Aranelmně to přijde důležité hlavně v té škole. Přecejen celé to dospívání (včetně vš to beru) je hodně citlivé a těch dětí, co se hledají, se to může hodně dotýkat. A přesně žactvo nebo studentstvo se vyslovuje krásně a nevidím důvod, proč by se to nemohlo normálně používat
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Jinak na VŠ jsem byla nějaký číslo (tu chvíli na VŠE), na fildě kolegyně, křestní jméno + vykání a hodně stará profesorka syntaxe nám říkala Miss/Mister + příjmení. ![]()
protože nikdo normální ty děti ve třídě neoslovi ani žáci. Jakože: žáci, jdeme na oběd. Fakt jsem se ptala: takže miláčci, holky, kluci (na tv), šikulové nebo nijak.
dzizisketaAno, netýkalo se to jen povolání. To jsme použila, protože jsme o tom tady zrovna psaly. Ale i tak nechápu, proč někoho napadá násilně měnit jen na ženský rod, když prave, jak sama píšeš, společnost se mění a už ta spolceniost není jen o mužském a ženském rodě. A daji se najít nebo vytvořit varianty pro spokojenost všech jako tady ti zmíněni studující.
DruI no už asi na to povolání došlo, ony jsou vycvičené říct, že matka bojuje s cyberzlocinci a to se vysvětluje docela pěkně, navíc tatínek na takové hezké hmatatelné povolání. Ale těžko to takto nadiktuji u doktora.
continuityjasně, to samozřejmě bylo i za nás. Na základce ty žáky použijí tak při nějakém oficiálním projevu ředitele. Ale to furt neznamená, že nemůže použít žactvo. Mimochodem, nám třídní na gymplu říkala dětičky, takže miláčky lze snadno zaměnit ![]()
Evaeva ve slovenštině je hezké slovo chirurgička a běžně se používá. Podle mě je problém v tom, když se vytvářejí jazykolamy, sice podle nějakých pravidel, které by ale sám od sebe nikdo z pusy nevypustil.
Jo tak proto se v materiálech na semináři začalo používat čtenářstvo a návštěvnictvo, já jsem se divila, odkud se ty příšerný tvary vzaly a proč ![]()
Bude i klientstvo a pacientstvo?
Vaše hoststvo...
....take oslovenie by som asi dokazala oceniť ![]()
Ono, ja si myslím, ze najväčší problem s tymi povolaniami je hlavne fakt to estestalepritomné podceňovanie žien.
Mám na fb obľúbenu takú stránku Man who has it all, a tam sa tym pekne hrajú....
dorota pozerali sme stream z dcerinej promocie a ako je to medzinarodny program, tak chlapik čo čítal mená sa prvých asi 10 minut fakt snažil, potom sa pomaly viditeľne začal potiť a nakoniec sa rozhodol ich vyvolavat len krstnými
.
(ono to teda vseobecne bolo výrazne menej formalne nez bývaju promocie u nas, takze to tak nevadilo)
slniecko U nás sa prodekan a kolegyňa učili vyslovovať mená študentov, najmä čínske, arabské, ale aj niektoré z európskych jazykov ako francúzština či maďarčina, aby ich prečítali správne. Viem, že mali z toho stres, aby to dobre prečítali.
Evaeva Ná chemikářka říkala bambulky.
Evaeva My na Moravě oslovujeme "děcka" a vydrží nám to až do smrti![]()
Řvousenka Přesně! ![]()
Řvousenka No a to děláte dobře a správně inkluzivně! ;o)
ŘvousenkaJj, a když se nad tím zamýšlím, tak to používáme i v rodině "Děcka, co si uděláme k večeři?" i když v oslovované skupině jsou moji 80+ rodiče.
No a co teď nový jazyk udělá se všemi zákony?
Protože pokud vím, bez výjimky je v zákonech a vyhláškách uvedený žák, zaměstnavatel, nájemce...
Mhaaž to budou celé přepisovat, mohli by tak 2/3 zrušit ![]()
Isca u nás doma se taky říká děcka k jakékoliv skupině od dvou osob výše bez ohledu na věk. Ale prý to tady v Čechách některým vadí. No, mají smůlu, já říkám děcka i kolegům a kolegyním (jak zní v tomto případě neutrální pojmenování?
) v práci. Mně zase lezlo na nervy oslovení kočky, které používala jedna kolegyně.
AA nic by se nestalo:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí