"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 31. července 2025 12:29

tamara hlavne bych jim nedelala zadny servis. jak jako ji moje jidlo?

tamara 

Moje řeč! Abych posluhovala, vařila a nakupovala cizímu dědkovi? Doufám, že přišel aspoň s kytkou a flaškou dobrýho vína... ale stejně by brzo obdržel seznam na nákup, pokud chce dostat najíst.

Já teda nakupuju i když jsem - na pozvání! - u zřítelnice, je mi prostě blbý bejt jim tejden na krku, zeptám se co by rádi jedli, jdu na to nakoupit a uvařím... na druhou stranu zas zeť nakupuje pro mě i věci, který si odtamtud vozím - už to zná Ale aspoň jednou se vždycky snažím, ať nejsem za socku!

Offline tamara
příspěvků moje polička 31. července 2025 14:56

barbucha ten "dedek" je aspoň o 5 let mladší než já. Přijel bez kytice s batohem. No, velká chyba v komunikaci. Snad se všichni poučili. Až mi klesne tlak, tak to s mladými proberu. Diky

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. července 2025 15:02

tamara Hlavně vopatrně, víš jaký snachy jsou (taky jsem snacha) haha, ale nehrotim. Stejně to info od tchyně mám raději přefiltrovaný přes manžela. 

Offline Aranel
6643 příspěvků moje polička 31. července 2025 15:45

JankaM Musela by sis nakoupit "Streak Freezes", ale vlastně taky nevím, jestli jich není omezený počet.
tamara

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 31. července 2025 16:23

Prosím vás, jak se v ČR počítá známka na vysvědčení na konci roku? Je to průměr známek z druhýho pololetí nebo z celého školního roku? Jestli teď zjistím, že celý život žiju v omylu...?

Offline jerry
11276 příspěvků moje polička 31. července 2025 16:28

Tabea 

Z pololetí.

Offline belmonte
48 příspěvků moje polička 31. července 2025 16:33

euridike k nemocnici vedou dvě cesty - musíš přes řeku a  jedna je po žluté (myslím) přes Sluneční zátoku, druhá je kratší, ale je to takový krpál od řeky nahoru k nemocnici.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 31. července 2025 17:08

Tabea Každý polrok sa uzatvára zvlášť, na konci roka sa konečná známka uzatvára na základe známok získaných v druhom polroku, ale nemalo by to byť na základe priemeru.

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 31. července 2025 18:08

jerry dorota ja dnes zjistila, po čtyřech letech života s bavorským školním systémem, že známky za první pololetí jsou jen jakoby mezičas a známka na konci školního roku je na základě známek za celý rok. A mužem mi bylo vysvětleno, že to je snad jasný, že to tak určitě funguje všude, protože proč by se jinak děti v prvním pololetí vůbec snažily. 
Hledím s radostí vstříc novému školnímu roku a těším se, čím mě obohatí církevní škola. 
Na základce (1.-4. třída) se člověk dozvěděl známku až na vysvědčení, se štěstím už na rodičáku. I když tam je ze všech předmětů. Žákovský knížky nejsou. Domu k podpisu děti nosí jen velký písemky. Malý známky učitelka někdy dítěti pošeptá, někdy ne. Ve druhé třídě jsou známky až od druhého pololetí, ale body z prvního pololetí se při vysvědčení na konci školního roku převrátí na známky a vypočítá se z toho známka. 
Pro mě neuvěřitelný, ale kritizovat to můžu jen tajně s kámoškou z Kanady, která je z toho systému taky div živá. 
A s nějakýma dvojkama nebo trojkama z výchov na vysvědčení se tady vůbec nežinýrujou. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 31. července 2025 18:12

TabeaNa Slovensku používa veľa škôl aplikáciu Edupage, okrem iného na zápis známok. Rodič vie známku hneď, ako ju učiteľ zapíše, skôr než dieťa príde zo školy.

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 31. července 2025 18:22

dorota Nase škola (státní) zavedla loni v září s fanfárami aplikaci edoop. Přehled známek je jen pro učitele. Rodiče si tam můžou přečíst zprávy od školy/ucitele, potvrdit jejich přijetí, napsat přímo soukromě učiteli a omluvit dítě z vyučování. Akorát že ve většině případů stejně posílali domu papír(y), kde se kus musel odstřihnout, podepsat a poslat do školy jako potvrzení o přečtení.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. července 2025 18:27

dorota my aplikaci máme, ale schválně tam známky píší až dětem na druhém stupni, kdy dostanou svůj přístup i děti. Do té doby žákovská. Ale šeptání jako jediná cesta na prvním stupni mi přijde dost zvláštní Tabea ale naopak, že konečná známka je z celého roku, mi přijde fajn. 

Offline Tabea
8169 příspěvků moje polička 31. července 2025 18:43

Evaeva no, dcera právě dneska dost koukala, že má dvojku z tv, když jí učitelka pokaždý hlásila jedničku. V prvním pololetí známky nebyly, takže netušila nic zlýho. Vyžádala jsem si známky od učitelky a ta mi napsala, že výsledky z prvního pololetí systém převrátil do známek a měla tím pádem 3 ze skákání přes švihadlo a akrobacii. 
Takže když něco v prvním pololetí poděláš, tak se to s tebou veze. Ale beru to. Jen já, opožděná, jsem netušila. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. července 2025 19:16

Tabea tak zrovna o tomhle bych si taky myslela svoje. Jednak si nemyslím, že výsledná známka má být průměr, zejména na prvním stupni, kde učitel ty děti zná. No a známkování výchov... Ale přijde mi fajn, když známka reflektuje celý rok.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 31. července 2025 19:46
Reakce na dorota:

TabeaNa Slovensku používa veľa škôl aplikáciu Edupage, okrem iného na zápis známok. Rodič vie známku hneď, ako ju učiteľ zapíše, skôr než dieťa príde zo školy.

​To je taky pěkně nafigu. Někteří ucitele se děti alespoň zeptali, jestli to chtějí zapisovat do bakalářů až s odstupem. Dítě kolikrát dostalo dotaz na známku, o které vůbec nevedelo, protože to učitel zapsal ještě dřív než jim to řekl. 

My doma spolu normálně mluvíme, ti bakaláři jsou jen kvůli tomu, že někdy netuší ani dítě jak dopadlo. Ale obecně si myslím, že má dostat šanci to říct rodičům samo. 

Jinak na základě se jel většinou průměr a na gymplu mají jasná kritéria a je to buď průměr nebo procenta z pisemek a zkoušení. Žádné diskuze se už nevedou, akorát někdy lze dílčí známku opravit. 

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 31. července 2025 19:54

continuity nie je to na figu a každý normálny učiteľ zapíše známky po tom, ako je o nej žiak informovany. Nemáme papierové žiacke, klasaky ani triedne knihy. Všetko je v EduPage. 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 31. července 2025 20:12

continuity Mám pocit, že u nás se zapisuje, až se to doví žák ve škole (ale než dojde domů, tak už to vím). U staršího nám to v systemu pípne současně.

U mladšího mají známky různou váhu, u staršího je to myslím průměr, ale to si nejsem jistá, jestli tam nějakou roli nehraje i ta váha.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. července 2025 20:39

continuity proto to u nás zapisují, až když mají přístup i děti. Sice se to dozvíš dřív než dojde domů, ale aspoň ví, že tam ta známka je. Aspoň máš šanci vychladnout

letfenixa dítěti to sice řekneš, ale rodiči to pípne v práci ještě než to dítě uvidí.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 31. července 2025 20:50

letfenixa

Za mňa má ich napísať až potom ako žiak dostal šancu informovať rodičov.

Už tak sa furt kritizuje,že komunikácne sú tie deti úplne márne, tak ani nedostanú šancu sa doma pochváliť s dobrými alebo zvládnuť povedať aj zlé správy. Kde sa to majú naučiť než doma v bezpečnom prostredí? Túto šancu im to berie. 

Ako píšem, ti naozaj normální učitelia sa na tom s dětmi dohodli. A čuduj sa svete, tie si vybrali radšej informovať rodičov same. 

Offline letfenixa
10908 příspěvků moje polička 31. července 2025 21:01

Evaeva čo uvidí? Tú známku,  o ktorej vie? Prístup majú žiaci od 1.ročníka.