočívající v háčkování a kulturní vyžití v návštěvě zpěváčků z mateřský školy, proložený veselou party kdy se skoro zavařej naslouchátka, srká se brčkem z hrníčku čaj, dokud tam někomu nespadnou zuby a k tanci a poslechu hraje Eva a Vašek... hotová noční můra! To bych radši skočila z okna.

Mně by se líbily pečovatelský domy jako ten, kde bydlí zeťův otec. Ten výhodně prodal svůl lacino nabytý (původně obecní) kvartýr a měl - podle mě - tolik drzosti, že si zažádal o ten pečovatelskej.  Místo co by ho vzali za flígr a vymetli na mráz, jak by s takovým vykukem zatočili u nás, do dvou měsíců bydlel i s partnerkou v pěkným 2+1, ovšem s veškerou zdravotnickou pohotovostí, kadeřníkem, prádelnou, úklidem a kavárničkou... ale to se děje tam, kde obec za peníze svých daňových poplatníků skutečně něco dělá (=staví). Nájem víc než slušnej - s ohledem na chudé důchodce, byt se liší jen výbavou koupelny a wc (madla). Jsem se divila... ale bylo mi řečeno, že každý, i ten nebohý milionář, má právo zažádat si na socce, neb tamní vzorná společnost nezná rozdílu! No, to u nás nehrozí.

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 14:17

barbucha mne jako asocialovi taky pridje nejhorsi to, ze jsi s nekym cizim na pokoji

ale manzelovi prarodice meli takovy bytecek v dome senioru na Novovysocanske, taky prodali svuj byt, dokud to dokazali sami posoudit a sli tam a byli tam spokojeni, takze jsou takove moznosti i u nas

Offline barbucha blogger
35890 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 14:21

baltik 

S cizím! To bych si to pohodlíčko dlouho neužila

Možná to jde i u nás, ty byty, ale já slyšela že se tam platí jednak dost za poplatky a provoz a druhak nějaký i snad "zápisný"! Ten můj byl samozřejmě zcela zadarmo (kromě toho lacinýho nájmu).

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 16:20
Reakce na Kokoska:

zimnivecer coz uplne nechapu, ze na to doktori kaslou a predepisujou. Diky e-receptu maji moznost nahlednout do databaze leku pacienta, myslim, ze tu lekovou historii vidi i lekarna  kdyz chce?

​Lékárna nevím, ale jelikož ve sněmovně neprošla společná léková karta, tak my se teda nikam podívat nemůžeme. Tyhle léky nepíšeme, ale zase chceme, aby nám lidi nosili soupis, tak často žasneme, že mají třeba tři různé prášky na tlak, na žaludek a něco na "nervy" má každá druhá. 

A zrovna mám v blízkosti případ, kdy si lékařka předepisovala spoustu různých léků, až to dospělo k tomu, že si všichni mysleli, že má Alzheimra. Dostala se dokonce do domova s omezením, kde jí léky upravili, razítko odebrali a ona je po roce úplně normální a půjde možná domů. 

Léky, které předepisujeme, počítáme a zjišťujeme, co se s nima stalo. 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 16:49

barbucha

probírala jsem to s aktivizační v domově pro seniory, i s vedoucí denního stacionáře a hele, nikoho nikdy nenutí do činností. Ono to ani nejde. V tom denním stacionáři je to poměrně těžký (malý kolektiv), ale jedou podle přání klientů. Třeba chlapa, který nikdy nevařil, tak nenutí vykrajovat perníčky a vařit polívku. nechají ho třeba ve společnosti a pustí jim požadovanou pohádku v tv (ač nerady). No a v domovech, tam ten kadeřník, mani/pedi,je také dost běžné a potřeba. Dokonce i třeba jednolůžkové pokoje jsou k dispozici. Taky si nedovedu představit být s někým cizím na pokoji :)

A v domech s pečovatelskou službou prostě bydlíš, máš k dispozici služby a jestli nějakých využívat nechceš, zase - nemusíš. 

Jako samozřejmě, celej život si budujeme svůj domov a fakt si nechceme připustit, že už něco nezvládáme, ale tímto jsem chtěla jen říct, že ti lidé, které jsem potkala, byli opravdu spokojení a ne odložení senioři, kteří by vyhlíželi svůj konec.

Offline zimnivecer
143 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 18:02
Reakce na letfenixa:

zimnivecer to je fakt zvláštne,  že to bolo lekárom jedno. Ja keď si chcem dať predpísať svoje bežne lieky, tak doktorka sa pozrie, kedy mi písala naposledy a počíta, či už som mohla balenie minúť. To isté robí aj diabetolog mojich rodičov. 

letfenixa tak to máš zodpovědnou lékařku,a rodiče taky. Jenže tahle bezprostřední zkušenost nám ukázala,že to tak nemusí být ve všech případech. Taky jsem si do tohoto léta myslela, že lékaři mají přehled o tom, co pacient užívá a že jim to není jedno. Ale možná jen paní našla slabý článek a roky ho využívala.  A linkovaný článek od @stes ukazuje, jak taková závislost může tak dopadat

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 19:03

Renusatko ja uz jsem pak z toho vypadla a prestala to sledovat, ale nejak bylo na stole, ze UZIS sbira data z e-receptu a lekari by to meli mit k dispozici. Tak jestli ne, je to skoda.

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 19:10

Ptám se zde, do dětského vlákna všichni nechodí. Nevíte, zda neexistuje aplikace učící číst úplné základy. Kde by se spojovalo ma, me, sa, máma, mísa... máme v 1. třídě děvče z Ukrajiny, matka v práci do noci, doma je jen s ukrajinsky mluvící babičkou. Začíná mluvit i rozumět, skvěle počítá, ale nikdo s ní doma nečte a ona je dnes skoro na nule, zatímco ostatní přečtou jednoduché věty. Sice má 2 hod. Čj pro cizince, občas ukrajinskou asistentku, ale na čtení to nestačí. Tak mě napadlo, že kdyby byla aplikace, dala by jí babička mobil a učila by se to sama. 

Online Mha
příspěvků moje polička 07. prosince 2023 19:47

Lamicka

Nevím, jestli by se hodily aplikace pro nedoslychave děti, tam se hodně dbá na výslovnost?

Offline shark
73 příspěvků moje polička 07. prosince 2023 19:51

Lamicka zkušenost tedy přímo nemám, ale vim o aplikaci Včelka. Myslím, ze je na výuku čtení pro cizince, ale nevím, jestli i pro prvňáky