"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Mha
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:12

Pinot Noir

Zlatý kočky, jedna paní nám říká kočeny

Offline Pinot Noir
29941 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:14

Mha

Offline Blanka
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:15

dorota -dcéra sa vydávala vo Francúsku, oddávajúci bol výrazne menšej postavy, silnejší, okamžite sme si po pomenovali Napoleón, a jeho príhovor bol- podľa reakcií  prítomných Francúzov - velmi veselý a vtipný . Ale keď mal prečítať - opakovane - priezvisko nevesty, plné sykaviek, a pomerne dlhé, zapotil sa.A keď ho mal preslabikovať poslednýkrát,  začal, znovu to skúsil, ale nakoniec s úsmevom mávol rukou , preskočil ho a pokračoval ďalej ,čo v auditoriu vyvolalo znovu veselý smiech .

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:18

Děcka se používají na Moravě, pro všechny, to je známá věcJako Pražákovi mi to rve uši, protože dečka neříkám ani dětem.

V práci a jiných kolektivech používáme buď holky nebo lidi, podle skladby pohlaví. Muži si říkají, pokud vím, chlapi.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:20

Pinot Noir mně se to děcka nijak nedotýká, ale je to pro mě jako když někdo tramvaji řekne šalina 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:27
Reakce na Řvousenka:

Evaeva My na Moravě oslovujeme "děcka" a vydrží nám to až do smrti

​Já teda používám lidi: Vezmi svoje lidi a 10:30 informační schůzka u tabule. Nebo volám lidi pojďte sem. 

Offline Řvousenka
1042 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:28

Evaeva Lidi jsem taky používala, ale hodil mi do toho vidle Babiš s čau lidi a od té doby ani boha

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:33

Řvousenka to bys to musela říkat tou jeho dikcí Ne, mně se to nespojuje, když k tomu neřekneš to čau 

Offline Řvousenka
1042 příspěvků moje polička 25. října 2024 09:35

Evaeva Od dob Babiše prostě nesnáším lidi

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. října 2024 09:36
Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:05

Decka sa pouziva aj u nas. Na deti, rodinu, aj kolegov v praci :) Iba ked je cisto zenske osadenstvo, napriklad kamarátky, tak sa oslovujeme baby.

Sestra tlupu deti oslovuje banda. (laskavo)

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:19

Mrakoplas 

Jo, ty baby jsem zrovna chtěla zmínit. Mě to zezačátku hodně zlobilo - jakýpak báby?! Ale ono ve slovenštině se to nemyslí pejorativně, že?

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:23
Reakce na Aranel:

Evaeva

Jinak na VŠ jsem byla nějaký číslo (tu chvíli na VŠE), na fildě kolegyně, křestní jméno + vykání a hodně stará profesorka syntaxe nám říkala Miss/Mister + příjmení.

​Hodně stará profesorka by ovšem dneska zle narazila, anžto politicky korektní oslovení ženy je  Ms!

Offline Sweet Potato
40504 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:24

barbucha Babulienky

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:24

barbucha nie. Baby sa pouziva ako dievcata/zeny. Len menej formalne.

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:38

A co si myslíte o přechylování? Zrovna včera jsem se hodinu hádala na FB... neb jsem zastáncem (sakra, zastánkyní! ) ponechání příjmení v původním tvaru, tak jak ho má dotyčná v pasu, občance, rodným listě... a svévolně ho měnit je prostě podvod, zavánějící kriminálem

Co na to překladatelé/překladatelky? Aranel

Někdo tam argumentoval matením čtenářstva, který - jsouc zjevně chovancem pomocný školy - si nedokáže z kontextu to pohlaví odvodit a o jakýkoliv obecně známý osobnosti (kde to přechylování už vůbec netřeba) zřejmě v životě neslyšelo... tomu já říkám lidu blíž a leze mi to na nervy zle!

Další zase rozumoval nad skloňováním (nebo neskloňováním) a kterou možnost vybrat: potkala jsem (Emmu) Smetanu nebo (Emmu) Smetana? osobně jsem pro neskloňování a pro výpomoc  křestním jménem nebo titulem paní, slečna... význam věty/ kontextu se tím přece nezmění, překlad to nezkazí

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:38
Reakce na Sweet Potato:

barbucha Babulienky

​To je strašný

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:42

barbucha baby na Slovensku jsou úplně neutrální. Klidně si tak řeknou děvčata na ZŠ. Něco jako tady holky. 

Sweet Potato

Mam slovenského klienta, který všechny ženy oslovuje Babulka, i když ví jméno a to je teda strašné. On je jinak hodnej, akorát trochu ješitný a arogantní. 

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:45

continuity 

Babulka mi zní strašlivě blahosklonně, dědek by zasloužil nakopnout

Offline continuity
43202 příspěvků moje polička 25. října 2024 10:59

barbucha tomu chlapovi je tolik co mě. On tak byl prý schopný říct i své šéfové, takto člence představenstva.