"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline MP Marge
6883 příspěvků moje polička 14. května 2024 00:09

Karja No, ono jak se ten zub jednou otevre, tak se ty kanalky uz musi vycistit vsechny. 

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 14. května 2024 03:21

Karja Jj, vytáhnou se všechny. Mně kdysi, když jsem to řešila, zubařka vysvětlovala, že když se to udělá pečlivě, může mi pak ten zub vydržet v podstatě navěky, ale když tam něco zůstane, je to na pár let a pak už leda implantát. Vybrala jsem si variantu navěky, tak mě odeslala do nějaké spřátelené ordinace, kde na to měli lepší vybavení, stálo mě to asi 4 tisíce a už 10 let zub drží. 

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 14. května 2024 07:10

Myrtila Abychom tu endodoncii nedělali klamavou reklamu. Je možný, že takový zub vydrží už navěky, ale riziko selhání je vždycky. Ale takový zub je nejlepší implantát, já jsem radši pro záchranu, pokud to má smysl.

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 14. května 2024 07:38

Když to tak čtu tak děkuji za to, že největší výdaj u zubařkay byla cca 1500 před lety za bílou plombu, nějaké nervy, kanálky, implantáty neznám a znát nechci! Tak doufám že se tady nenakazím

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. května 2024 08:48

MP Meri já bych se snažila změnit zubařku. Mám (pravděpodobně) podobný stav chrupu jako ty, zrovna loni jsem začala s výměnou rozpadajících se starobylých amalgámů a zubařka mi přesně vysvětlila, na kterých zubech chce začít a proč, které je možné nechat na později, kde se k tomu rozpadajícímu se amalgámu vloudil kaz, co je který stín na rentgenu, pak vytáhla ceník a nacenila, kolik bude jedna oprava stát. Cena je zhruba stejná jako u tebe. Teď mám opravený vršek a příští zimu půjdu na spodek. Jo a taky se strašně bojím, ale ta zubařka je fakt milá, profesionální, a vůbec, takže se bojím trochu míň.

Dětem čistím zuby jako divá, to ti můžu říct

Offline Myrtila
5359 příspěvků moje polička 14. května 2024 08:54

Len Jj, myslím, že tak mi to vysvětlovala. Že možná nevydrží, ale pořád je to na delší dobu a lepší než implantát. S čímž jsem souhlasila už kvůli ceně

Online Jos
příspěvků moje polička 14. května 2024 08:57

MP Meri Muzi minula zubarka tak rozvrtala dve stolicky (opakovane cisteni kanalku), ze o ne nakonec prisel a ted uz pul roku probiha anabaze s implantaty a rovnatky. Protoze se mu zbyle zuby samozrejme rozjely. Nakonec skoncil na docela drahy klinice. Nemam jeste docteny, co pises, ale taky puvodne vubec nevedel, co se deje...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. května 2024 09:04

JankaM amen

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 14. května 2024 09:07
Reakce na continuity:

Karja

Ta léčivá výplň že takový eufemismus pro výplň, která má ten infikovaný kanálek zbavit infekce, ale ten zub už bude mrtvý. 

Musí se ten kanálek pořádně vyčistit, pak ti to zaplombuji. Když se to udělá dobře,nejlíp pod mikroskopem, zlobit by tě už nemelo. Může pak klidně vydržet ještě desítky let. 

​Nechci strašit, vím, že je to případ od případu. Ale já měla vyčištěné kanálky, na tom korunku a vydželo to 23 let. Pak zánět, zubařka prohlásila, že je to špatně vyčištěné, korunka dolů, 3x návštěva s čištěním, pak dočasná léčivá plomba. Pak nová korunka, vše v roce 2022-23 cirka za 18 tisíc, takže zadarmo... Pikantní je, že tu korunku před lety dělala ona. 

No a že mi opravuje opakoveně krčky u předních zubů, to napíšu jen proto, že člověk u zubů prostě nemůže na nic spolehnout. Buď čistíš moc a nebo málo

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. května 2024 09:29

Len Díky, já jsem nad tím ještě přemýšlela a je to asi o tom, že vzhledem k těm částkám beru zubaře už trochu jako "službu". Takže asi trochu očekávám, že se mnou někdo bude trochu ochotněji hovořit, ne že mě odbyde jako "otravného pacoše", cosi mi tam provede a vykopne mě za dveře. V tomhle jsou ty velkokliniky o něco lepší, člověk tam má aspoň pocit, že za ty nekřesťanský prachy dostane full servis, včetně soucitu a sklenky vody

S tou korunkou versus výplní - můžu si to teda pro sebe přeložit tak, že (vždycky) je lepší se snažit zub zachránit až "do posledního dechu", i když ta výdrž výplně nemusí být dlouhodobá? 

Jinak já mám zkažené opravdu všechny zuby od pětek dozadu a to tak, že hodně. V podstatě mám víc výplní, než zbytku vlastní zubní hmoty, korunky už dvě a další dvě očivině na cestě. Musim říct, že to vnímám dlouhodobě jako strašlivou nespravedlivost, protože kromě pouberty jsem snad v životě nevynechala čištění zubů, mezizubní kartáček poslední roky roky používám taky poctivě, sonický kartáček included ... A děti to bohužel asi podědily, synovi dočišťuju od narození a na poslední kontrole mi stejně řekli, že to vypadá na mezizubní kazy na VŠECH pětkách. Málem to se mnou seklo. Jako když dojde na zuby, je mi fakt do breku. 

Online Jos
příspěvků moje polička 14. května 2024 09:47

MP Meri To co pises bych podepsala. Taky mi prijde, ze i kdyz clovek cisti jako divy, stravuje se dobre, tak kolikrat je to uplne demotivujici...Muj stryc si cisti tak halabala (o existenci mezizubnich kartacku podle me ani nevi) a ma jednu plombu. A ne nedostihne ho to, je mu 70, tak to mi prijde jako slusny vykon uz tak. I kdyby mu ted nasli deset kazu ze. Jako chapu, ze nekdy u tech deti docilis vysledku. Muj zubar je vzdalenejsi znamy rodiny a jeho dcera proste nesmela nic sladkeho, absolutne ne. Zadny bonbon na navsteve a po jidle cistit a cistit. Pokazde od nej dostanu kartac, ze pouzivam jen mezizubni kartacky a ne jeste nit. Atd atd...Ale takove cisteti proste nezvladnu nikdy, to je akce na dvacet minut. Pro me. 

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:01
Reakce na MP Meri:

S tou korunkou versus výplní - můžu si to teda pro sebe přeložit tak, že (vždycky) je lepší se snažit zub zachránit až "do posledního dechu", i když ta výdrž výplně nemusí být dlouhodobá? 

Za mě a za mojí zubařku = Ano

Offline Samantha
3298 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:08

MP Meri Jos

Se zuby to mám stejně a pamutuji si jako velkou křivdu, když jsme chodili se školou k zubaři a souška dávala všem za vzor naše trojčata (holky), která měla "zuby jako černoši" a v životě snad nesáhla ani na kartáček...

"Podívejte, jak mají ty holčičky krásné zoubky, vy jistě jíte hodně mrkvičky, že? " 

A já, pucujíc zuby jak divá, jsem vždycky v ordinaci zdržela celou třídu tak, že jsme nestihli ani třetí hodinu.

Fakt je, že v den návštěvy zubaře jsem byla ceněna jako výhodný člen třídy.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:27

Jako na kartáček teda sahám, i na ten mezizubní, no ale na ten teda ne každý den. A mám zuby úplně bez plomb a klepu tady na dřevo už minutu

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:36

Aranel To má moje segra, je jí přes 40 a nemá ani jeden kaz. Zubum se věnuje sportovně, pravidelně usne u knížky na gauči i s nevyčištěnejma, sladké nápoje denně...A děti to mají po ní,  šmrdlaj je samy od tří let, sladký jedi jako chleba a ted před pubertou nic nemají vůbec!

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 14. května 2024 10:40

Lukáškovi minulý týždeň opravila kaz na tej nie ešte úplne prerezanej šestke, našťastie naša vynikajúca zubárka, aj mu povedala, že už by si mal aj sám jednozvazkovou čistiť,  tak si aj čistí. A že ho to vrtanie nebolelo až tak, ako čakal. 

Ja mám zuby katastrofálne, mŕtvych mám 7 až 9, neviem presne.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 14. května 2024 11:13
Reakce na MP Meri:

Přesně tak, všechna ostatní řešení jsou už jen dražší. Ani ten implantát nevydrží na veky. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. května 2024 11:14

Aranel Karja Pardon, ale to jsou přesně příspěvky, který když čtu, je mi do pláče Jako jasne, vždycky by se to dalo dělat lip, mohla bych si čistit po každém jídle, nějakého kolacku apod. se taky nezrikam úplně ... ale za celkem nadstandardní péči mám v puse úplnou katastrofu. Nic, nevadí, jedeme dal, jako jsem celkem vděčná, ze ta pece je vlastně "jenom" o penězích a ze muzu s dnešnímu možnostma aspoň slušně kousat, byť už roky jen na jedné straně

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 14. května 2024 11:20

MP Meri Mn to taky štve, vždyt máme společný rodiče, ti taky mají pusu vybrakovanou a ona tohle!:-D. Ale zas si říkám, nejde mít všechno, zas mám jiné zdravotní benefity;-). Na zuby nové si šetřím (ale bohužel tak, že si to jen takhle říkám:-D).

Offline Len
2674 příspěvků moje polička 14. května 2024 11:54

MP Meri Za mě rozhodně.

Upřímně, kdybych si připadala jako že svého zubaře otravuju, budu hledat jiného. Pracujeme v intimní zóně pacienta a obecně očekávám od lékařů empatii, a ne pocit, že je obtěžuju.