"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 08:56
Reakce na tv:

Vím, že se to tady kdysi řešlo-PMS, přechod. Dáte mi prosím tipy na nějaké přípravky na zmírnění projevů?

​mě pomáhá pupalka v kapslích a teď jsem přidala na řadu gynekolozky drmek v kapslích, ale ten mám už na zmírnění obtíží nastupující menopauzy...

Offline tv
4264 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 09:47

AprilTwelve díky za odpověď 

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 10:36

tv ja bych si z AprilTwelve rady vzala hlavne to, ze prvotne je dobry se poradit s tou gynekolozkou...

Online Karja
44778 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 10:53
Reakce na euridike:

Nemá tu někdo aktuální zkušenost s pěší cestou z Vilémovic do nemocnice Háj u Ledče nad Sázavou? Jde mi o to, jestli je ta cesta /lesem/ standardně schůdná. Popř. nejezdí tam někdo z vás za někým blízkým?

​Potřebuješ to ještě vědět? Já jsem toto téma přestala sledovat. Šla jsem tam na procházku a projdeš to, ale je to opravdu jakože po lesní pěšine ve svahu, jako nevím, zda by to prošel třeba nějaký méně zdatný duchodce. Pak je tam taková delší cesta, už asi více příjemná, ale taky šlapeš do kopce jako blázen.

Offline tv
4264 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 11:05

viktorka_od splavu neboj, chystám se 

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:34

viktorka_od splavu Já bych s tebou teda úplně nesouhlasila :-). Jasně, gynekologická prohlídka je důležitá, nechat si naměřit hladinu hormonů taky dobrý, ale jestli ti pomůže drnek, sója,  pupalka nebo si jít zaběhat, to už musíš vyzkoušet ty. Myslím, že i gynekoložky přiznávají, že je to tak trochu hádání z křišťálové koule :-).

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:48

Prosím, nakupujete někdo v Peek&Cloppenburg?  Manžel si tam na moji kartu koupil obleky a můj stav bodů je přes 5000 nevíte jak se to uplatňuje? Přišel mi nějaký uvítací email na silver insider účet a že mám 90dní uplatnit hodnotu bodů, ale jak se ty body přepočítavaj na many, nebo jejich hodnota, nikde nic.

Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:48

tv ja bych si z AprilTwelve rady vzala hlavne to, ze prvotne je dobry se poradit s tou gynekolozkou...

​tu pupalku jsem si naordinovala sama, drmek jsem neznala a ona mi toho doporučila víc.. ale jak pak píše 999, vyzkoušet si to musí každý sám. mně extrémně nesedí cokoliv se sojou... fytoestrogeny pro mě úplně blbě... ale to zkoušení je chvilema na palici. 

Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:49

tv a přeju, ať rychle najdeš, co ti uleví 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 13:59

tv Já teď zkouším tohle https://www.brainmarket.cz/brainmax-women-menopause-support/, je tam drmek, magnesium a kořen yamu alias smldinec chlupatý. Pupalkový olej k tomu. PMS mě netrápí, perimenopauza trochu, ale ne tak moc, abych brala HRT. Návaly ani nemám, spíš klouby, únava. Z bylin se ještě doporučuje šalvěj muškátová, kotvičník, jetel, chmel...U předčasný menopauzy bych taky uvažovala jinak, ale 40 už mi dávno bylo. Rodinná anamnéza je pro HRT trochu nepříznivá, ale třeba na nějakou šetrnou formu dojde.  

999 Kolegyně si pochvaluje macu peruánskou, rozpustit prášek není chuťově nic moc, bere kapsle. Joga za mě super, jen těm šlachám nemůžu dávat tak zabrat:) 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:05

AprilTwelve Připadá mi, že na počátku je spousta příznaků z hormonální nerovnováhy, úbytek progesteronu je větší než estrogenů, protože ovulace neproběhne, ale 1.fáze cyklu je ještě ok. Proto v tu chvíli do sebe cpát fytoestrogeny může být i blbě, taky mi ty přípravky se sojou, jetelem atd. nesedly. Hladina hormonů moc nenapoví, to tak kolísá, že za pár dnů může být všechno jinak. 

49385 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:09

999 lekar ti taky muze predepsat leky, krom volne prodejnych =neucinnych doplnku stravy

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:21

viktorka_od splavu To může, já se jim za každou cenu nebráním, ale to, že skvěle sedly tobě, nemusí nutně být pro každého. Tohle je tak individuální, že by ti lékař měl poradit, vysvětlit pro a proti ve tvé konkretní situaci, ale plošně předepisovat HRT mi připadá jako plošně dávat hormonální antikoncepci. Není to nemoc, že jsou byliny v téhle indikaci neúčinný bych se neodvažovala tvrdit. Ostatně když někdo spí po meduňkovým čaji, je to skvělá volba. Což neznamená, že u někoho jinýho je lék špatně. 

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:22

mirajo Já vlastně žádný příznaky nemám, jen jsem si pod vlivem zdejších diskusí vyhodnotila, že za mým zhoršeným spánkem může být menopauza. Ale nakonec to vyřešil hořčík, byla jsem zvědavá, co to manžel bere, tak jsem to zkusila a krásně se po tom spí :-). Pro mě má i bonus, že po něm chodím bez problémů na záchod :-).

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:24

viktorka_od splavu Tak to by pro mě byla opravdu poslední volba, to už bych musela mít opravdu špatnou kvalitu života. Ale já nebrala ani HA, takže to mám hozený jinak :-).

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:29

999 Jakej hořčík máš? Manželovi bych přisypávala na spaní a sobě na ten záchodAle abych se pak nebudila v 11, já bych spala pořád, kdykoli.

49385 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:38

mirajo ale jasne, no vzdyt proto to pisu. poradit se s lekarem a pokud to vyhodnoti(me) ze leky nejsou vhodne nebo nejsou potreba, pak bych se asi poptala po dalsich moznostech. obracene to nejak nedava smysl.

999 tak kdyz se te to netyka to se lehce hodnoti

edit: a to jeste pomijim ze zepar padesatnicim se po tech "priznacich menopauzy" taky narodil benjaminek

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:40

mirajo Já ti ho doma vyfotím, ale nebude to žádnej spešl, manžel šel určitě do lékárny a řekl jeden hořčík :-).

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:41

999

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:41

viktorka_od splavu No, jasně, jen píšu moje stanovisko.