Žactvo je běžný termín, dost starý.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
dzizisketa no tak jsem se zeptala děti, jak je oslovují ve škole a žactvo teda nikdo nepoužívá. Tak třeba v ty administrativě.
continuityžactvo asi nikdo nepoužívá, ale narozdíl od mládežnictva existuje. Zase tak archaický ten termín není
Aranel to jako zcela vážně? Ucitel předstoupí před třídu pubertaku a začne: milé žactvo!
Může taky: Milovaní! A nebo Bratři a Sestry! ![]()
Lama_z_Lana ja používam pri výučbe na VŠ pri oslovovaní študentov krstné mená, občas kolegyňa, kolega. V hromadných mailoch študenti, študentky, ak píšem študentom e-mail jednotlivo, používam krstné mená. Kolega v mojom veku používa, myslím, oslovenie kolegynka alebo kolega.
Kan Holoto líná! A je v tom zahrnut i nebinární![]()
Kan a co jedináčci? Mohlo by se jich to dotknout.
stes Ale houby. Duše, je jen jedna! I když moje nebinární sestra je blbost, tak jedině: můj genderově expanzivní sourozenec?
dorotajá to s těma jména nedávám ![]()
![]()
Vidím je 2x-5x za semestr a na praktický výuce, kde jsou většinou času rozprostřeny po laborkách a dělají samostatně. No začnu se chytat leda až na konci.
U cizinců se o jména radši nepokouším, já to neumím někdy ani přečíst ![]()
Žactvo!
No väčšinou sú to hadi ![]()
Lama_z_Lanatak se jich normálně zeptej, jak se to čte. Mě to přijde lepší než se snažit to nějak vymyslet.
Jak jsem teď přednášela, chairman normálně přišel a zeptal se. Já mám to jméno takové normální a většina světa ho přečte správně, ale někdy se to fakt blbě odhaduje.
A jak se řekne kolegům, myslím v práci?
Třeba když školním větší skupinu.
Bože, já jsem tak ráda, že je to většinou v angličtině s nerodilymi mluvčími. ti jsou rádi, že jsou rádi, nějaké gendery jsou mimo rozlišovací schopnosti, kolikrát pomotaji i osobní zájmena.
Lama_z_Lana no, ja mám s nimi semináre každý týždeň (učím 4 rôzne predmety), tento semester mám na seminároch cca 40 - 45 nových študentov, ktorých učím 1x. Po mesiaci si už mená viac-menej pamätám a viem ich priradiť ku konkrétnej tvári.
Cudzincov nebýva na našom odbore veľa a väčšinou sú z Ukrajiny a iných slovanských krajín, čiže nemajú nejaké exotické mená a nie je problém so zapamätaním. V minulosti sme mali aj zopár študentov z Kórey, učila som občas aj študentov z iných európskych krajín alebo Číny, Japonska, Mongolska, ale tým, že ich nebolo veľa, nebolo problém zapamätať si ich mená. Len som niekedy podľa mena v zozname nevedela, či čakať študenta či študentku. Napr. nečakala som, že Alexa bude muž. Ja však všeobecne nemám problém s pamätaním si mien či tvárí.
S tím teď taky trochu zápasím, dřív jsem psala Vážení kolegové (myšleno všichni), teď to už někomu vadí, že je to oslovení jen mužů (podle mě není)
continuity vážení![]()
Evaeva vážení a milí, hnilí a plesniví
Říkalo se za nás ![]()
No takto: podle by většina lidí udělala líp, kdyby víc přemýšlela, CO řekne, než jak posluchačstvo osloví, protože někdy to vypadá, že je to to jediné, co mají k věci.
dorota dnes jsem zrovna zjistila, že půlku ukrajinských uživatelů máme v systému azbuce. Ještě štěstí, že Gruzínci jsou v latince ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí