Jasně, španělština. Zcela z nuly, neuměla jsem myslim ani pozdravit :-)
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Myslím, že i v dospělém věku se to jde naučit, když se chce. Při maturitě jsem uměla pořádně jen anglicky a uměla jsem se německy zeptat, kdy odjíždí vlak do Prahy. Během studia na VŠ se mi povedlo od nuly dotáhnout němčinu na C2 a francouzštinu na C1/B2, po univerzitě potom ruštinu během asi dvou let na B2. Ovšem ve všech jazycích jsem si pořádně mákla, sledovala jsem filmy, měla jsem často puštěnou k práci cizojazyčnou televizi, hodně jsem šprtala z učebnic...
Taky mi pomohlo se např. na jazykové škole přihlásit do skupinky o jednu úroveň výš, než jsem byla já. Ze začátku trapas, ale donutilo mě to fakt se připravovat a učit, abych zas na hodině nebyla za největšího blbce. A ejhle, vždycky tak v půlce semestru jsem skupinu dohnala;-)
Ja mam se skupinovymi kurzy docela blbou zkusenost,hlavne kdyz je části platí zaměstnavatel,tak je to fakt vyloženě tragicky.my teda mame od zaměstnavatele taky,chodila jsem 2 roky,abych z toho uplne nevypadla,ale nemam pocit,ze by mi to neco dalo,i kdyz lektorka byla rodila mluvčí.
naopak na soukromý lekce si vyloženě nemuzu stěžovat,tam je trapný chodit dutej a lektor,kdyz je dobrej,tak člověka fakt rozmluvi (uz je to dávno,co jsem chodila,chjo).pro zacatek bych teda nevolila rodilyho mluvčího,gramatiku dost casto vysvětlit neumej.
Že tady zrovna mluvíte o těch jazycích, já si akorát domlouvám individ. kurz jazyka, kterej sem svýho času uměla slušně a teď se nedomluvim (děsný, ta nečinnost) tak sem na sebe zvědavá. Žene mě ale jistá ambice, tak třeba se zadaří :)
No jo, umim si to predstavit, ikdyz ja mam zrovna s jazykovym kurzem v praci zkusenost dobrou. Mame lektora rodileho mluvciho, je to brit, mlady kluk, je perfektni. Latku podava zabavnym zpusobem, je na tech hodinach hrozna sranda, chodime tam pravnici a od zacatku se nikdo pred nikym nijak nestydi mluvit. A pak mame jeste konverzaci s jinym klukem, to je amik a taky fajn. Ja to celkem ocenuji, byva obdobi, kdy mam naprostou vetsinu prace v aj.
Ja som dala krátko pred tridsiatkou nemčinu z nuly na B2 za 7 mesiacov. Ale venovala som tomu 20 hodín týždenne.
A nemá někdo zkušenost s online kurzem? Tip na nějaký dobrý?
Kde jsi na to vzala čas a nekradla? Jako upřímně mě to fakt zajímá, jestli se to dá zvládnout i při zaměstnání na plný uvazek.
Chcete opravdu blbou otázku?
Stojim v kuchyni nad doma vypěstovanou hokaido, která byla 4 dny rozkrojená v lednici bez folie (no coco, stane se
). A je teda taková oschlá, žejo, to je jasný. Ale přemýšlím, jestli ty jemný bílý mapky jsou taky jen oschnutí, nebo plíseň? A to je moje dnešní dilema. Takže - neškodně oschlá a odkrojit nebo teda plesnivá a vyhodit ?? No, baby, a raďte ![]()
.
Hmm.. no asi by to chcelo fotku
ale mne teda hokaido za 4 dni nikdy nesplesnivela a do fólie nedávam...
Inak teda si vždy spomeniem na známeho (docenta mikrobiológa), ktorý na to povedal akurát "to odkroj, prosím ťa..." aj keď bola plesnivá polka mrkvy a už bola na ceste do koša
Dyž to už je docela vrchol, dávat sem dýni podezřelou z plesnivění
.
Ale teda, docent- mikrobiolog... hernajs, to zní dobře
. A říkal to jen u mrkve? Ta se prý odkrojit fakt může, i parmazán ![]()
No u tej mrkvy práve, ale tipla by som, že tekvica keď je tiež tvrdá, tak by to mohlo fungovať podobne (nie som odborník)... To s tou fotkou mal byť vtip, ale na mimibazare sú aj horšie veci, že
Pokud už z toho prvního nakrojení nebyla divná, tak si nemyslim, že by za čtyři dny v lednici chytla plíseň. Já osobně bych to odkrojila a to jako hodně věcí, které se mi zdají trochu podivné nejím.
Dík, a Wanda von Dunajew taky dík, s tou fotkou jsem to pochopila. Už vesele krájím a odkrajuju a myslím u toho na docenta.
Tak to ja som práve tiež celkom paranoidný človek... všetko so stopami plesne hneď hádžem do koša. Moja babka s božským kľudom lyžičkou vybrala z džemu pleseň a lup s ním na chleba.
Však to predsa kvôli takému malému kolečku celé nevyhodí.
Zrovna včera jsem potřebovala čedar dětem do placiček na večeři. Byly na něm nějaké miniaturní bílé flíčky (v obchodě mi někdy dřív tvrdili, že to neva, že to není plíseň). Nutně jsem ho potřebovala, tak jsem flíčky odkrala a řekla si, že v obchodě tomu určitě rozumí. ![]()
Moje babi to tak dělala taky. V červnu měla 102 let. Ale je fakt, že už na ní začíná to stáří být vidět. Tak si říkám, jaká by asi byla, kdyby byla s tím jídlem opatrnější
.
Času som mala dostatok a žila z našporeného. Ono mi ani nič iné neostávalo, keď som sa presťahovala do Nemecka s úplne nulovou znalosťou jazyka a chcela čo najskôr nájsť prácu v mojom odbore.
Díky za odpověď. Chápu, tak to šlo o něco snadněji, když jsi byla i v německém prostředí, stejně jsi ale dobrá. Já jen, jestli tu není někdo takovej střelec, co dá B2 v Čechách po večerních kurzech za půl roku, to bych se šla stydět do kouta:-D.
To by som mu možno aj nechala postaviť sochu na námestí ![]()
Inak mám s učením cudzích jazykov myslím celkom bohaté skúsenosti, okrem angličtiny a nemčiny som sa teda ďalšie štyri učila až v dospelosti... Z toho len jeden sa mi podarilo dotiahnuť až na B2, ale myslím, že s motiváciou by to šlo aj u ďalších. Pri tých mi stačilo, že zvládnem si prečítať knihu alebo rozumieť textu hudby, nepotrebujem hovoriť alebo písať. Na tú B2 to teda chcelo dva roky, ale bol to (relatívne) ťažký jazyk...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí