A ešte mi napadla jedna vec k menám. Študenti a študentky z Číny a Kórey obyčajne používajú na Slovensku neoficiálne aj slovenské mená, v zoznamoch a v systéme majú svoje čínske/kórejské meno prepísané do latinky, ale v bežnej komunikácii používajú aj krstné mená používané na Slovensku. Na VŠ som mala spolužiaka z Kórey s krstným menom Peoung, reagoval aj na meno Václav. Potom sme mali čínsku študentku, ktorá používala meno Lidka.
Takže učiteľ, aby si pamätal dve mená.
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mha continuity mně nic nenaskakuje
Akorát se to hodně lehce dá říct pejorativně
continuity no tak to my se na ty jména ptáme, kupodivu nás to napadlo
. Já to v hlavě neudržím, ještě když si mezi sebou stejně říkají úplně jinak, než se reálně jmenujou v systému.
dorota my máme mix Korejců a Íránců,což je teda samo o sobě dost zajímavý - Korejci mají easy krátký jména, Íránci tak přes tři řádky ![]()
Asi si vystačím s těma kolegama ![]()
Lama_z_Lana kolega, kolegyňa je univerzálne
.
To ano, občas se to děje všude, i když ne v takovém extrému. Třeba mám v týmu Jakuba, ale představuje se běžně jako Jacob.
notnavíš já s tím oslovením nevím, ale mě třeba oslovení milí hosté nikdy nevadilo ani nevadí, i když je to technicky mužský rod.
Jako chápu, že se někdo cíti dotčen výrazem hosté, ale mě zas vadí výraz hoststvo. A teď, co koho dotčení bude víc důležité?
Taky mi nevadí milí hosté, studenti, kolegové apod. Fakt mě nikdy nenapadlo , že bych chtěla osloveni i pro ženský rod. Přijde mi to strašně podruzny. Mě nikdy ani nevadilo, když mi porad komolili příjmení za svobodna který nebyl nikdo schopny říct nebo napsat napoprvé. Takové věci jsou mi úplně fuk.
Chápu tu snahu pro korektnost, ale nějak to nemám. já říkám ona je chirurg, ona je ortoped apod. úplně automaticky. A asi je to bohuzel nekomu příjemný :-(
notnajá zensky rod od chirurga v češtině na počkání ani nevytvorim. musela bych se podívat do slovníku. No, paní doktorka musí stačit. ![]()
To je vůbec vtipné s tím povoláním. Já teda mám funkci/ pracovní pozici na dva řádky, zkratka má 15 znaků
, takže už vůbec nevím, co mám na ten dotaz říkat. Řeknu analytik. A pak si v papírech přečtu analitička.
notna Ono je to asi o zvyku. Já to teď vnímám u dcery, když jsme se třeba bavily, že by mohla být vědec, až vyroste, tak mě docela automaticky opravila, že vědkyně. Holt už se na to v knížkách, pořadech pro děti a asi i ve školce dbá a její generaci už ten korektní jazyk nebude připadat zvláštní, protože na to budou zvyklí.
continuity Chudák tvoje dcery, když v cizích jazycích dojde na kapitolu, kde se baví o povolání rodičů ;o) To jsem vždycky strašně nesnášela, protože tatínek měl taky nějaké takové podivné pracovní zařazení a já byla moc pravdomluvná na to, abych prostě použila název jakékoli pracovní pozice a tvrdošíjně vždycky říkala, že vlastně nevím, co dělá ;o)
DruI Určitě je to o zvyku a já proti tomu vůbec nic nemám. Jen mi to proste vůbec nenaskakuje.
continuity Kdyz si to zjednoduším já, tak to mám i pěkně neutrální . Účetní.
Representation matters, a jazyk samozřejmě taky. Kdyby se stejně genericky jako maskulinum začalo používat femininum, to by bylo mrzení, jak říká ta známá anekdota, že na světě jsou lidé a ženy.
continuity prý chirurgyně nebo chiruržka, ale to je obojí strašný no. Ani nevím, jestli mám dobře ta y/i. Ale spousta těch povolání se dá vyslovit normálně a pak není problém říct obojí. Souhlasím s DruI , doba se mění a i když nám to možná připadá podružné, pro někoho to může být důležité
notna Jasně, nejsme na to zvyklé, já o sobě taky říkám, že jsem architekt ;o) Ale mám mezi širším okruhem kamarádů lidi, kterým na těchhle věcech hodně záleží, tak když na to přijde, tak si na ně vzpomenu a holt se snažím.
DruI protože ženská varianta se nedá rozumně vyslovit ![]()
continuity Chudák tvoje dcery, když v cizích jazycích dojde na kapitolu, kde se baví o povolání rodičů ;o) To jsem vždycky strašně nesnášela, protože tatínek měl taky nějaké takové podivné pracovní zařazení a já byla moc pravdomluvná na to, abych prostě použila název jakékoli pracovní pozice a tvrdošíjně vždycky říkala, že vlastně nevím, co dělá ;o)
jezis, jako potomek dvou analytickejch matematiku mam z podobnejch dotazu trauma z detstvi
moora Cítím s tebou! ![]()
dzizisketa Jenže ten mužský tvar se vyvinul na základě okolností, kdy to byly čisté mužské profese, bych si tipla. To mi nepřijde stejná situace jako teď zavést jen ženské tvary. To by se mi, ač jsem žena, taky nelíbilo. Ať jsou varianty pro všechny.
jezis, jako potomek dvou analytickejch matematiku mam z podobnejch dotazu trauma z detstvi
Jakej potomek....snad potomkyně
To generické maskulinum se netýká jen profesí, ale celého jazyka, který se obrací obecně k nějaké mase lidí. A není to nic přirozeného, co by rostlo někde na poli nebo ve vodě, ale jako celý jazyk konstrukt, který se teď prostě mění, protože se mění společnost, která jej používá. Ženy už prostě nejsou jen Satanovo plémě a zlomek Adamova žebroví; nebinární, transgender atd. už nejsou ouchylové a blázni.
dzizisketa Tak. Ono když se to bude používat, zvykneme si, a naopak. Já to zkouším, něco jde z pusy hůř, něco normálně, dost možná lidem v roce 1890 připadalo hrozný říkat "doktorka".
Plus to řeší potíže s hvězdičkama, x a podobně. Vyslovit žactvo není problém žádný.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí