"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:43

viktorka_od splavu Je fakt, že možnost podívat se kdykoli ultrazvukem /přes břicho/, považuju v tomto směru za velkou výhodu. 

Offline Amy_Mee
168 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:47

Mně na spaní velice dobře zabírá magnesium bisglycinate od firmy Natios, kupuji v kombinaci s magnesium malat na ráno. Upřednostňuji je kvůli tomu, že mi nedráždí žaludek a pomáhají i na tik v oku. 

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 14:47
Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 16:04

Myrtila continuity aha, děkuji za info a omlouvám se za mystifikace. Já mám od Vanoc Kobo, protože naše knihovna nefunguje s Kindle, tak jsem si myslela, ze kvůli formátu. 

Kindle jsem měla nějaký ten skoro úplně první a knihy jen z Amazonu na začátku. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 16:46

mirajo prosim te, jak se u tebe projevují klouby?

Mne poslední dobou (teda tak 2-3 roky) pořád bolí nějaké klouby, šlachy. Uz mám za sebou testy na infekce, našlo se akorát vyšší aslo, přeléčeno, nepomohlo. běhám po ortopedech a rehabilitačních, nález v koleni je, ale 12 starej a doposud nezlobil, artróza nepatrná - rozhodně nemůže dělat takové problémy. 

V podstatě několik let není den, kdyby mě něco nebolelo, ale doteď me nenapadlo to s tím přechodem spojovat. 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 17:27

continuity To je docela casty, jen vsichni resi navaly a nespani, suchy oko a jiny veci. Tak 45+ me obcas bolely klouby, nejdriv spis na rukach, ted kolena, na strane, kde mam operovany koleno kycel a pretizenim jsem si tam vyrobila plantarni fasciitidu, ostruhu nemam, vraci se to. Mela jsem i zanet slach na rukach, pretizeni, asi vrozene ne uplne dobry pojivo /hodne ohebna jsem/, a ty hormonalni zmeny v perimenopauze neprejou vazivu, vystelce kloubu, jsou prozanetlivy obecne. Revmatologie ok. Kdyz me to neomezuje zasadne, dokazu s tim zit. A uraz, operace kolene 20 let v pohode pak zacne zlobit, uz to telo proste nevykompenzuje jako driv. Artroza tam asi nejaka uz bude, nepatram, stejne stupen artrozy a obtize vzdycky nekoreluji. 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 17:29

continuity Zase jak cvicim, skoro vubec me neboli zada, snad to nezakriknu!

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 18:33

mirajo ehm díky, to zní povědomě, včetně těch zad

A myslíš, že by na to pomohli nějaké byliny. Do HRT teď určitě nejdu, zas taková hrůza to není. 

Offline AprilTwelve
1028 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 18:48
Reakce na mirajo:

AprilTwelve Připadá mi, že na počátku je spousta příznaků z hormonální nerovnováhy, úbytek progesteronu je větší než estrogenů, protože ovulace neproběhne, ale 1.fáze cyklu je ještě ok. Proto v tu chvíli do sebe cpát fytoestrogeny může být i blbě, taky mi ty přípravky se sojou, jetelem atd. nesedly. Hladina hormonů moc nenapoví, to tak kolísá, že za pár dnů může být všechno jinak. 

​dekuju, takhle to dává smysl a to o tom progesteronu říkala i gynekolozka... 

Online mirajo
2674 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 19:26

continuity Zkousim, jak uz jsem psala, plus decko, kdyz neni moc slunce, nejakou kloubni vyzivu, ale na tu ja jsem nejaka nesoustavna. Slachy na rukach se hojily asi pul roku, ted uplne dobry. Nektery priznaky /jako treba reflux, taky muze byt ovlivneny hormonalne/ prijdou, jsou intenzivni a za mesic je nemam vubec, aniz bych cokoli lecila. Trochu crazy obdobi, no

Offline Myrtila
5365 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 20:18

MaeGandal Ono se to asi s časem mění, pamatuju ještě takové dřevní doby půjčování eknih v knihovně, kdy to šlo pro změnu jen na Kindle, ale přesný postup neznám, nevyužívala jsem to. Je to tak... 15 let zpět, asi. Až při poslední návštěvě knihovny mi říkala naše knihovnice, jak si je můžu půjčovat teď, jak jsem popisovala výše. Co bylo za možnosti mezi tím, nevím. 

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 04. srpna 2025 20:32

mirajo jo reflux taky dva měsíce dobrý a pak najednou špatně aniž bych cokoliv změnila. 

Měla jsem i šílené závratě, ale na ty mi jako vedlejsi účinek pomohla ta první migrenova profylaxe. 

No já akorát nemám ty návaly, ačkoliv vedro mi je pořád.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 10:22

Poraďte mi tlakoměr na doma. Máme nějaky ETA, muž se s tím už dva týdny měří, pořád tlak spíš hraniční až vyšší. Dnes dorazil k doktorce a 122/70.

Mě to zas měří hodnoty jako 133/63 což je prý taky nedobře, pokud to je pravda. 

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:10

continuityu nás v rodině mají všichni tlakoměry Omron

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:19

Pinot Noirdíky! nějaky Omron mu nakonec doporučila i sestra u lékaře. Něco sem jede, tak dám vědět. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:21

žluťásek prosím prosím, zapomenuté heslo a nezaplacené zpozdné na dceřině kartičce do knihovny můžu řešit na jakékoli pobočce nebo jen na té naší? Hodilo by se mi Mariánské náměstí.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:27

continuity Máme taky Omron. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. srpna 2025 11:32

Mohučanka ono existuje i něco jako "moje" pobočka? A zkoušela si rok narození? To mi jednou poradila knihovnice, že je to t nějak přednastavený a bylo to ono

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 12:02
Reakce na continuity:

mirajo prosim te, jak se u tebe projevují klouby?

Mne poslední dobou (teda tak 2-3 roky) pořád bolí nějaké klouby, šlachy. Uz mám za sebou testy na infekce, našlo se akorát vyšší aslo, přeléčeno, nepomohlo. běhám po ortopedech a rehabilitačních, nález v koleni je, ale 12 starej a doposud nezlobil, artróza nepatrná - rozhodně nemůže dělat takové problémy. 

V podstatě několik let není den, kdyby mě něco nebolelo, ale doteď me nenapadlo to s tím přechodem spojovat. 

​S bolestí se potýkám už čtvrtý rok a je to zcela jistě přechodem a hormonální nerovnováhou. Mám to někdy docela silné, tak, že mě to budí v noci. Docela se mi to stěhuje po těle, ale přetrvávají kyčle, stehna, hýždě. Domnívala jsem se, že to jsou klouby, ale jsem přesvědčená, že to tak není, že to jsou svaly. Nepíšu, že to tak musí být i u vás. Ale doporučuji si udělat takový test, zkuste si udělat čas a v klidu si poměrně silně prohmatávat svaly a uvidíte, co ucítíte. Takhle jsem zjistila, že to vůbec není kyčelní kloub, ale že je to sval, který je na vnější straně stehna a směřuje dolů od kyčle, měla jsem tam úplné boule.  Jak mám ty svaly v silné tenzi, takže protahuju, cvičím jógu a strašně mi pomáhá masážní pistole, to je úplný zázrak. To doporučuji si pořídit, určitě to člověk užije i po přechodu. 

A jinak... reflux také, pálení jazyka také, suché sliznice také, závratě také... 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 05. srpna 2025 12:12

Evaeva nemám tušení o ničem