"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2024 22:28

Aranelmně to přijde důležité hlavně v té škole. Přecejen celé to dospívání (včetně vš to beru) je hodně citlivé a těch dětí, co se hledají, se to může hodně dotýkat. A přesně žactvo nebo studentstvo se vyslovuje krásně a nevidím důvod, proč by se to nemohlo normálně používat 

Offline Aranel
6630 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:32

Evaeva

Jinak na VŠ jsem byla nějaký číslo (tu chvíli na VŠE), na fildě kolegyně, křestní jméno + vykání a hodně stará profesorka syntaxe nám říkala Miss/Mister + příjmení.

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:35

Evaeva

protože nikdo normální ty děti ve třídě neoslovi ani žáci. Jakože: žáci, jdeme na oběd. Fakt jsem se ptala: takže miláčci, holky, kluci (na tv), šikulové nebo nijak. 

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:36

dzizisketaAno, netýkalo se to jen povolání. To jsme použila, protože jsme o tom tady zrovna psaly. Ale i tak nechápu, proč někoho napadá násilně měnit jen na ženský rod, když prave, jak sama píšeš, společnost se mění a už ta spolceniost není jen o mužském a ženském rodě. A daji se najít nebo vytvořit varianty pro spokojenost všech jako tady ti zmíněni studující.

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:38

DruI no už asi na to povolání došlo, ony jsou vycvičené říct, že matka bojuje s cyberzlocinci a to se vysvětluje docela pěkně, navíc tatínek na takové hezké hmatatelné povolání. Ale těžko to takto nadiktuji u doktora. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. října 2024 22:38

continuityjasně, to samozřejmě bylo i za nás. Na základce ty žáky použijí tak při nějakém oficiálním projevu ředitele. Ale to furt neznamená, že nemůže použít žactvo. Mimochodem, nám třídní na gymplu říkala dětičky, takže miláčky lze snadno zaměnit

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:40

Evaeva ve slovenštině je hezké slovo chirurgička a běžně se používá. Podle mě je problém v tom, když se vytvářejí jazykolamy, sice podle nějakých pravidel, které by ale sám od sebe nikdo z pusy nevypustil. 

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 24. října 2024 22:46

Jo tak proto se v materiálech na semináři začalo používat čtenářstvo a návštěvnictvo, já jsem se divila, odkud se ty příšerný tvary vzaly a proč

Bude i klientstvo a pacientstvo?

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 24. října 2024 23:01

Vaše hoststvo.......take oslovenie by som asi dokazala oceniť

Ono, ja si myslím, ze najväčší problem s tymi povolaniami je hlavne fakt to estestalepritomné podceňovanie žien.

Mám na fb obľúbenu takú stránku Man who has it all, a tam sa tym pekne hrajú....

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 24. října 2024 23:05

dorota pozerali sme stream z dcerinej promocie a ako je to medzinarodny program, tak chlapik čo čítal mená sa prvých asi 10 minut fakt snažil, potom sa pomaly viditeľne začal potiť a nakoniec sa rozhodol ich vyvolavat len krstnými .

(ono to teda vseobecne bolo výrazne menej formalne nez bývaju promocie u nas, takze to tak nevadilo)

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 24. října 2024 23:32

slniecko U nás sa prodekan a kolegyňa učili vyslovovať mená študentov, najmä čínske, arabské, ale aj niektoré z európskych jazykov ako francúzština či maďarčina, aby ich prečítali správne. Viem, že mali z toho stres, aby to dobre prečítali.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 25. října 2024 06:39

Evaeva Ná chemikářka říkala bambulky.

Offline Řvousenka
1042 příspěvků moje polička 25. října 2024 08:31

Evaeva My na Moravě oslovujeme "děcka" a vydrží nám to až do smrti

Offline notna
9461 příspěvků moje polička 25. října 2024 08:42

Řvousenka Přesně!

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 25. října 2024 08:45

Řvousenka No a to děláte dobře a správně inkluzivně! ;o)

Offline Isca
4892 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:00

ŘvousenkaJj, a když se nad tím zamýšlím, tak to používáme i v rodině  "Děcka, co si uděláme k večeři?" i když v oslovované skupině jsou moji 80+ rodiče.

Offline Mha
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:07

No a co teď nový jazyk udělá se všemi zákony? 

Protože pokud vím, bez výjimky je v zákonech a vyhláškách uvedený žák, zaměstnavatel, nájemce... 

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:08

Mhaaž to budou celé přepisovat, mohli by tak 2/3 zrušit

Offline Pinot Noir
29941 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:08

Isca u nás doma se taky říká děcka k jakékoliv skupině od dvou osob výše bez ohledu na věk. Ale prý to tady v Čechách některým vadí. No, mají smůlu, já říkám děcka i kolegům a kolegyním (jak zní v tomto případě neutrální pojmenování? ) v práci. Mně zase lezlo na nervy oslovení kočky, které používala jedna kolegyně. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:10

continuity

AA nic by se nestalo:)