"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. května 2024 15:21

Myslíte, ze je blby psát zubarce a chtít ve vší slušnosti - ani nevím jak to nazvat - nějaké vysvětlení, co mi vlastně v tý puse udělala a proč? 
Já jsem normálně úplně rozložená. Předstoupila jsem k ni před časem, není to žádná velká klinika, normální soukromá praxe se dvěma doktory. Přesto mi samozřejmě navrhla předělat pomalu všechny zuby. Ano, mám je ve špatným stavu, sice mě nic neboli a čistím jak blazen, ale věřím jí, když říká, že staré výplně jsou podkazované a na rozpadnutí.

Ale byla jsem tam od ledna snad čtyřikrát a dneska tam nechala opět 6 tisíc. Načež jsem na konci zjistila, že mi opravila zub, na kterém dělala už minule, společně s jiným ? A že oba tyto zuby jsou zralé na korunku, což mi sice řekla už na začátku, nicméně to nijak nerozvadela, nedala ani cenovou nabídku, navrh, nic. 

A když jsem se ji dneska zeptala, jestli to teda není skoda opravovat zuby, které jsou stejně zralé na korunku, tak jen krcila rameny, ze opravit se to musí (nic mě nebolelo ). A když jsem se teda zeptala, jestli se to teda dá brát tak, že mi tohle docasny řešení aspoň par let vydrží, tak řekla, že spíš ne?!

Takze mám teď pocit, že jsem dala 12 tisíc za neco, co mám možná třeba na rok, když jsem mohla mít za 30 tisíc pokoj na desetiletí? Jenže tohle se mnou nikdo na začátku takhle neprobral

Ona je navíc Slovenka, mluví strašně rychle, celou dobu do roušky a není příliš privertiva, úplně vidím, jak bude na sebeslušnější e-mail reagovat. Cejtim se jako totální blbec, vůbec to nechápu, jak jsem se do tyhle situace dostala, třeba ji krivdim, ale přijde mi to cely proste špatně ... 

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:20

MP Meri chápem tvoje pocity. Nenapadlo by mi napísať, chcela by som rozhovor. Som šťastná, že sa naša zubárka čiastočne vrátila z RD, lebo jej zaskoky mi nevyhovovali.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:47

MP Meri Proc by to melo byt blby? Jako pacient mas prece pravo na to vedet, co se ti v puse opravuje, a za co platis! Kdybych mela pocit, ze mi nekdo opravuje stejny zub dvakrat, taky bych pozorovala vysvetleni! Akorat souhlasim s letfenixa , ze bych si radsi pohovorila osobne nez pres email.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:58

MP Meri Jeste jsem v pokuseni dodat, ze kdyz nebude vstricna, tak by mozna bylo nejlepsi zmenit zubare, ale uz jsem se tady poucila, ze najit noveho zubare v CR neni zadna legrace, tak drzim hubu. Ale stejne - ja mam hrozne spatne zuby, vsude kazy, 7 zubu mrtvych po cisteni kanalku, o 4 z tech 7 uz jsem prisla uplne. Vystridala jsem tady v USA uz docela dost zubaru, ale vsude byla bezna praxe, ze nez se zacalo neco delat, tak se se mnou zubar posadil a podobne mi vysvetlil, co chce udelat a proc. I na rentgenu vzdycky ukazal, proc si mysli, ze  pod starou plombou je kaz, a tak. A samozrejme se vzdycky predem dohodneme, kolik to bude stat a proc. Mne tenhle pristup, jak popisujes u te sve zubarky, fakt irituje.

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 13. května 2024 16:58

MP Meri asi bych požádala o rozhovor, aby mi vysvětlila, co a proc doposud podnikla a předložila plán, co s tebou má za lubem. A nejspíš bych to pak sesumírovala do e-mailu a požádala ji o potvrzení, že jste si rozuměly. Tím bys to měla i s písemným důkazem a nemohla by se případně vymlouvat, žes něco blbě pochopila. (Jsem tak vycvičená z práce.)

Taky bych od ní chtěla kalkulaci písemně. Jinak to od zubaře neznám. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:24

Rozhovor nepomůže, já mám pocit, že se nějak fakt úplně míjíme v komunikaci. Ona mi samozřejmě na začátku krátce ukáže snímek a řekne co je špatně (asi deset věcí), ale třeba dneska jsem pochopila, že jde opravovat sedmičku a nakonec opravovala pětku. Přitom se Slovákama jsem dělala, jen tím to být nemůže. Ona je jakoby taková popudlivá mi přijde, takže každý můj doplňující dotaz vnímá jako nějaké zpochybňování jí navrženého postupu ... 
Navrch já se fakt strašně bojím, což jí hlásím pokaždé, takže mám pocit, že mi reálně vypíná půlka mozku tam.

No jak to po sobě čtu, tak se vlastně vůbec nechápu. Já jsem celkově dost průbojná, rozhodně nemám problém se za sebe postavit v různejch situacích, ale tady jsem se dostala do nejaký totálně submisivní pozice. No kdyby to psal někdo jinej, tak asi asi zaklepu na čelo, že probůh kdo není schopnej si ani vyjasnit něco se zubařem, co to je za wtf stížnost ... Asi ten můj strach tam hraje nějakou roli no... 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. května 2024 17:28

MP Meriasi bych požadovala dlouhodobý plán včetně odhadovaných cen písemně, pokud toho má v plánu dělat tolik. Jestli nechceš, aby to působilo, že nevěříš jejímu postupu, tak se odvolej na výdaje a potřebu je naplánovat.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 13. května 2024 17:50

MP Meri

Co udělala, už udelala, to je bez šance to změnit. Já bych ji ale  normálně napsala, že bys uvítala plán léčby, co se bude dělat, proč a za kolik. u zubařů je to dnes už standart u takto rozsáhlejších věcí. 

To, že tě ten zub nezlobí ještě nemusí nic znamenat, ale zas to nemůže odbýt slovy, že je zralý na korunku a udělat něco jiného.

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 13. května 2024 18:12

MP Meri Měla jsem rozepsanou dlouhou reakci a všechno mi zmizelo, než jsem to poslala.

Takže stručněji - blbý na tom není nic, dneska už je standard, že se píšou léčebné plány včetně kalkulace. Já je tedy píšu jen u nějaké rozsáhlejší péče, pokud někdo potřebuje dvě výplně, jen mu řeknu, kolik ho to bude stát. Před vlastním výkonem vždycky hlásím, na kterém zubu chci zrovna pracovat a co se bude dít.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. května 2024 18:18

continuity Při první návštěvě mi řekla, že plány léčby nedělá, protože nikdy neví, co bude všechno potřeba urobit a co se při odvrtání zubu ukáže. No jak to tak po sobě čtu, tak je to asi na výměnu zubaře. Mám tu v sousedství ještě jednu tu velkokliniku, kde mi tehdy udělali cenový návrh, fotokompozit výplň u nich vycházela i s umrtvením na 4k (základní cena), to jsem se tehdy neznalá pražských cen vyvalila, ale ona mi vlastně účtuje kolem 5 tisíc za návštěvu, kdy to je oprava jednoho zubu, samozřejmě podrobnější rozpis nemám. Takže to budu plus mínus na stejným.

Nic, tak jsem si to tady pěkně sesumírovala, díky za vyslechnutí! Zkusím milý a pokorný email o nějaké shrnutí suituace jako poslední šanci a kdyžtak přejdu holt jinam. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 13. května 2024 18:22

Len Díky, já jí nechci nějak zpochybňovat, třeba dělá všechno podle nejlepšího vědomí a svědomí a líp to nejde, ale jen mi to prostě asi neumí nějak předat, no ... Kdyby mi třeba řekla (já nevim) teď nemá smysl dělat korunku, budete na ní čekat xy týdnů, do tý doby se vám zub rozpadne, plus náklad je takovej a makovej, zvažte, jak to chcete. To mi vlastně vadí nejvíc, ten pocit, že tohle neproběhlo a rozhodla ona nějak beze mě. Že sice řekla (před výkonem) bude potřeba korunka, ale tím to skočilo a šla dělat výplň. No. Tak mám teď tenm blbej pocit "zmařený investice" nebo jak to říct :D

Online Gatita
8641 příspěvků moje polička 13. května 2024 19:10

MP Meri chodis k moji zubarce? Ja mam uplne stejny pocit. Mne to nakonec nejak vysvetlila, ukazala na rentgenu atd. Ale taky mi predelala vsechny zuby, aniz by me nejak bolely (a ktery mi delala predtim roky dobra zubarka) a u jednoho mi pak rekla, ze to bude stejne brzo na korunku...taky jsem si rikala, ze to mohla nechat bejt a udelat pak rovnou tu korunku. Ale zas podle me je dobry se snazit ty zuby proste zachovat co nejdyl. Jsem ale taky otravena, nejradeji bych sla jinam, ale nechci menit, protoze si myslim, ze dalsi zubar "si to bude chtit udelat" znova a ty zuby uz to neprezijou.

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 13. května 2024 21:03

MP Meri To mi z toho zní celou dobu. Může být skvělá, ale nefunkční komunikace ve vztahu pacient-lékař je dost zásadní problém. 

Zrovna k té korunce - já je třeba skoro nikdy nechci dělat hned. Dávají se totiž na zuby, kde je typicky obrovský kaz,

selhávající výplň nebo značná část zubu chybí (hodně jsem to zjednodušila), a tam je zvýšené riziko nutnosti ošetření zubní dřeně, když se do toho vrtne, a dělat to přes novou korunku je škoda. Tohle by měl ale lékař komunikovat předem, upřímně taky bych z toho přístupu nebyla nadšená. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 13. května 2024 21:33

MP Marge Co to znamená mrtvý zub po čištění kanálků? Já jsem teď taky byla na čisteni a nevím, nemám z toho moc dobrý pocit, nemám to ještě hotové ,mám tam teď nějakou léčivou výplň do další návštěvy, ale je to furt nějaké zive

Offline Tabea
8151 příspěvků moje polička 13. května 2024 21:56
Reakce na Len:

MP Meri Měla jsem rozepsanou dlouhou reakci a všechno mi zmizelo, než jsem to poslala.

Takže stručněji - blbý na tom není nic, dneska už je standard, že se píšou léčebné plány včetně kalkulace. Já je tedy píšu jen u nějaké rozsáhlejší péče, pokud někdo potřebuje dvě výplně, jen mu řeknu, kolik ho to bude stát. Před vlastním výkonem vždycky hlásím, na kterém zubu chci zrovna pracovat a co se bude dít.

​můj zubař dává podepsat informovaný souhlas i u výplní, asi aby měli páku, kdyby se někdo chtěl při placení faktury cukat.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 13. května 2024 22:08

Karja

Ta léčivá výplň že takový eufemismus pro výplň, která má ten infikovaný kanálek zbavit infekce, ale ten zub už bude mrtvý. 

Musí se ten kanálek pořádně vyčistit, pak ti to zaplombuji. Když se to udělá dobře,nejlíp pod mikroskopem, zlobit by tě už nemelo. Může pak klidně vydržet ještě desítky let. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 13. května 2024 22:12

continuityjojojo, já mám naštěstí zubařku dobrou, fakt díky bohu za ní. Jo, takže jakmile je v tom kanálek už je to mrtvý zub? Já jsem právě pochopila, jestli se to nezapricini nějak při tom ošetření nebo při nějaké komplikaci. Protože teď mě docela znervózňuje, jak mě to furt poboliva a cejtim, že se tam něco děje 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 13. května 2024 22:26

Karja jj, čištění kanálků znamená vyndání te infikované dřeně a nervů. Ono to může zlobit, dokud to není úplně hotovo. 

Komplikace je, že je kaz až moc hluboký a zasahuje až do dřeně.

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 13. května 2024 22:41
Reakce na Karja:

MP Marge Co to znamená mrtvý zub po čištění kanálků? 

​Vycisteni kanalku znamena, ze ze zubu vytahnou nerv. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 13. května 2024 23:55

MP Marge Jj, to jsem pochopila, ale myslela jsem, že tam mám třeba tři, tak jeden vytáhnou, ne že je ten zub už nutně mrtvý:-/