"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 24. října 2024 07:56

RoSa muj deda, rocnik 36, byl vetsinu zivota ucitelem na gymplu, v devadesatkach pak i reditel. A ten na osloveni profesore trval, stejne jako o ucitelich mluvil zasadne jako o kantorech. On ani zadny titul oficialne nemel, ac byl absolvent vysoke skoly, ale v padesatych letech, kdy studoval, se titul absolventum pedagogicke fakulty vubec nedaval. 

Ja na ten stejny gympl sla roku 2006 a nikomu jsme uz profesore nerikali.

Offline Karja
44767 příspěvků moje polička 24. října 2024 07:59

Mě to taky nepohoršuje, po nás to nikdo ani nevyžadoval, mohli jsme si zvolit. Když ale ted zpětně tou dospělou optikou vidím, jaké osoby jsme takto nazývali:-D:-D:-D hahaha, jako to je pak vtipné no. Člověk omluví nějakou profesní nezkušenost nebo prostě tak, ale když jeden nebyl dvakrát moc chytrej a ještě třeba i na děti docela hnusnej, tak jako podle, ne že by mu vylítly emoce, tak to si jako toto oslovení fakt moc nezaslouží no:D.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 24. října 2024 08:21

Zuzuli V devadesátkách jim ty tituly dali. Babička říkala, že je na stará kolena megera. Ale nevím, jestli to nebylo na vyžádání.

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 24. října 2024 08:33

brrr bylo to na vyzadani a dedovi to neprislo dulezite. Reditelem gymplu uz byl, tak k cemu ty pismenka pred jmeno

Offline Sweet Potato
40504 příspěvků moje polička 24. října 2024 08:44

RoSa Fakt jsi to dřív nezaregistrovala? I tady už se to řešilo.

Pamatuju, že při nástupu na VŠ jsme tomu museli sakrarychle odvyknout.

Offline Jitka77
1944 příspěvků moje polička 24. října 2024 08:57

Fleur Když jsme u označení, mně se pořád ne a ne vžít ti "studující" jako substantivum. 

Offline RoSa
10197 příspěvků moje polička 24. října 2024 08:58

Sweet Potato ale to víš, že jo... ale tak řeči se vedou...

a super výklad od Fleur , dík!

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. října 2024 09:00

RoSa u nas jsme tohle osloveni take pouzivali. A presne jak uz nekdo psal, oni nam zpocatku vykali. Prislo mi to jako projev vzajemne ucty. A nikdo nikomu hlavu netrhal za ucitele. Takze student at se nejak rozhodne. Jako rodic se ohradit? To se omlouvam, to bych si dost tukala na celo. Vzdyt o nic nejde. Fleur dekuji, to bylo velmi prinosne! 

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. října 2024 09:04

Karja No ano. Ted zrovna spoluzak, co byl jeden z nejvetsich flakacu zacal na tom gymplu ucit. Ale...predmet online podnikani (volitelny seminar) a to mi prijde hodne s dobou a klobouk dolu. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:13

Já jsem měla nedávno debatu s bývalou spolupracovnící ohledně toho, jak oslovovat studenty (na VŠ). U nás je asi nejpoužívanější kolego, kolegyně (+ případně přijímení). Ona mi říkala, že to neměla ráda, že jí to přislo takový posměšný Mně zase nejde přes pusu studente/studentko. 

Offline Karja
44767 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:15

Jos flákač, neflákač, hlavní je, jaký má zapálení a přístup ted:-D Já si třeba pamatuju učitele, co se navážel do jednoho spolužáka, co byl trochu jinej. A on je gay a věřím, že ten učitel to musel vidět z toho dospělého pohledu, v čem ta jinakost může spočívat nebo kam se může ubrat, a to mu stejně nezabránilo se mu tak jako posmívat přesně v téhle rovině...Hm, to je fakt bez komentáře. Ale to si  uvědomíš až jako dospělá, jak je to ubohý. A ten jeden co jel po těch studentkách...bože, uuuu, profesoři:-D.-D

Offline Karja
44767 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:20

Lama_z_Lana já mysím že nám říkali, asi slečno a pane. Na to si vzpomínám slečno + příjmení. Studentka určitě ne, kolegyně velmi výjimečně.  A pak na užších seminářích nám říkali jmény . V rakousku určitě jen jmény všichni. 

Offline Zuzuli
3810 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:23

Lama_z_Lana nas na vysoke na cviceni oslovovali proste slecno/pane. Na atelierech, kde jsme travili hodne casu, pak krestnim jmenem. Kolego/kolegyne pouzivali jen vyucujici tak 60+ na prednaskach, kdyz mluvili k nezname osobe v davu

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:26
Reakce na Zuzuli:

Lama_z_Lana nas na vysoke na cviceni oslovovali proste slecno/pane. Na atelierech, kde jsme travili hodne casu, pak krestnim jmenem. Kolego/kolegyne pouzivali jen vyucujici tak 60+ na prednaskach, kdyz mluvili k nezname osobe v davu

Zuzuli Jsem geront no

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:27

Lama_z_Lana U nas se pouzivalo kolego/kolegyne. Ale my jsme byli dost zkostnatela fakulta, neexistovalo treba jit na zkousku byt z volitelnyho predmetu jinak nez v slusnym obleceni (oblek, saty a tak).

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. října 2024 09:28

Karja pani. No my to meli naopak, sest let jsme meli tridniho. A on byl proste jasnej. Ale chvili nam to trvalo....Zil s maminkou a mluvil o pritelkyni Katerine, sest dlouhych let ale nakonec nekomu kapl bozskou, ze je gay. Obcas jsme ho trapili, byl to takovy neprakticky intelektual, nosil treba uplnute kozene kalhoty a miloval filozofii Byl narocny ale miloval nas. A obcas jako trida jsme se k nemu nechovali hezky, cast lidi si na nej jednou dokonce mocne stezovala vedeni za zpusob vyuky a ten vetsi zbytek pak celkem zatapel zase temhle jedincum. Bohuzel kratce po maturite asi v 50 umrel a zpetne je mi fakt lito, ze jsme se nekdy mijeli. On by se spis hodil k dospelakum. A taky mam pro nej slabost, kdyz mi po maturite na vecirku opile blabolil, ze jsem byla za jeho karieru nejlepsi studentka, co poznal, intelektualne i lidsky. Coz sice vubec nemohla byt pravda, ale koho to nepotesi

Offline Jos
příspěvků moje polička 24. října 2024 09:30

Lama_z_Lana nam taky rikali kolegyne/kolego, hlavne u zivych pacientu. Preci jen to v nich vzbuzovalo vetsi duveru. 

Offline Karja
44767 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:39

Jos To je hezký, ten konec teda:-D. No co, i kdyby to říkal vždycky někomu za ročník, tak to stačí, ne? Já jsem měla jednoho učitele a ted jsem to rozklíčovala, on je totiž puvodem z Blízkého východu, takže uměl mazat. A tam jsem vešla a už ta melodie chvalozpěvů jela a jak byl chytrej, věděl jak to říct.....:-D

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 24. října 2024 09:42

Zuzuli můj táta byl stejný ročník jako tvůj děda a ten titul si vyžádal, když se to začalo řešit, asi hlavně proto, že na škole, kde učil, to ředitelka chtěla. 

brrr Tak říkal, že je na starý kolena magor, proto si to tak dobře pamatuju. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2024 09:45

Lama_z_Lana nám říkali kolego/kolegyně nebo studenti. A ano, to první mi přišlo trochu zvláštní