"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 11:51
Reakce na :

aha, nejak spatne jsem to formulovala. ucila jsem se uz tak pul roku predtim kazdej den a i tam jsem po praci chodila na kurz.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 11:59
Reakce na :

ja tam byla na HQ firmy, pro kterou pracuju, chtela jsem tam pobejt a zazit mistni tzv. atmosku. jinak praci bych tam hledat nechtela, kolegove meli vsichni pravdu...

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 12:14
Reakce na :

V dospelosti som sa naučila poľsky. Neviem či to berieš ako cudzí jazyk, predsa len je podobný češtine. Ale povedala by som že úroveň B2. Musela som sa učiť rýchlo, mala som len prázdniny na to aby som čo to pochytila, našla si prácu a nastúpila do školy. Poviem ti, že filozofia v jazyku ktorý ovládaš 3 mesiace je zaujímavá. Sa mi o tom aj snívalo po nociach.(Zdanie jest prawdziwe wtedy i tylko wtedy...):D

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 12:20
Reakce na :

Mam otazku. Ucil jste se tu nekdo novy jazyk az v dospelosti s tim, ze se vam povedlo vytahnout ho na opravdu dobrou uroven? V mem okoli to vesmes zustalo na urovni vecneho zacatecnika.

Jo, jde to, mám v okolí hned několik příkladů. Kamarád dokonce (brilantně) obhajoval doktorát v jazyce, který se začal učit až kolem pětadvaceti, ale v té zemi pak přerušovaně strávil asi dva roky a navíc je fakt talent. Bohužel se to netýká mně :-( V dospělosti jsem začala se dvěma jazyky - hlady v oněch zemích neumřu, nějaký ten článeček týkající se mého oboru pochopím, ale jinak je to bída. Nicméně jsem si jistá, že kdybych se tomu pověnovala, tak by to šlo i bez nějakého delšího pobytu v cizině.

Online Karja
44769 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 12:28
Reakce na :

Podle mě to není tolik o věku, ale o tom, že v dospělosti už prostě není tolik času se tomu věnovat jako když jsme byli na gymnázce:-D.

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 12:38
Reakce na :

ja by som čas aj mala, len mi chýba motivácia. V škole som mala motiváciu aspoň slušnú známku na vysvedčení, keď už nič viac, ale teraz jazyky nepotrebujem, tak sa mi tak nejak nechce tomu venovať čas. A najhoršie je, že aj keď sa naučím, zabudnem, keďže jazyk bežne nevyužívam.

Online Karja
44769 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 12:39
Reakce na :

Jasně, já to vidim na sobě, stále se učim angličtinu a němčinu a teď koketuji se začátkem ruštiny (už mám učitele, ale ten čas, ten čas?!). A jako nemám blbější hlavu než o 10 let dřív, naopak mi dochází spousta souvislostí, co dřív ne. Jenže, už mě nebaví drilovat se slovíčka a taky druhý den nepíšeme písemku, takže se to neučim do 11 do večera, když jsem unavená. Takže čas a lenost, to je prostě ten problém:-D.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:00
Reakce na betsey:

Ako píše Amun. Knihy, hudba, časopisy, správy...Ja denne pozriem správy v troch jazykoch, okrem tých slovenských samozrejme(to sa viem vytočiť do červena furt). A musíš tam jazdiť častejšie na dovolenku. 

Ja sa učím jazyky veľmi ľahko aj teraz, aktuálne sa učím švédsky, či mi to niekedy na niečo bude neviem. A ako to dopadne tiež neviem, len mi je škoda premárniť túto moju dobrú vlastnosť. Knihu nemčiny som mala otvorenú iba na hodine, úlohy som robila cez prestávku. Až teraz som si uvedomovala aká som bola trúba keď som písala polke triedy úlohy. No ale bola som v kolektíve neobľúbená tak aspoň pred hodinou nemčiny som sa cítila aspoň trochu v centre diania. 
Za tú nemčinu vďačím Sailor Moon na RTL II, ktorú som pozerala každé ráno o štvrtej predtým než som išla do školy. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:04
Reakce na Karja:

Podle mě to není tolik o věku, ale o tom, že v dospělosti už prostě není tolik času se tomu věnovat jako když jsme byli na gymnázce:-D.

Eeee...gymnázce???

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:05
Reakce na :

Pokud se jako dospely vek pocita 21(zacatek), tak jo. Litevstinu (sedm padu, determinovana zajmena a cislovky, prechodniky, kondicionaly.. Fakt silenost) za tri roky na B2, ale taky jsem uz pozapomnela, nemam (prekvapive) s kym mluvit. 

Online Karja
44769 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:07
Reakce na Mutziputzi:

Jo, my jsme to tak říkávali, zrůdnost no.

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:11
Reakce na Solathis:

A čo si nájsť language partnera na Skype. Neviem presne ako sa vola ta stránka, ale podľa jazyka záujmov a podobne si nájdeš človeka s ktorým sa budeš rozprávať v danom jazyku. Pripadne ak by sa chcel niekto učiť česky môžeš si vybrať teba. Mne sa to zdá fajn, len ja som hanblivá takže pre mňa nepoužiteľné 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:12
Reakce na Karja:

No strašný)) A to jako ta gymnázka jo? Gympl už je out?

Online Karja
44769 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:15
Reakce na paktofonika:

Jo a taky pozor, spousta chlapů se tak chce seznámit. Mně spousta potenciálních jazykových partnerů skončila asi po desetiminutové konverzaci, poté co zaznělo, že jsem někde byla s boyfriendem. Vlastně z 6 mi zbyl jeden, takový starší pán, má děti v mém věku, tak na něj dost spolíhám, možná z něj ještě vyleze, že to s tou češtinou nemyslí tak vážně:-D. Ale seznámila jsem se se všemi v jazykovce ne na netu teda.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:16
Reakce na Karja:

mně se právě třetí cizí jazyk v dospělosti učí mnohem lépe, než první na gymnáziu. kdyby se tímto způsobem učil tam, jsem anglická hvězda, za těch x let, co jsme angličtinu měli.

teď vidím jazykové souvislosti a rozdíly, neřeším nějaké známky, nemám strach dělat chyby, mnohem víc konverzujeme...kdybych tímto tempem (hodina a půl týdně) měla němčinu 4 roky a k tomu odpovídající zbytek skupiny, budu snad na úrovni rodilého mluvčího :D a to se doma na to vůbec nedívám (ale na gymplu taky ne, prostě flink od narození )

Online Karja
44769 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 13:16
Reakce na Mutziputzi:

No jasně, ta gymnázka. Když jsem to chodila, tak to byl gympl, když jsem vylezla, tak už říkám....jooo to za časů, kdy jsem chodila do gymnázky....:-D Asi je to od starší generace