"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Stalal
9 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:25
Reakce na Karja:

No, myslím, že popri normálnej 8-hodinovej práci sa to snáď ani nedá. Ja som po tých štvorhodinových kurzoch každý deň bola ako vyžmýkaný citrón.

A to mám muža polyglota, ktorému sa zdalo, že mi to učenie ide veľmi pomaly 

Nakoniec som sa na kurzy vybodla, pretože som síce bola gramatikou nadupaná perfektne, ale na komunikáciu s bežnými ľuďmi s ich regionalnym prízvukom to bolo takmer nepoužiteľné. 

Čo mi ale naozaj pomohlo, a to sa dá praktikovat aj mimo danej krajiny, že som počúvala audio knihy.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:29

Já bych řekla, že pro čtení knih je B2 absolutní minimum, při nižším levelu to musí být spíš o chápání z kontextu, aspoň já teda při úrovni B2 v angličtině, jsem neměla šanci, přišlo mi předčasný se do čtení pouštět. Cokoli do B2, za mě tedy včetně, mi připadá tak na filmy s titulkama a pop hudební texty..nebo jsem natvrdlá ;-)

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:34
Reakce na Mutziputzi:

Tak ale tie úrovne sa berú komplexne, nie? Keď nemám problém porozumieť čítanému textu, ale mala by som problémy sama hovoriť alebo nedajbože písať (aj keď s trochou praxe by to asi časom šlo), tak je to teda aká úroveň? Nejak mi to do toho B2 moc nesedí.

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:39
Reakce na Ounz:

Z mojí zkušenosti by to neměl být problém. Já jsem odmaturovala ve španělštině na bilingvní škole a pak šj vůbec nepoužívala několik let. Pokaždé když teď mluvím španělsky, tak mi chvíli trvá, než zpátky naposlouchám slovník a pak už to jde hladce.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:40

Já osobně jsem v tom svém jediném cizím jazyku, který jakž takž ovládám, schopna číst knihy, ale jakmile mám mluvit, tak jsem jak největší troubelín. Ale říkám si, že je to tím, že jsem nerozmluvená, ona stačí chvilka a zakrním. Jo a nevím, jestli to spolu souvisí (asi jo), mám totální hudební hluch a největší problém mám s poslechem. Jednou jsem měla provádět po městě tři Australanky a to jsem mlela půl dne vkuse, jen aby něco něříkaly ony (protože jsem jim absolutně nerozumněla).

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:47

Asi záleží na druhu literatury, já fakt i když jsem neměla problém mluvit ani psát, neměla jsem tu adekvátní slovní zásobu, neznala idiomy, phrasal verbs, jenom jsem byla na sebe naštvaná, a to to nebyl Joyce, ale nějaká přiblblá detektivka ;-)

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 14:48
Reakce na brrr:

S hovorením je to ošemetné, no... Pokiaľ človek má možnosť pobývať v tej krajine a príde tam už s pasívnou znalosťou, tak časom to príde samo, ale doma je ťažké si takú úroveň udržať. No a potom je ešte skvelé, keď niekam prídem a spustím domorodým jazykom, a oni akonáhle začujú cudzí prízvuk, prepnú do ingliš... 

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 15:03
Reakce na Mutziputzi:

Moja prvá anglická kniha bol niekedy na strednej Dracula... no nevzdala som to a dobojovala som do konca, aj keď som nerozumela tak každému piatemu slovu. Ale na vyhľadávanie v slovníku som bola lenivá, dosť často mi spätne docvaklo, čo to slovo znamená, keď som ho videla vo viacerých kontextoch. Niekomu môže tento štýl učenia pripadať chaotický, ale mne to osobne pomohlo viac než drilovanie slovíčok a gramatiky.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 15:20

Taky jsem vzdala hledání ve slovníku asi po druhé kapitole (začínala jsem s posledním dílem HP, protože jsem se nemohla dočkat). Knihy v AJ potřebuju nejdřív vidět a mrknout na text, jestli to zvládnu.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 15:34
Reakce na nellielovett:

Díky za info, zní to povzbudivě :) 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 15:36

A mate to niekto tak ze ten jazyk proste ovládate a nevynalozili ste na to veľa úsilia. Lebo mne to s tou nemčinou príde až strašidelné. Ako som písala nikdy som sa neučila slovíčka, gramatiku co som pochytila na hodine, v Nemecku som bola prvýkrát až keď som mala 18 odvtedy som tam nebola. Knihy, časopisy, správy a ani rozprávanie mi nerobí problém. Teda pokiaľ nejde o veľmi zložité odborné texty ktoré som predtým nevidela. Niekedy sa mi aj sníva v NJ. 

1145 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 15:44
Reakce na paktofonika:

Ja som sa slovíčka ani gramatiku neučila nikdy cielene, v škole som to nenávidela... vždy len štýlom, čo sa na mňa nalepí. Každý to má proste inak, brala by som to ako veľkú výhodu, že tak skvele ten jazyk ovládaš, čo by za to mnohí dali Inak že "prepnem" v myslení do cudzieho jazyka je tiež celkom dobrý spôsob učenia, praktikujem často...

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 16:45

No super, takže nejen že se neumím oblíct, neumím uplést svetr ani udělat kváskovej cheba, koupit si sukni v COS, nesedí mi džíny od Pecky, ani kalhoty s kolektivním pasem, nezvládla jsem si objednat v Ordinary a nebyla jsem v Esce, ještě ke všemu zjišťuju, že jsem oproti ostatním totálně, ale totálně natvrdlá! :-D

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 16:54
Reakce na brrr:

Tak já třeba v anglině bez problému čtu odborný knihy (a dala sem i pottera, ale tak to asi každej), ale když sem na přednášce, tk už se musím víc soustředit a mluvení je peklo. Prostě to nedělám, tak nejsem zvyklá, neumím to

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 17:00
Reakce na Zina:

Klid, to se poddá. A začla bych tím chlebem 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 19:24
Reakce na Ounz:

Mám to stejně, přednášky v cizích řečech jsou moje pohroma, totálně se mi nedaří soustředit se.

Jinak jak jsem celkem ukecaná , tak mi nedělá problém se domluvit prakticky kdekoliv, něco se naučím kecnout, k tomu přidám ruce, nohy a mám vystaráno. Ale nějaká oficiální mluva ne.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 19:28
Reakce na brrr:

no, člověk se nakonech domluví, akorát z toho pak má rozporuplný pocity 

Offline rozarka
4221 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 19:40
Reakce na Zina:

,nebreč,jsem na tom stejně. I když, vlastně kváskovej chleba zvládám.

Ounz ,o co bych se mohla pokusit dál? Podle stupně obtížnosti.

Offline Ounz
20540 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 19:42
Reakce na rozarka:

Vzala bych to přes COS a Ordinary přes peckadžíny a pak se uvidí 

Offline paktofonika
16370 příspěvků moje polička 24. srpna 2017 19:49
Reakce na Ounz:

Mne to nakupovanie ide, kvások vy chlieb by som určite nezvládla. Ordinary mam pecka džíny tiež, aj ten COS sa doma nájde. Potešilo by ma keby sa mi viac darilo pri sítí, varenie by mohlo byt tiež lepšie, a hlavne som si dala za úlohu čítať viac kníh. Dala som si challenge do konca roka, som zvedavá ci prečítam všetko čo mám v pláne. A chcela by som vedieť štrikovat ako husa.