"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Garfie
28109 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 10:37

Miru Já mám takovou vtipnou historku z letošních Vánoc. Švagrová měla takovou dlouhou přednášku právě o tom "made in China", jak oni vůbec nic, nikdy, ze zásady made in China nekupují a že minule byla hrozně naštvaná někde v obchodě, protože potřebovala zázvor a jiný než z Číny neměli (mimochodem, když jsem se jí zeptala, odkud by si tak zázvor představovala, tak nedokázala odpovědět). A pak jsme rozbalili dárek od ní (dřevěné prkénko)...a hádej co, Made in China. Docela mě to rozesmálo. 

Ale věřím, že je to těžké, já takhle jednou bojovala se zadáním "nekupovat nic, co se dotklo plastu". 

Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 11:02

Garfie 

...joo noo, rozumím...

(prostě, když si něco koupím, a je na cedulce "Made in ""Západ"" ", mám prostě radost

Offline Garfie
28109 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 12:07

Miru Já ti rozumím, pokud to jde, taky se čínským výrobkům snažím vyhnout!

A mám taky dotaz, myslím že už se tady kdysi řešily ty fotoknihy, ale vůbec si to nepamatuju. Máte někdo tip na appku nebo online fotoknihu, která by se dala vyrábět tak nějak průběžně, třeba půl roku? Že bych ji měla rozdělanou a občas se k ní vracela. 

Online Myrtila
5128 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 12:20

Garfie Cewe se dá dělat libovolně dlouho, mám teda zkušenost s programem v počítači, ale běžně ji dělám průběžně celý rok. 

Offline barbucha blogger
35288 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 13:10
Reakce na Miru:

Ale z principu jakože chci zboží "ze Západu", noo...)

​No proč ne. Jen tě to bude stát asi tak stokrát víc

Offline Kokoska
34299 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 14:30

Miru kdysi jsem cetla, ze znacka made in zapad nemusi znamenat, ze to sijou nebo obecne vyrabi lidi ve slusnych podminkach. Treba Portoriko (USA) nebo nejake karibske ostrovy, co jeste patri pod GB.

Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 14:43
Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 14:44

Kokoska 

...jasné, jo, to chápu. Jak říkám, i ty mnou nevyhledávaní výrobci dělají svoji práci perfektně, ale přesto, noo

Offline Kokoska
34299 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 15:35

Miru spis jde prave o podminky, v jakych ti lide pracuji, a technologie, ktere pouzivaji. Ze vyrobky jsou perfektni, to muzou byt, to si urcite znacky, pro ktere to je vyrabene, ohlidaji. A co se nepovede, proda se pak jako noname nebo fejk.

Offline 999
19522 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 15:35

Prosím vás, nevíte, jaký je ve dnech Marianne kód na Zalando a na Cosibellu? Díky :-)

Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 16:02

Kokoska 

...jj, o těch, někdy děsivých, podmínkách vím...

Offline Maky
313 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 17:32

MaeGandal děkuji za reakci, už mám i oficiální vyjadření, že pokud je dotazník zcela anonymní žadný souhlas být nemusí.

Offline continuity
42028 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 17:56

Maky to se mi ulevilo, dítě má ještě udelat nejakou závěrečnou školní práci, vybrala si téma spánek, tak mne napadlo, jako praktickou část, nasbírat data od menších dětí, spolužáků a dospělých, že porovnáme spánkové biorytmy. 

Představa, že se ještě morduji s nějakými souhlasy mě zrovna nenadchla. 

Online mitford sister
1668 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 10:45

nemá prosím někdo kód marianne do marks and spencer? - tak už mám, kdyby někdo chtěl, kódy se šíří v diskuzích na fb

Offline dzizisketa
8817 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:04

Moje migrény už se asi dostaly do stavu, kdy to bude chtít nějakou odbornou péči. Kam mám zajít, nejdřív za praktikem nebo na neurologii? Jinam?

Díky všem předem.

Offline barbucha blogger
35288 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:22
Reakce na Miru:

Kokoska 

...jj, o těch, někdy děsivých, podmínkách vím...

​No dneska to už neni všude tak hrozný, spousta značek resp. spíš slušnějších řetězců (cosáci, marks apod.) jede v tom fair trade (aspoň se tím chluběj ), což znamená že jakžtakž líp platěj a dbají i na lepší pracovní podmínky... který jsou ale stejně pořád nesrovnatelný s evropskejma bych řekla. Nicméně jiný kraj, jiný mrav, že jo. Ale uvádějí výrobce, jeho adresu i počet zaměstnanců rovnou u toho, tak si to laskavý klient může zkontrolovat kdyby náhodou měl čas a chuť

Teď koukám že cosáci mají triko vyrobený v Portugalsku, to je ještě pořád Západ, ne? Dodavatel zjevně malej, má 21 lidí Arket to samý má z Bangladéše (firma 5458 zaměstnanců)... Other Stories taky Bangladéš (10263 lidí)... Všechno to najdeš u výrobku ještě před koupí a můžeš se rozmyslet.

Ty ceny jsem myslela tak, že pokud chceš záruku že to opravdu šili přímo ve Francii, v Anglii atd., tak tě to bude stát milión anžto to dělaj jen ty nejlepší a nejdražší, no. Takovej Chanel tě oblíkne jen francouzskýma ručičkama

Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:27

barbucha 

...no, to je právě to, co píšeš!.

Resp. Na Zalando si u daného zboží musím zadat velikost, co chci, a v oddílu "Podrobnosti o výrobě" mi vyjede adresa výrobce.

ALE - já právě nadšená, že, hurá, budu to mít ze Západu, a zboží mi přišlo ale Made in China...

Ten zbytek, co píšeš, o tom vím...

Offline continuity
42028 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:33

dzizisketa

Ach jo, tlapkam

Patří to neurologovi, ale záleží, jak rychle te neurolog může vzít. Je ještě důležité vyloučit jiné příčiny. Neexistuje žádné vyšetření, které by prokázalo migrenu, spíš se to uzavře jako migréna, když klinicky obraz odpovídá a nenajde se nic jiného. 

Jinak triptany může napsat i praktik (jako první pomoc bych se s ním zkusila domluvit, pokud tě neurolog vezme třeba za půl roku). ono se to stejně dělá na začátku tak, že se pokusně napíše jedno balení a zkusí se jestli zabere (kdyz zabere, je to migréna). Když ne, pátrá se dal, pořád to může být migréna.  Ono je to taková trochu alchymie. Na každého funguje něco jiného. Ale v podstatě léčba je na začátku symptomatická, pokud tě ta hlava teda neboli víc než nějaký počet dni v měsíci, tak se nedělá nic moc jiného. 

Tu profylaktickou léčbu pak řídí neurolog, ale většinou se to nedělá hned. 

Offline barbucha blogger
35288 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 11:57

Miru 

Zalando ale není ta firma/značka - podívala bych se na původního prodejce a pak na jeho stránky, jestli tam u toho konkrétního kusu neuvádí kde je vyrobený. 

Hele jen tak namátkou, abych zůstala u Skandinávců jsem koukla na Zalando, dánská Samsoe tam prodává košili a Zalando v podrobnostech o výrobě uvádí: výrobce Samsoe (a celkem nic víc). Tak jsem otevřela původní stránky, našla tu samou košili a hle: žádný informace o tom kde vyrobeno! Což znamená že je to Čína, řekli bychom my podezíraví Čímž chci říct že ani informace od přeprodejce tj. Zalanda ještě nemusí být přesná

Offline Miru
16448 příspěvků moje polička 17. dubna 2026 12:18

barbucha 

...jo noo, já tam měla vždy celou adresu, třeba Itálie, ulice, atd., Holandsko, ulice, č.p., atd. No nic