"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Kitkatie
13 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 14:57
Reakce na :

Jasně, španělština. Zcela z nuly, neuměla jsem myslim ani pozdravit :-) 

Offline JanieB
552 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 15:04

Myslím, že i v dospělém věku se to jde naučit, když se chce. Při maturitě jsem uměla pořádně jen anglicky a uměla jsem se německy zeptat, kdy odjíždí vlak do Prahy. Během studia na VŠ se mi povedlo od nuly dotáhnout němčinu na C2 a francouzštinu na C1/B2, po univerzitě potom ruštinu během asi dvou let na B2. Ovšem ve všech jazycích jsem si pořádně mákla, sledovala jsem filmy, měla jsem často puštěnou k práci cizojazyčnou televizi, hodně jsem šprtala z učebnic...
Taky mi pomohlo se např. na jazykové škole přihlásit do skupinky o jednu úroveň výš, než jsem byla já. Ze začátku trapas, ale donutilo mě to fakt se připravovat a učit, abych zas na hodině nebyla za největšího blbce. A ejhle, vždycky tak v půlce semestru jsem skupinu dohnala;-)

Online Potrefenáhusa
38926 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 18:48

Ja mam se skupinovymi kurzy docela blbou zkusenost,hlavne kdyz je části platí zaměstnavatel,tak je to fakt vyloženě tragicky.my teda mame od zaměstnavatele taky,chodila jsem 2 roky,abych z toho uplne nevypadla,ale nemam pocit,ze by mi to neco dalo,i kdyz lektorka byla rodila mluvčí.

naopak na soukromý lekce si vyloženě nemuzu stěžovat,tam je trapný chodit dutej a lektor,kdyz je dobrej,tak člověka fakt rozmluvi (uz je to dávno,co jsem chodila,chjo).pro zacatek bych teda nevolila rodilyho mluvčího,gramatiku dost casto vysvětlit neumej.

Online Ounz
20540 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 19:26

Že tady zrovna mluvíte o těch jazycích, já si akorát domlouvám individ. kurz jazyka, kterej sem svýho času uměla slušně a teď se nedomluvim (děsný, ta nečinnost) tak sem na sebe zvědavá. Žene mě ale jistá ambice, tak třeba se zadaří :)

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 20:43
Reakce na Potrefenáhusa:

No jo, umim si to predstavit, ikdyz ja mam zrovna s jazykovym kurzem v praci zkusenost dobrou. Mame lektora rodileho mluvciho, je to brit, mlady kluk, je perfektni. Latku podava zabavnym zpusobem, je na tech hodinach hrozna sranda, chodime tam pravnici a od zacatku se nikdo pred nikym nijak nestydi mluvit. A pak mame jeste konverzaci s jinym klukem, to je amik a taky fajn. Ja to celkem ocenuji, byva obdobi, kdy mam naprostou vetsinu prace v aj. 

Offline Stalal
9 příspěvků moje polička 23. srpna 2017 20:58
Reakce na :

Ja som dala krátko pred tridsiatkou nemčinu z nuly na B2 za 7 mesiacov. Ale venovala som tomu 20 hodín týždenne.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 07:40

A nemá někdo zkušenost s online kurzem? Tip na nějaký dobrý?

Offline Karja
44770 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 10:44
Reakce na Stalal:

Kde jsi na to vzala čas a nekradla? Jako upřímně mě to fakt zajímá, jestli se to dá zvládnout i při zaměstnání na plný uvazek.

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 11:28

Chcete opravdu blbou otázku? 
Stojim v kuchyni nad doma vypěstovanou hokaido, která byla 4 dny rozkrojená v lednici bez folie (no coco, stane se ). A je teda taková oschlá, žejo, to je jasný. Ale přemýšlím, jestli ty jemný bílý mapky jsou taky jen oschnutí, nebo plíseň? A to je moje dnešní dilema. Takže - neškodně oschlá a odkrojit nebo teda plesnivá a vyhodit ?? No, baby, a raďte .

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 11:35
Reakce na Gellnerova:

Hmm.. no asi by to chcelo fotku  ale mne teda hokaido za 4 dni nikdy nesplesnivela a do fólie nedávam... 

Inak teda si vždy spomeniem na známeho (docenta mikrobiológa), ktorý na to povedal akurát "to odkroj, prosím ťa..." aj keď bola plesnivá polka mrkvy a už bola na ceste do koša

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 11:47

Dyž to už je docela vrchol, dávat sem dýni podezřelou z plesnivění .
Ale teda, docent- mikrobiolog... hernajs, to zní dobře . A říkal to jen u mrkve? Ta se prý odkrojit fakt může, i parmazán 

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 11:55
Reakce na Gellnerova:

No u tej mrkvy práve, ale tipla by som, že tekvica keď je tiež tvrdá, tak by to mohlo fungovať podobne (nie som odborník)... To s tou fotkou mal byť vtip, ale na mimibazare sú aj horšie veci, že  

Offline Karja
44770 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 12:00
Reakce na Gellnerova:

Pokud už z toho prvního nakrojení nebyla divná, tak si nemyslim, že by za čtyři dny v lednici chytla plíseň. Já osobně bych to odkrojila a to jako hodně věcí, které se mi zdají trochu podivné nejím.

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 12:04
Reakce na Karja:

Dík, a Wanda von Dunajew  taky dík, s tou fotkou jsem to pochopila. Už vesele krájím a odkrajuju a myslím u toho na docenta. 

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 12:19
Reakce na Gellnerova:

Tak to ja som práve tiež celkom paranoidný človek... všetko so stopami plesne hneď hádžem do koša. Moja babka s božským kľudom lyžičkou vybrala z džemu pleseň a lup s ním na chleba.   Však to predsa kvôli takému malému kolečku celé nevyhodí.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 12:54

Zrovna včera jsem potřebovala čedar dětem do placiček na večeři. Byly na něm nějaké miniaturní bílé flíčky (v obchodě mi někdy dřív tvrdili, že to neva, že to není plíseň). Nutně jsem ho potřebovala, tak jsem flíčky odkrala a řekla si, že v obchodě tomu určitě rozumí.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 13:02

Moje babi to tak dělala taky. V červnu měla 102 let. Ale je fakt, že už na ní začíná to stáří být vidět. Tak si říkám, jaká by asi byla, kdyby byla s tím jídlem opatrnější .

Offline Stalal
9 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 13:57
Reakce na Karja:

Času som mala dostatok a žila z našporeného. Ono mi ani nič iné neostávalo, keď som sa presťahovala do Nemecka s úplne nulovou znalosťou jazyka a chcela čo najskôr nájsť prácu v mojom odbore.

Offline Karja
44770 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:05
Reakce na Stalal:

Díky za odpověď. Chápu, tak to šlo o něco snadněji, když jsi byla i v německém prostředí, stejně jsi ale dobrá. Já jen, jestli tu není někdo takovej střelec, co dá B2 v Čechách po večerních kurzech za půl roku, to bych se šla stydět do kouta:-D.

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:23
Reakce na Karja:

To by som mu možno aj nechala postaviť sochu na námestí 

Inak mám s učením cudzích jazykov myslím celkom bohaté skúsenosti, okrem angličtiny a nemčiny som sa teda ďalšie štyri učila až v dospelosti... Z toho len jeden sa mi podarilo dotiahnuť až na B2, ale myslím, že s motiváciou by to šlo aj u ďalších. Pri tých mi stačilo, že zvládnem si prečítať knihu alebo rozumieť textu hudby, nepotrebujem hovoriť alebo písať. Na tú B2 to teda chcelo dva roky, ale bol to (relatívne) ťažký jazyk...