Zlatý kočky, jedna paní nám říká kočeny![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
dorota -dcéra sa vydávala vo Francúsku, oddávajúci bol výrazne menšej postavy, silnejší, okamžite sme si po pomenovali Napoleón, a jeho príhovor bol- podľa reakcií prítomných Francúzov - velmi veselý a vtipný . Ale keď mal prečítať - opakovane - priezvisko nevesty, plné sykaviek, a pomerne dlhé, zapotil sa.A keď ho mal preslabikovať poslednýkrát, začal, znovu to skúsil, ale nakoniec s úsmevom mávol rukou , preskočil ho a pokračoval ďalej ,čo v auditoriu vyvolalo znovu veselý smiech .
Děcka se používají na Moravě, pro všechny, to je známá věc
Jako Pražákovi mi to rve uši, protože dečka neříkám ani dětem.
V práci a jiných kolektivech používáme buď holky nebo lidi, podle skladby pohlaví. Muži si říkají, pokud vím, chlapi.
Pinot Noir mně se to děcka nijak nedotýká, ale je to pro mě jako když někdo tramvaji řekne šalina
Evaeva My na Moravě oslovujeme "děcka" a vydrží nám to až do smrti
Já teda používám lidi: Vezmi svoje lidi a 10:30 informační schůzka u tabule. Nebo volám lidi pojďte sem.
Evaeva Lidi jsem taky používala, ale hodil mi do toho vidle Babiš s čau lidi a od té doby ani boha![]()
Řvousenka to bys to musela říkat tou jeho dikcí
Ne, mně se to nespojuje, když k tomu neřekneš to čau
Evaeva Od dob Babiše prostě nesnáším lidi![]()
Decka sa pouziva aj u nas. Na deti, rodinu, aj kolegov v praci :) Iba ked je cisto zenske osadenstvo, napriklad kamarátky, tak sa oslovujeme baby.
Sestra tlupu deti oslovuje banda. (laskavo)
Jo, ty baby jsem zrovna chtěla zmínit. Mě to zezačátku hodně zlobilo - jakýpak báby?! Ale ono ve slovenštině se to nemyslí pejorativně, že?
Jinak na VŠ jsem byla nějaký číslo (tu chvíli na VŠE), na fildě kolegyně, křestní jméno + vykání a hodně stará profesorka syntaxe nám říkala Miss/Mister + příjmení.
Hodně stará profesorka by ovšem dneska zle narazila, anžto politicky korektní oslovení ženy je Ms! ![]()
barbucha Babulienky
barbucha nie. Baby sa pouziva ako dievcata/zeny. Len menej formalne.
A co si myslíte o přechylování? Zrovna včera jsem se hodinu hádala na FB... neb jsem zastáncem (sakra, zastánkyní!
) ponechání příjmení v původním tvaru, tak jak ho má dotyčná v pasu, občance, rodným listě... a svévolně ho měnit je prostě podvod, zavánějící kriminálem ![]()
Co na to překladatelé/překladatelky? Aranel ![]()
Někdo tam argumentoval matením čtenářstva, který - jsouc zjevně chovancem pomocný školy - si nedokáže z kontextu to pohlaví odvodit a o jakýkoliv obecně známý osobnosti (kde to přechylování už vůbec netřeba) zřejmě v životě neslyšelo... tomu já říkám lidu blíž a leze mi to na nervy zle!
Další zase rozumoval nad skloňováním (nebo neskloňováním) a kterou možnost vybrat: potkala jsem (Emmu) Smetanu nebo (Emmu) Smetana? osobně jsem pro neskloňování a pro výpomoc křestním jménem nebo titulem paní, slečna... význam věty/ kontextu se tím přece nezmění, překlad to nezkazí ![]()
barbucha baby na Slovensku jsou úplně neutrální. Klidně si tak řeknou děvčata na ZŠ. Něco jako tady holky.
Mam slovenského klienta, který všechny ženy oslovuje Babulka, i když ví jméno a to je teda strašné. On je jinak hodnej, akorát trochu ješitný a arogantní.
Babulka mi zní strašlivě blahosklonně, dědek by zasloužil nakopnout ![]()
barbucha tomu chlapovi je tolik co mě. On tak byl prý schopný říct i své šéfové, takto člence představenstva.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí