"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. května 2024 12:36

Karja "zubům se věnuje sportovně" to je přesně můj muž. Ten si začal pravidelně čistit zuby, až když jsme spolu začali chodit, protože proč by čistil, když nemá kazy? K zubaři chodil zhruba co 7 let Teď teda chodí asi jednou ročně, protože to mají jako benefit od práce, včetně zubní hygieny. 

Nespravedlnost děsná.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 14. května 2024 14:37

MP Meri Já vím. Já zas třeba blbě vidím... všude je něco!

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 14. května 2024 14:48

Mohučanka ja se malem rozbrecela, kdyz jsem cetla nejaky rozhovor s predsedou Ceske stomatologicke komory. V podstate rikal, ze za kazy si clovek muze sam. Me to tak vytocilo! Zuby mam hrozny, mam zaplombovany vsechny zuby a jeden venku, cekam na implantat. Cistim strasne moc od detstvi, mozna blbe, ale poctive. Ale spis bych rekla, ze dobre, hygienistka je s tim v pohode. No ty jo, mi to prislo, jak rikat lidem s akne, ze si malo myjou oblicej

Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 14. května 2024 15:22

Gatita Taky me ten rozhovor nasral! Cistim si zuby od malicka pravidelne, byla jsem prvni z rodiny, kdo zacal pouzivat zubni nit a mezizubni kartacek; slazene napoje nepiju, jim zdrave - a zuby se mi proste kazi, jeden za druhym

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 14. května 2024 17:38

Ja si taky cistim zuby poctive, hygienisti i zubari me chvali (tady se chodi pokazdy k nekomu jinymu) a stejne mivam kazy. Ne sice nejak, jeden za nekolim let, ale i tak. Bracha si zuby jen tak smrdla, v puberte si je cistil jen rano, a kazy nema zadny. Je to nespravedlivy. A taky me stve, kdyz nekdo tvrdi, ze se zuby kazi jen tomu, kdo si je blbe cisti. Jeden zubar tady mi rikal, ze na to ma vliv i slozeni slin. 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 14. května 2024 17:45

Friga No, já jsem si v mládí čistila halabala a žádné kazy jsem neměla, teď se s čištěním snažím, ale zuby se stejně sypou. U mně se to teda zlomilo v pubertě, takže předpokládám, že prevíti hormony mají vliv na složení slin.

Offline Friga
2171 příspěvků moje polička 14. května 2024 19:29

DruI to je dost dobre mozny, hormony ovlinuji leccos, ale to by byl schopen potrvdit nekdo povolanejsi :)

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 14. května 2024 19:48

Friga Moje zubařka taky říká, že složení slin má velký vliv. Prý se dají lidi (zjednodušeně) rozdělit na ty, co mají ve slinách hodně minerálů a dělá se jim z toho zubní kámen, a na ty, co je ve slinách nemají, a těm se dělají kazy. Já patřím do té první skupiny, první kaz jsem měla ve 27 letech, ale od 24 let jsem musela držet bezmléčnou dietu a po pár letech se mi začaly kazy objevovat, i když pořád jich mám jen pár a spíš malé. Prý to s tou dietou taky zřejmě souvisí. Teď zase pár let mléko můžu, tak jsem zvědavá, jestli se to za zubech zase nějak projeví. 
Zase teda, protože každý má něco, mám ty zuby od přírody docela žluté, a ještě strašně snadno chytají pigment. Štve mě to, protože přijatelnou barvu mají jenom chvíli po dentální hygieně, ale bělení se bojím, navíc bych asi pak nebyla schopná nejíst hodně pigmentované potraviny, takže by to bylo stejně k ničemu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2024 20:21

Myrtila taky mám zuby žluté. A taky mám kazů jen pár. Čistím si je teda dvakrát denně, ale zubní nit nebo mezizubní kartáček spíš vlastním než používám Nejsem odborník, ale ty sliny nebo jiné vrozené věci mají podle mě velký vliv.

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:33

Evaeva No, sice jsem genetiku okolo zubů nijak podrobně nestudovala, ale souhlasím s tebou, nevím, proč by se zrovna zubů dědičnost a různé vrozené vlastnosti neměly týkat. 

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:35

Friga Složení slin je podle mě přesně ten důvod, proč někomu halabala čištění "projde" bez kazů a jiní se musejí snažit mnohem víc. 

Hormony mají určitý vliv, za mě to v pubertě může být prostě i kolonizací pusy karigonenními bakteriemi (od někoho jiného).

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:41

Myrtila Doposud žádné evidence based důkazy o vlivu genetiky na kazivost zubů nejsou...

Čímž neříkám, že žádný vliv není. Může to být právě v tom složení slin (což je dané spíš stravou a celkovým zdravím), obranyschopností a taky něčím úplně jiným. 

Jinak u té bezmléčné diety je kazivost vyšší právě kvůli nedostatku vápníku z potravy. Mně pediatrička nedoporučila ho synovi suplementovat, ale dala jsem na řadu nutriční terapeutky, která o tom přece jen ví víc. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:50

Myrtila tiez mam zuby hrozne zlte a rychlo sa chyta pigment. Kazivost malu. Ked donosim invisalign planujem ist na bielenie lebo mam zuby aj dost velke a viditelne, vyzera to hrozne. Ja zas zavidim kamaratke. Fajci ako turek, na dent.hygienu nechodi a ma zuby biele jak holywoodska hviezda. Nechapem

Len prosim ta to zlozenie slin a strava/zdravie ma zaujima. Pamatas, ze starsiemu synovi sa robi na spodnych zuboch rychlo kamen. Zlozenie stravy ma ako mladsi (mozno menej ovocia) a tomu sa kamen netvori. Su nejake choroby/nedostatky nejakeho vitaminu, ktore toto vedia ovplyvnit? 

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:53

Myrtila Jo, to my kdysi zubařka doporučila, ať zařadím do stravy víc mléčných výrobků, že by to na zuby mělo mít dobrý vliv. No tak jsem jí poslechla a tím zjistila, že mám intoleranci laktózy, protože jsem po nějaké době mléčnější diety masivně olezla exémem a pak jsem to asi rok všelijak léčila, než mě napadla ta souvislost s mlékem.

Online Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 14. května 2024 20:55

Evaeva já jdu opačnou cestou, v dětství kazu plno (a fakt si pamatuju u mléčných zubu váčky plný hnisu v puse a bolest dásní, ze jsem nemohla jist - ač dite zubaře, hlídala mě dlouhý úseky babička na chalupě, a tam jsem zuby cistila sama) - zachránilo mě v dospělosti důsledný používání mezizubnich kartacku, pusa sice plna plomb, ale nový nepribejvaj, některý jsou prastary amalgamovy za hranici životnosti, ale až na malý opravy zatím vicemene dobrý, ťukťukťuk 

jo a dětem čistím ostosest a modlim se, zatím dobrý 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2024 21:28

Potrefenáhusa to není opačná cesta, to je úplně jiná Já si nepamatuju, že by nám rodiče zuby čistili, takže asi přestali relativně brzy. Tři kazy mám z puberty, z dospělosti jeden (ťuk ťuk). Mamka měla první asi v 35, to si pamatuju. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 14. května 2024 22:11

Myrtila vidím to stejně - menší kazivost, víc kamene, žlutější zuby..

A bohužel jsem přesvědčená, že mi zubařka zbytečně vyvrtala 4 zuby...

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 14. května 2024 23:25

Len Jasný, ono stejně pravděpodobně, i když se třeba najdou nějaké geny, co s tou kazivostí souvisí, tak si troufám tipnout, že to stejně bude vliv mnoha genů a k tomu i prostředí, takže třeba ta strava, mikrobiom (nebo v puse mikroflóra?), kvalita péče a tak. 
DruI Tuhle intoleranci mám taky, jako pozůstatek té diety, ale tu jsem měla vyloženě kvůli alergii, tak teď je to pro mě mnohem snazší, laktáza je můj každodenní kámoš

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 14. května 2024 23:55

Mrakoplas Takhle z fleku mě nic konkrétního nenapadá, jen u té alergie na mléko je to typické. Pediatr by asi věděl víc? Ještě mě napadá, jedno z vašich dětí bylo to s nočními děsy, na které zabírá hořčík?

Vliv na kazivost má ale i snížení slinné sekrece, to bývá spíš po lécích, případně u těžší anemie aj. Je toho vážně hodně, co má vliv. Diabetici mají například taky jiné složení slin (a typicky větší kazivost), někdo má vazkou, málo tekutou (omlouvám se za přesný popis). A spousta lidí spí s otevřenou pusou, pak zuby vysychají a není tam ta protektivní funkce sliny. Je to vážně komplex faktorů. Určitě se podílí i mikrobiom, jen se o tom zatím moc neví. 

Jinak prásknu, že syn má taky trochu zubního kamene (než mu to příští týden odstraním), a to mu zuby čistím fakt dobře. Ale občas holt večer nečistím já...

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 15. května 2024 06:22

Som typ bez zubneho kameňa, za to veľa kazov.