"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 11:48

barbucha ty jsi taky se vším hned hotová. Ti hnusní vidláci si dovolí při stavu drah a autobusů dojet na kraj velkoměsta autem, nevyrazit z domova o hodinu dřív a nečekat, jestli spoj přijede včas nebo ne. A po práci hezky nepočkají na spoj domů, dokonce se jim nechce táhnout tašku s nákupem, když obchody na vsích fungujou tak 6-12 a 13-15, jak jsme leckde při cestách na kole zjistili.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 11:53

Mohučanka naši tu bydlí na sídlišti, kde musel začít jezdit menší popelářský vůz. Tam se kolikrát parkuje ve dvou řadách po obou stranách. Kdyby hořelo, je to šílený průšvih. A to není jedna ulice, ale dvanácti tisícové sídliště. Pokutovat moc nepomůže, tam fakt není kam a řešení to úplně nemá, resp. jen hodně radikální.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 11:56

Kokoska ti vidláci (když zůstaneme u téhle terminologie) by ideálně měli stát na P+R někde u metra/vlaku na kraji Prahy. Ale kapacity nejsou dostatečné, plus by teda musely být zóny opravdu všude, aby je k tomu něco nutilo.

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:26
Reakce na barbucha:

​Přesně tak. U nás se teda ještě za parkování neplatí, pročež k nám (na kraj Prahy) přisvištěj mimopražský, vesele zaparkujou a odjedou přilehlou MHD do práce. Rezidenti ať si trhnou... Ale ani placení parkovací zóny (až bude) to neřeší, anžto to nezakládá právo na parkovací místo - a to pokládám za vyslovenou sprosťárnu a loupež za bílého dne. Akorát se teda spořiví vidláci budou muset pakovat, to snad jo.

(nemám auto, nepotřebuju - dokud jsem měla, platila jsem si místo na parkovišti vzdáleném stanici tramvají, neměla jsem nervy na věčný objíždění bloku)

​Z tohoto důvodu se zóny pro rezidenty zavádějí. V Brně situaci akcelerovali studenti, kteří často dojíždějí společným autem a nechali ho někomu pod okny celý týden. Dále od centra nicméně platí, že modré pruhy jsou určeny rezidentům pouze přes noc (nevím přesně, snad od 19 do 8 hodin), takže kdo denně dojíždí za prací, může se s někým, kdo v Brně bydlí a jezdí například na opačný konec města, na místě v bytové zóně klidně vystřídat, což mně osobně připadá šikovné.

Podotek na závěr: Přála bych Brnu i Praze na měsíc zažít, jak by fungovaly služby, obchody, zdravotnictví nebo i ta MHD, kdyby všichni vidláci (a turisti) zůstali doma...

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:27

Evaeva my jsme dvě stanice od konečné metra, kde jsou dva velké parkovací domy, teď koukám, že v jednom z nich je zrovna 116 volných míst, 50 Kč na den, ale jistěže je příhodnější parkovat zadarmo ve vilové čtvrti. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:28

Jitka77 my nechceme, aby zůstali doma, ale aby přijeli vlakem 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:29

Mohučanka ano, to je ta druhá část, musí být zavedeny zóny.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:29

Evaeva jo, to by byl ideal. Kolem jednoho takoveho parkoviste ovsem obcas jezdim a je to v takovem miste, ze do centra by se jelo jeste dost slozite. Ani se nedivim, ze byva skoro prazdne.

Offline jerry
11264 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:30

Na Černém Mostě u metra je skoro nové několikapatrové P+R parkovistě, kapacita takřka neomezená. A u nás vidím denně auta s mimopražskými SPZ (hlavně středočeskými a ústeckými), zaparkují a šofér/ka jede 2 zastávky autobusu na metro Černý Most.

A proč to všechno, když P+R má přímo u metra? Protože 24 hodinové parkování tu stojí 50,- Kč denně. "Vidlák" tak ušetří cca 1.000,- Kč měsíčně, protože lítačku si kupuje tak jako tak.

Naštěstí u nás je parkovacích míst dost (přesto si platím místo v garážovém domě přes ulici za 1.500,- měsíčně, protože chci mít auto pod střechou). 

Tím chci říct, že není vše černé ani bílé a že do značné míry chápu i ty, kteří se snaží zaparkovat zadarmo.

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:33
Reakce na Mohučanka:

Evaeva my jsme dvě stanice od konečné metra, kde jsou dva velké parkovací domy, teď koukám, že v jednom z nich je zrovna 116 volných míst, 50 Kč na den, ale jistěže je příhodnější parkovat zadarmo ve vilové čtvrti. 

​Člověk z venkova nebo menšího města nemá tohle mentální nastavení, tam místo často není problém. A jak píšu výše barbuše, ti lidi do Prahy jezdí, aby tam pracovali, obsluhovali (také) místní v restauracích, prodávali v obchodech, nebo jim naopak dělali tržbu, zajišťovali chod infrastruktury... do Prahy jezdí málokterý tuzemec z plezíru, osobně se této zkušenosti snažím co nejvíc vyhnout.

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:37

Evaeva Věř mi, že drtivá většina z nich by se Praze mileráda vyhnula obloukem, kdyby měli jinou možnost, jak si vydělat a nakoupit. Trocha pohodlí a soukromí v autě je vcelku drobná kompenzace.

Edit: On je opravdu velký rozdíl si po dni ve velkoměstě sednout do auta a nebo do nacpaného vlaku. Pro někoho to může z hlediska psychické pohody dělat právě ten rozdíl mezi relativním fungováním a nervovým tikem.

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:38

Evaeva jezdim do zasilkovny, odkud je pro me nejlip pokracovat do jednosmerky a jsem hned za kousek na hlavni, co vede k nam. Ovsem najezd do te jednosmerky je do praveho uhlu a byva obestaveny autama tak, ze uz jsem to i otocila a jela zpatky delsi cestou. Taky jsem si kolikrat rikala, jak by tam asi projeli popelari nebo hasici. U popelaru se aspon vi, ktery den jezdi, a snad lidi nerisknou nechat si na tom rohu odrit auto a daji to jinam.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:40

Jitka77 ovšem, ale ve chvíli, kdy nedokážu kolem auta takových pracovníků projet s kočárkem, protože zabírají chodník nebo nám kvůli nim nevyvezou popelnice, protože zabírají ulici se nemůžou divit, že jim do toho auta kopnu nebo ho jednoho krásného dne obejdu s korunou. Ostatně pokud jezdí do velkoměsta za prací, jistě si vydělají na těch 50 Kč na parkování. 

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 12:55

Mohučanka Blokovat průjezd je samozřejmě špatně, tohle je potřeba řešit na místní úrovni. U placení parkování jde do určité míry o mentální blok, je to prostě za hranicí představitelného. Pro někoho ta tisícovka měsíčně rozdíl dělá, někdo se bojí, jestli by zaplatit "uměl" - nedávno mě odchytila paní v garážích pod Janáčkovým divadlem a prosila, ať jí pomůžu, že je tam poprvé, měla z toho opravdu hrůzu. Můj muž dodneška neumí zaplatit v modré zóně, a to je inženýr. A jo, někdo to má jako zásadu, že platit nebude. Co není zakázáno, je dovoleno, tak jaksi civilizace funguje. 

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 13:10

Evaeva nevěřila jsem tomu, ale na vlastní oči jsem viděla u sestry co bydlí na V. Ohradě, jak lidi šoupou cizími auty, aby nějak vyjeli, musí se parkovat bez ručky. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 13:30

JankaM ano, to je to sídliště, kde bydlí moji rodiče Holt to projektovali v 60. a 70. letech, kdy se počítalo 1 auto na 1,5 bytu a při výstavbě ještě přidali dvě patra.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. dubna 2024 13:33

Jitka77proto bych uvítala všude zóny. Že na to musí navazovat kvalitní síť veřejné dopravy, parkoviště a podobně je jasné. Ale argument, že jsou po práci unavení nebo neumí zaplatit fakt neberu jako omluvu pro prasácké parkování "vidláků" ani domorodců.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 13:49

Kokoska 

Mně je jedno jestli přijedou autem nebo na žebřiňáku. Ale ať parkujou na místech k tomu určených (a tím nemyslím obytnou zónu, kde kvůli nim těžko hledají místo rezidenti). Jo, má to drobnou chybu - to parkování se musí, ó hrůzo, zaplatit! 

Jitka77 

Jestli si ti dobří lidé nevydělají ani na parking v Praze, tak proč sem vůbec jezdí? A ne, nemyslím si že by se bez nich Praha zhroutila - na rozdíl od těch, kdo žijí v roztomilých představách, kterak línej Pražák doma točí mlejnek, přičemž nebohý dojíždějící vesničan na něj otročí. Proč to dělá? Že by si v tý zlý Praze víc vydělal? A z těch životních nákladů, který má menší než ten pražskej lempl, neb v Praze je draze (a proto taky dotyčnej jen  dojíždí), nehodlá jakkoliv podporovat městskej rozpočet/utratit tu ani korunu - on ho chce jen využívat, dotovanou MHD incl. Ty tomu říkáš mentální blok, já zas obyčejná vychcanost

Offline Pinot Noir
29929 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 13:58

Mohučanka myslím, že to naše stání zůstane volné další roky, dali jsme inzerát nakonec jen do té bytovky, k níž garáž patří, nechceme dávat ovladač ke garáži někomu zvenčí. Navíc je to parklift, takže SUV se tam nevejde, a hned u vjezdu, takže to chce velmi schopného řidiče. 

Ale to je fuk, je to prázdné už několik let. 

Ale situace s parkováním je tu příšerná, jsme obytná zóna, není tu chodník a chůze ulicí je vlastně přebíhání do mezer mezi parkujícími auty, která tam nemají, co dělat, před auty, která jedou nejmíň dvojnásobnou rychlostí, než je dovoleno.

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 03. dubna 2024 14:02

Evaeva tak ono to ani v dnesni vystavbe s temi parkovacimi misty neni uplne ruzove. Jak na 1kk staci pulka parkovaciho mista na pozemku, tak toho celkem vyuzivaji a parkovacich mist nestavi dostatek pro vsechny byty. Nas realitak nam nedavno vypravel, jak ted prodava ve Vrsovicich v novostavbe 1kk o 65 metrech ctverecnich. Uplne jasne to je pudorysne 3kk, jen tam chybi pricky. Ale zkolaudovalo se to jako 1kk a tak ten byt nemusi mit vlastni parkovaci stani, normove se o nej deli s dalsim bytem. Nebo jsme koukali na nove byty ve Vysocanech, v dome 238 bytu, z toho asi tak 14x 3kk (dva na patro), zbytek hlavne 1kk, neco 2kk. A tomu odpovidajici pocet parkovacich mist. Ale prave proto, ze parkovani na ulici je tak levne, neni ani tlak od novych majitelu tech bytu na vystavbu vetsiho mnozstvi parkovacich mist. Lidi si ten novy byt bez mista s klidem koupi, kdyz muzou za par stovek stat na ulici.