"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline dzizisketa
8994 příspěvků moje polička 24. října 2024 18:50

continuity 

Žactvo je běžný termín, dost starý.

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 18:59

dzizisketa no tak jsem se zeptala děti, jak je oslovují ve škole a žactvo teda nikdo nepoužívá. Tak třeba v ty administrativě. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2024 19:02

continuityžactvo asi nikdo nepoužívá, ale narozdíl od mládežnictva existuje. Zase tak archaický ten termín není 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. října 2024 19:33
Reakce na continuity:

Evaeva nene, mladezstvo

Aranel to jako zcela vážně? Ucitel předstoupí před třídu pubertaku a začne: milé žactvo! 

​Může taky: Milovaní! A nebo Bratři a Sestry!

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 24. října 2024 19:36

Lama_z_Lana ja používam pri výučbe na VŠ pri oslovovaní študentov krstné mená, občas kolegyňa, kolega. V hromadných mailoch študenti, študentky, ak píšem študentom e-mail jednotlivo, používam krstné mená. Kolega v mojom veku používa, myslím, oslovenie kolegynka alebo kolega.

Offline Řvousenka
1042 příspěvků moje polička 24. října 2024 19:49

Kan Holoto líná! A je v tom zahrnut i nebinární

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:06
Offline stes
9315 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:15

Kan a co jedináčci? Mohlo by se jich to dotknout.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:24

stes Ale houby. Duše, je jen jedna! I když moje nebinární sestra je blbost, tak jedině: můj genderově expanzivní sourozenec?

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:29

dorotajá to s těma jména nedávám

Vidím je 2x-5x za semestr a na praktický výuce, kde jsou většinou času rozprostřeny po laborkách a dělají samostatně. No začnu se chytat leda až na konci. 

U cizinců se o jména  radši nepokouším, já to neumím někdy ani přečíst

Offline letfenixa
10907 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:36

Žactvo! 

No väčšinou sú to hadi

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:38

Lama_z_Lanatak se jich normálně zeptej, jak se to čte. Mě to přijde lepší než se snažit to nějak vymyslet. 

Jak jsem teď přednášela, chairman normálně přišel a zeptal se. Já mám to jméno takové normální a většina světa ho přečte správně, ale někdy se to fakt blbě odhaduje. 

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:41

A jak se řekne kolegům, myslím v práci?

Třeba když školním větší skupinu. 

Bože, já jsem tak ráda, že je to většinou v angličtině s nerodilymi mluvčími. ti jsou rádi, že jsou rádi, nějaké gendery jsou mimo rozlišovací schopnosti, kolikrát pomotaji i osobní zájmena. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:44

Lama_z_Lana no, ja mám s nimi semináre každý týždeň (učím 4 rôzne predmety), tento semester mám na seminároch cca 40 - 45 nových študentov, ktorých učím 1x. Po mesiaci si už mená viac-menej pamätám a viem ich priradiť ku konkrétnej tvári.

Cudzincov nebýva na našom odbore veľa a väčšinou sú z Ukrajiny a iných slovanských krajín, čiže nemajú nejaké exotické mená a nie je problém so zapamätaním. V minulosti sme mali aj zopár študentov z Kórey, učila som občas aj študentov z iných európskych krajín alebo Číny, Japonska, Mongolska, ale tým, že ich nebolo veľa, nebolo problém zapamätať si ich mená. Len som niekedy podľa mena v zozname nevedela, či čakať študenta či študentku. Napr. nečakala som, že Alexa bude muž. Ja však všeobecne nemám problém s pamätaním si mien či tvárí.

Offline Mha
příspěvků moje polička 24. října 2024 20:52

continuity

S tím teď taky trochu zápasím, dřív jsem psala Vážení kolegové (myšleno všichni), teď to už někomu vadí, že je to oslovení jen mužů (podle mě není) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2024 20:53

continuity vážení

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 20:57

Evaeva vážení a milí, hnilí a plesniví 

Říkalo se za nás

No takto: podle by většina lidí udělala líp, kdyby víc přemýšlela, CO řekne, než jak posluchačstvo osloví, protože někdy to vypadá, že je to to jediné, co mají k věci. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 24. října 2024 20:57

Evaeva

No jo, mě tam vždy naskočí to pozůstalí... 

Ale zkusila jsem podle Kan jednou i Milovaní a úspěch e-mailu byl zaručen. Na Bratří a sestry si zatím netroufám :) 

Offline Mha
příspěvků moje polička 24. října 2024 20:58
Reakce na continuity:

Evaeva vážení a milí, hnilí a plesniví 

Říkalo se za nás

​Tak tohle už z hlavy nedostanu:))) 

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 21:00

dorota dnes jsem zrovna zjistila, že půlku ukrajinských uživatelů máme v systému azbuce. Ještě štěstí, že Gruzínci jsou v latince