Pinot Noir mě to bylo taky dlouho jedno, jako doslova desetiletí, ale teď nějak mi to začalo "padat do oka", jak jsou všechny hnusný a flekatý a začalo mi to vadit, no. Je to prostě nevzhledný a radši bych měla bez fleků :-) Samozřejmě čas od času koupím nový, vyhodím starý, ale i tak.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Lenka22 já ty nejhorší zničím u stahování kaprů, to padnou vždycky tak tři. Ale na tohle si už během roku většinou odkládám ty s dírou. Fleky jsou mi šumák.
Lenka22 Uterek mam hodne, u nas se to fakt neda nechat dlouho, to uz bych je pak asi mohla rovnou vyhodit. Postupne nahrazuju bile nebo hodne svetle barevnyma, nejake mam z Tchiba a par techto, ale kupovala jsem je teda v kamennem obchode asi pred rokem za 80 Kc. Peru s uterkama i prostirani, to ma taky rychly obrat, ubrusu bych se nedozehlila.
Pinot Noir no jo, ale nejde mi jen o ty utěrky, i o ty ostatní bílé věci, které prostě do bíla nejdou vyprat. Nemůžu pořád všechno vyhazovat. Zkoušela jsem třeba i bělit na sluníčku, jako dělávala babička - namočit, namydlit, dát na slunce, třeba několikrát dokola. Ale nepomohlo. Asi je to materiálem nakonec.
Kokoska já spotřebuju za týden podle počtu vaření tak cca 6 ks utěrek, to je málo na várku. Začnu je střádat asi...I je už namáčím, namydlím předtím, nebo namáčím do prací sody ....prostě psí kusy, že na to musím přijít :-)
Lenka22 jestli je v bavlne jen mala primes umeliny, tak to po zaprani uz nevybelis nikdy.
Kokoska asi je, i v těch bavlněných nátělníkách, oni líp drží tvar, že jo, akorát že nejdou vyprat :-)
Lenka22 jeste teda zkus ty ubrousky na bile pradlo z DM, nekdy taky pomuzou. Ja je hazim preventivne i k barevnemu, spolecne s temi druhymi ubrousky na barevne, kdyz je to treba pradlo s bilymi prouzky nebo necim bilym ve vzoru. Ale jeden je malo, aspon dva. Zaprala jsem cernobile viskozove saty, spadlo mi tam neco cerveneho. Nic jineho barvu nechytlo, jen ty saty mely kolem cerneho vzoru cervenoruzove kontury. Po dvojim vyprani s temi ubrousky byly v poradku, uz po prvnim to skoro nebylo videt.
Lenka22 on ten pansky pot je asi agresivnejsi ci co, taky to nejde prat porad, obcas taky dokupujem a likvidujem. Ale sama to vyhodit nesmim! ![]()
Potrefenáhusa já v tom dekmitu peru (miminí teda ne). Na některých bílých věcech byly po tom skladování žluté mapy asi od oleje a po dekmitu+ sanytolu zmizely.
Prosím je to tenhle?
https://www.dm.cz/denkmit-praci-prostredek-na-bile-pradlo-summer-rain-p4066447502602.html
ten summer rain neznám, takovej ten obyc, tenhle
https://www.dm.cz/denkmit-praci-prasek-na-bile-pradlo-p4058172453403.html
Co se týče těch zasmrádlých věcí, potvrzuju účinnost octa - naložím danou věc na 15-30 min do vody s octem (tím octem nešetřím, dám ho klidně třeba 1/4), pak vyperu jako vždy. Možná jsem tohle u nějaké věci musela udělat dvakrát hned po sobě, ale na většinu věcí mi to zabírá napoprvé. Někdo u tohoto postupu varuje před změnou barvy, to se mi zatím nikdy nestalo.
Velmi úspěšně to používám na kuchyňské hadříky - prakticky vůbec nepoužívám papírové utěrky a sem tam mi hadřík hodně zatuchne třeba od utřeného vylitého mléka, ale tímhle postupem se to vždycky super vypere.
Lenka22 dela to umelina, bavlnu vybelis ale kdyz zesedne neco umelyho je s tim amen
Diky, byla jsem akorat v DM, tak jsem zakoupila. A vyse zminenou sodu bicarbonu na likvidaci pachu taky.
Kazda nadeje dobra![]()
Lenka22 Možná by pomohlo vyprat je s perkarbonátem. Jinak ručníky a utěrky jednou za čas proženu na 90, beru to i jako dezinfekci pračky, a vždycky všechno přežilo, ale jednak mám všechno jen bavlněné nebo lněné, a k tomu světlé barvy (i když to není všechno čistě bílé).
Ta soda je na čištění učiněný zázrak, už jsem přestala kupovat i ty sanytoly a všechno čistím sodou, kyselinou citronovou, octem a peroxidem, podle návodů z instáče.
Akorát teda jsem dneska trochu přehnala čištění silikonový pečicí podložky, sodou jsem tam nadělala fleky, drátěnkou rýhy a ještě všude rozdrobila nanohoubičku. Ale krásně se odmastila ![]()
žluťásek IG nemám, ale mám neteř a ta nás s mamkou pravidelně informuje co si máme koupit, posledně bílý ocet z Rohlíku. Strašná hospodyňka se z ní stala. :D
žluťásek takze co na pripecenou troubu? S co nejmensi namahou?
Lenka22 Ja mám normálně celou várku uterek, max třeba nějakej ručník, přesně nějakej že kterýho mám pocit, že zasmradnul. Ale já dám várku uterek úplně v pohodě, mám jich pak plnej sušák a ani nemyslím, ze je nějak dlouho sbírám;-)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí