"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 03. března 2026 20:37

999

mně to jde normálně dát do košíku. 

Offline 999
19426 příspěvků moje polička 03. března 2026 21:00

continuity Mně ne :-(.

Offline jerry
10887 příspěvků moje polička 03. března 2026 21:56

999 

Mně taky ne. 

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 04. března 2026 07:01

Mohučanka Pokud já vím, tak každopádně musí proběhnout soud, k názoru mladistvého se přihlíží, ale není směrodatný. Každopádně podnět k soudu může dát i mladistvý. Takže v podstatě požádat může, ale není jisté, že mu soud vyhoví. Možná by podrobnosti věděli na OSPODu. 

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 04. března 2026 11:21

Garfie díky moc za odpověď. OSPOD má zatím od školy podnět k šetření situace, uvidí se, jestli to bude řešit schopná nebo neschopná osoba a jestli se s ní bude možné nějak radit, a taky jestli se ten mladistvý vůbec odváží promluvit.

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 04. března 2026 12:08

Mohučanka Tohle jsou hrozně naprd situace. :-( Mám pocit, že u ségry ve škole takového něco taky řešili (možná dokonce víckrát, ona učí na učňáku plném kluků a někdy nosí hrozné historky....)

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 04. března 2026 14:19

Garfie je to naprosto naprd je to bohužel v širší rodině,

nenávist mezi dětmi a rodiči se tam táhne už asi 50 let a zdá se, že se předává z generace na generaci.

Offline růža
14 příspěvků moje polička 04. března 2026 20:32
Offline Malenge
4778 příspěvků moje polička 04. března 2026 20:50

Mohučanka myslíš asi funkci poručníka? Zpravidla se dává dětem - sirotkům nebo rodičům zbaveným rodičovské odpovědnosti  - což se dělá typicky, když rodič spáchá nějaký trestný čin vůči dítěti. Aby se tak stalo k žádosti nezletilého, jsem zatím neviděla, ale čím víc o tom přemýšlím, nevidím vlastně důvod, proč by se tak stát nemohlo. Každopádně jedině rozhodnutím soudu, návrh by si mohl podat i nezletilý sám, má-li k tomu už dostatečnou rozumovou vyspělost - tj. v 10 letech ne, v 16 už podle mne úplně v klidu. Nebo se může obrátit na ospod, který by návrh mohl podat za něj - shledá-li pro to důvody nebo třeba jen podnět soudu, aby se na situaci podíval. Myslím ale, že pro vyhovění budou potřeba skutečně zásadně důležité důvody, něco, co prokazuje, že ani jeden z rodičů nejedná v zájmu nezletilého apod. Nebude to nic jednoduchého prokázat, ale beznadějné to být taky nemusí.

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 04. března 2026 22:46

Mohučanka Držím pěsti, tak to je o to horší, že jsi nějak citově zainteresovaná. 

Někdy to jde ale vyřešit bez oficialit, mám pár známých, co třeba vyrůstali u babičky, nebo tety, ačkoli rodiče "normálně" (píšu to záměrně v uvozovkách, protože jakoby na venek nebyl důvod) fungovali. 

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 05. března 2026 09:33

Malenge jé, díky moc, poručník... já právě vůbec nevím, co myslím, nenapadlo by mě, že si budu rozšiřovat znalosti tímto směrem. Uložím si to pro případnou potřebu, podle toho, co řekne ospod...

Nejspíš to dopadne, jak píše Garfie - dítě se odstěhuje k babičce (už teď tam tráví všechny víkendy a prázdniny a hlásí se na střední školy v okolí bydliště babičky), babička se bude dohadovat o tom, kolik jí na něj mají platit a matka bude nakonec ráda, že se dítěte zbavila.

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 05. března 2026 09:51

Mohučanka No ale pro dítě je to asi nejmíň traumatická verze...podávat stížnost na vlastní rodiče musí být pro dítě strašně těžké, zvlášť když s nimi žije. 

Moje rozvedená kamarádka má dvě dcery, otec na ně prakticky kašle, víceméně se s nimi ani nestýká, platí minimálně, když řešila žádost o zvednutí alimentů, starší šla měla nějak před maturitou (a šla na vysokou) a kamrádka chtěla pořádat o zvednutí alimentů jen pro mladší, s tím, že starší už si to s otcem vyřeší sama, ale právnička jí to vymluvila, právě s tím, že děti to hrozně traumatizuje-a to už šlo o dospělou dceru. 

Offline Samantha
3185 příspěvků moje polička 05. března 2026 10:50

Garfie Mohučanka Taky bych volila spíš postup nějakou dobu to vydržet a pak při plnoletosti svoboda. Mně se to ale mluví, já v tom nejsem, musí to být strašně strašné

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 05. března 2026 11:23

Garfie já si myslím, že k tomu soudu nakonec nedojde, že se ten mladej neodváží. A že si řekne, že ty tři roky do 18 to vydrží u babičky. Problém je, že matka nenávidí dítě a dítě nenávidí matku (a nejde jen o nějaké pubertální období) a taky že ta matka nenávidí svoji matku (babičku) a babička nenávidí svoji dceru. 

Offline Mohučanka
7317 příspěvků moje polička 05. března 2026 11:28

Samantha

Možná, ale teď to dítě začal partner matky mlátit, s jejím souhlasem Nebo nevím, zda začal teď, ale teď to začalo být viditelné. 

Každopádně děkuji všem za rady a názory!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2026 12:36

Mohučanka nemohla by pomoct nějaká neziskovka? Alespoň radou nebo třeba mediací. Nijak zvlášť se v tom neorientuju, ale napadla mně třeba locika.

Offline Garfie
27967 příspěvků moje polička 05. března 2026 13:02

Mohučanka To je strašný:-( Pokud může, ať jde k babičce....ale tohle je strašnej vklad do života. 

Offline jerry
10887 příspěvků moje polička 05. března 2026 17:26

Mohučanka 

Poručnictví to nebude - poručníka soud stanoví pouze a jedině v případěch, kdy dítě vůbec nemá rodiče, kteří by ho mohli zastupovat (např. nežijí, nejsou známí, byli zbaveni rodičovských práv).

V tomto případě půjde o opaktrovníka - soud ho může ustanovit na podnět kohokoliv, pokud uzná, že je to mj. v zájmu dítěte třeba (což mi nejvíc sedí na tento případ). Myslím, že rozhodující slovo bude mít OSPOD (zda dá soudu podnět) a pak soud samotný (shledá-li důvod).

Může to samozřejmě skončit jistým "smírem", jak s Garfie píšete - dítě se přestěhuje k babičce a budou se dohadovat o peníze.

Offline tv
4153 příspěvků moje polička 06. března 2026 21:39

Několikrát denně se zde musím přihlašovat. Je to docela otravné. Nějaká rada, ktera zde proběhla a já ji nepostřehla? Díky moc.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. března 2026 21:52

tv vydržet