"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Jos
příspěvků moje polička 09. dubna 2024 19:46

continuity Ne to mu pokazila byvala zubarka. Puvodne jsem ho chtela prehlasit k memu zubari, ale ten mi do 10let taky odejde do duchodu. Ale je aspon precizni. Mamce udelal pred 25 lety mustek, o kterem rekl, ze je na rok dva a a ma ho porad

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 19:57

Jos

Takového zubaře měla tchýně, on ji teda řekl při nějakém můstku, jestli to nechce udělat rovnou všechno. No měla to určitě v puse přes 20 let. Pak ji odešel ten důležitý zub a byl konec. 

neposlala bys mi na toho tvého pls kontakt do SZ? Já bych zkusila tu jednu osmicku. Matador před důchodem by se do toho třeba pustil. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. dubna 2024 20:07

Gatita mně moje doktorka odvrtávání amalgámových plomb taky nedoporučila. Jako udělala by to, ale prý nevidí důvod. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 09. dubna 2024 20:53

continuity Klidne verejne. Dr. Lanik Dejvice na kulataku. Ale obavam se, ze nebere...ale za zkousku nic nedas. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:04

Jos

Díky moc! ja bych právě chtěla jen ten jeden zub. Třeba to klapne. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:17

continuity Pracoviště, co zmiňuje Jimik můžu vřele doporučit. Naopak kontakt od MP Marge vůbec (nejde o odbornost, je to profesionál, ale z čistě lidského hlediska, pokud je to pro tebe důležité). 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:24

A k těm amalgámovým vyplním - já nejsem zastánce předělávání všech za každou cenu, ale zdravý zub pod takovou výplní je dost vzácnost. Skoro každý zub s amalgámem je podkažený, nebo alespoň plný prasklin. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:30

Len a to není vidět na rentgenu?

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:36

Evaeva Kupodivu ne vždycky. Menší kazy pod amalgámem vidět nebývají, někdy je to v zákrytu a není vidět nic. Praskliny obvykle člověk jen tuší kvůli konkrétním problémům a tam je na místě to předělat. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:39

Len mne tahle stolicka s velkou amalgamovou vyplni praskla, vedet to driv tak to resim a nemusel zub ven a implantat:-(

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:42

Len diky

Offline Jos
příspěvků moje polička 09. dubna 2024 21:44

Len A to ten kaz postupuje treba tricet let a pak to teprve bouchne/je videt na RTG? Mam na vsech stolickach plosne vyplne, jen po povrchu. Tehdy v 15 jsem chodila ke stare zubarce a ta kdyz videla tecku, vrtala. Muj soucasny zubar to poopravil a od te doby jsem mela jeden kaz, kdyz se mi odchliplo lepidlo pod dratkem (po rovnatkach) na jednicce zezadu. A ted mi zubar jen predelava vypadle plomby a kaz tam (zatim) nebyl. Jako ja nevim, treba mam v puse deset kazu a do roka se vsechny zuby rozsypou, ale doufam, ze ne . To se stalo tatovi, ten muj zubar zacal byt desny pesimista a loni mu rekl, ze ma paradontozu a o zuby prijde skoro hned. A ze skoro nema cenu se snazit. Tata malem sepsal zavet a to chtel jeste znova belit. Zuby ma zatim v dobrem stavu, asi dve plomby, na to ze mu je 69 .

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 00:02

Jos Takhle dlouho by kaz ponechaný pod výplní nevydržel. U těch letitých to bývá spíš tak, že se to začne kazit ve spáře. Typicky u mezizubních výplní amalgám často vypadá na rtg dobře a ve skutečnosti bída. Ty praskliny k šíření kazu taky pomáhají. 

Jestli ti zubař na prevencí dělá rentgeny, tak bych se nebála.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 02:37
Reakce na Len:

continuity Pracoviště, co zmiňuje Jimik můžu vřele doporučit. Naopak kontakt od MP Marge vůbec (nejde o odbornost, je to profesionál, ale z čistě lidského hlediska, pokud je to pro tebe důležité). 

​Copak mas proti panu profesorovi, jestli se muzu zeptat? Neptam se jinak konfrontacne, jen me to zajima...

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 06:13

Evaeva mne na RTG tie kazy pod amalganom vidieť neboli.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 06:50

MP Marge Znám bohužel jen jeho arogantní stránku. Párkrát jsem byla svědkem, jak někoho ponižoval. A bohužel jsem slyšela to samé i od pár pacientů (obvykle bývá cílem personál nemocnice nebo medici). Pokud bych k němu měla jít na specializovaný výkon, který provádí jen pár lékařů v ČR, neřeším to, ale pokud jde o implantáty, které dělá každý druhý zubař, šla bych jinam. Snad není tvůj příbuzný nebo kamarád.

Offline stes
9296 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 10:01

FB - rada. 

Vyřešeno

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 16:48
Reakce na Len:

MP Marge Znám bohužel jen jeho arogantní stránku. Párkrát jsem byla svědkem, jak někoho ponižoval. A bohužel jsem slyšela to samé i od pár pacientů (obvykle bývá cílem personál nemocnice nebo medici). Pokud bych k němu měla jít na specializovaný výkon, který provádí jen pár lékařů v ČR, neřeším to, ale pokud jde o implantáty, které dělá každý druhý zubař, šla bych jinam. Snad není tvůj příbuzný nebo kamarád.

​No, i kdyby byl, tak se nic nedeje - kdybych nechtela slyset uprimnou odpoved, tak se neptam

A diky!

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 18:57

Len Mě to tvrzení, že zdravý zub pod amalgámovou plombou taky trochu vyděsilo. Mám letité ještě z dob, kdy se jiné nedělaly, zubař mi dělá rentgen pravidelně + byla jsem v posledních letech i na jiných pracovištích na rentgenu a nikdo problém nezmiňoval...

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 10. dubna 2024 19:22

Estara Takhle těžko hodnotit, ale u malých amg výplní to obvykle nebývá problém a pokud se kaz zvětší, tak na to rtg časem ukáže. Velké amalgámy nemám ráda čistě z toho důvodu, že narozdíl od kompozitních materiálů zub mechanicky nezpevní a pak z toho bývají zbytečné zákroky navíc (ošetření zubních kanálků nebo někdy úplná destrukce zubu).