"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19333 příspěvků moje polička 11. března 2026 13:29

viktorka_od splavu držím palce

Offline letfenixa
10720 příspěvků moje polička 11. března 2026 15:32
Offline viktorka_od splavu
48869 příspěvků moje polička 11. března 2026 17:02
48869 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:29

no, tak jsem vymyslela, ze se tu dcera prihlasi ke zdravotnimu pojisteni, aby mohla pokud bude potreba cerpat zdravotni peci v cz

vzp tvrdi, ze pokud byla pred odhlasenim pojistena u nich, tak se musi prihlasit zase k vzp. nikde jinde to ale nepisou. mam dobryho lekare pro zapeklity pripady, ale nema smlouvu s vzp. nejaky realny rady? 

/pomijim teda ze udajne neni legalni byt pojisteny ve dvou zemich soucasne/

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:33

viktorka_od splavu a platbu v hotovosti ten lékař nevezme? A nebo s její pojisteneckou kartičkou z UK?

48869 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:43

Tabea platbu v hotovosti urcite vezme. konzultace se plati tak jako tak. dela ovsem rozsahly testy a pise leky, coz uz muze hradit pojistovna. i tak je to dost za hranou, platit to cely bychom nezvladly. druha varianta ze tu pujde k moji obvodni (coz hrave uhradim) a pak se objedna na revmatologii/neurologii kde ji vezmou za pul roku nejdriv mi neprijde uplne lakava

48869 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:45

Tabea jinak NHS by ji tady uhradila urgentni peci - coz urcite neni nemoc, se kterou uz se ted u nich leci..

Online 33lejaby
652 příspěvků moje polička 12. března 2026 19:53

Holky prosím má někdo zkušenost s Sellpy.cz.? Mají tam flakón edp, který by jsem chtěla. Málo známá značka, takže nemyslím že by to byl fake.

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 13. března 2026 07:56

viktorka_od splavu během mě několikaleté anabaze ze zdejším úřednim šimlem jsem nabyla dojmu, že aby se dcera mohla přihlásit k veřejnému zdravotnímu pojištění, musí mít tady trvalý pobyt. 

Ale pokud ho stále má, tak v rámci EU (nevím jak teď UK) existuje formulář na základě kterého má hrazenou i péči neakutních stavu v tom státě. 

Dokud jsem měla trvalý pobyt na Slovensku a pojištění tady, mohla jsem k lékaři tady i tam (akorát mi to řekla paní ve chvíli, když jsem ten pobyt v ČR přišla prihlásit.

Vypravila bych se pod nějakou záminkou na pojišťovnu - dcera se bude dočasně vracet a uvidíte. 

Existuje ještě komerční zdravotní pojištění cizinců. Tam konci lidé, kteří neplní podmínky na účast na zdejším veřejném pojištění, ale zároveň tady mají nějaký typ pobytu. https://online.infocizinci.cz/?utm_source=Google&utm_medium=CPC-FOREIGNERS&utm_campaign=02%20Zdravotni-pojisteni-cizincu&utm_term=zdravotn%C3%AD%20poji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD%20cizinc%C5%AF&utm_content=02-01%20Zdravotni-pojisteni-cizincu-CZ&gad_source=1&gad_campaignid=21246578046&gclid=CjwKCAjwyMnNBhBNEiwA-Kcgu36bWAVywFCC9om-qY6SB__dAz3UDGVJ9ayOFUGa3BQt94aFy7N0gBoC5aYQAvD_BwE

48869 příspěvků moje polička 13. března 2026 08:20

continuity trvaly pobyt tu ma

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 13. března 2026 08:27

viktorka_od splavutlačivo S1, Británie je EHP

Nechce se mi hledat český zdroj, ale fakt bych zavolala do té pojišťovny. Tohle jsou dost komplikované věci a strašně špatně se to hledá. 

https://www.udzs-sk.sk/dohlad-nad-zdravotnym-poistenim/poistenie-v-europskej-unii/narokove-doklady/

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 13. března 2026 11:06

Tabea jinak NHS by ji tady uhradila urgentni peci - coz urcite neni nemoc, se kterou uz se ted u nich leci..

​Tady je kámen úrazu asi v tom statutu UK teď, že už nepatřej do EU... ale to bys snad někde mohla zjistit jak je berou naše pojišťovny.

Jinak, kdyby to v tom směru dobře dopadlo, přece tady nemusí nikomu vykládat že se s tím už někde léčí (resp. že s tím minimálně začala) - přece s bolestí, otokem nebo vyrážkou může přijít jako s momentálním problémem, bych řekla, i na pohotovost O tý anabázi v UK tady nemusí povídat...

Offline Fakirka
2222 příspěvků moje polička 13. března 2026 14:58

33lejabyjá už jsem tam nakupovala. Za mne je to v pohodě.

48869 příspěvků moje polička 13. března 2026 18:18

continuity jo no, cesky ekvivalent tohohle uradu neexistuje. pujdu se tam poptat osobne.

barbucha pri povaze tech potizi je to nesmysl

Offline continuity
41553 příspěvků moje polička 13. března 2026 18:42

viktorka_od splavu ten proces musí fungovat přes všechny státy stejně. 

Bud dost návodna, a hlavně se ptej já všechny detaily. často ani úřednice neví, já tak teď vyprufila úředníci na dopravním. Nic nebylo problém, ale když jsem kladla stále detailnější dotazy, konečně vyrazila za kolegyní a zjistila, jak to opravdu je. 

Samozřejmě problém to je a s pitomým řešením. 

Offline Garfie
27966 příspěvků moje polička 16. března 2026 12:48

barbucha Tak ale jako akutní jí udělají jen nějaké základní vyšetření a odpiknou ji zpátky do UK. 

viktorka_od splavu Obávám se, že s tím VZP je to pravda, jde v podstatě o to, že z té "své" pojišťovny je jen dočasně odhlášená, takže logicky se musí zpátky přihlásit k ní. Asi by ji mohla teoreticky změnit, ale to se dělá tuším jen od nového roku nebo pololetí nebo tak nějak....Přihlášená tady musí být nějakou minimální dobu, tuším tři měsíce, tak si spočtěte, jestli se vám to vlastně vyplatí (ale asi jo, při povaze jejích potíží). 

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 16. března 2026 12:55
Reakce na Garfie:

barbucha Tak ale jako akutní jí udělají jen nějaké základní vyšetření a odpiknou ji zpátky do UK. 

​Otázka je co je to základní vyšetření - loni jsem tady lítala s tím boyfriendem po doktorech, dělali mu kromě klinickýho vyšetření krevní testy i rentgen... napsali antibiotika... i kontrolu ještě chtěli. Tak si myslím, pokud dotyčnou spíš odpinkává její tamní doktor, že by tady dopadla líp No ale nehádám se

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. března 2026 13:26

Garfie přehlásit se to dá zrovna teď, do konce března. Pak do konce září.

48869 příspěvků moje polička 16. března 2026 13:31

Garfie prave do konce mesice by to melo jit tak, aby k 1.7. uz byla u te "spravne" pojistovny. obzp plati 3tis. mesicne. takze bych rekla ze vyplati, pokud by potrebovala nakladnejsi vysetreni/lecbu

jinak uk revmatolozka podle predanych informaci prohlasila, ze to k ni nepatri, ze by to mel resit spis neurolog. tudiz nove odeslani na neurologii, coz jeste neni zadanka. muze ji taky odmitnout. ale nejdriv musi pl zase pozadat o posouzeni.

Offline Tabea
7593 příspěvků moje polička 16. března 2026 14:53

viktorka_od splavu a jak se její stav vyvíjí?