"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 13:46

Prováděcí dokumentace k zahradě

Možná je tenhle dotaz úplně mimo, ale je tu spousta chytrých lidí s obrovskými zkušenostmi, takže někdo bude asi tak vědět.

Zakládáme zahradu u rodinného domu, asi 500 m2, chceme tam takovou staročeskou všehochuť - velký dub nebo lípu, několik ovocných stromů, nějaké záhonky, ostrůvky s kytkama, nějak elegantně vyřešené nevzhledné kouty atd... Nemáte někdo zkušenost, kolik by takový plán osazení tohoto mohl asi stát, přibližně?

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 05. června 2018 13:52

Stará Stanová Kůže myslíš cenu rastlín, alebo návrhu?

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 05. června 2018 13:55

Lebo čo som tak sledovala, cena sa cca pohybovala 1€ za m štvorcový za návrh 3D

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 13:58

Janulik03 Návrhu. Komplet, jakože do detailu - přesný zákres pozic jednotlivých rostlin, s uvedením přesné varianty názvu.

Cena rostlin se zjistí snadno, ale o ceně toho návrhu nemám páru. Zatím jsem dostala jednu nabídku, za asi 50.000, což mě docela překvapilo, protože na webu měli za toto cenu ca. 10.000 - 15.000... Tak nevím, no, jestli mě mají za pitomce nebo jestli je to normální cena.

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:02
1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:07

Janulik03 No, takže to vypadá, že jim jsem za pitomce. Ten náš pozemek není problematický, vlastně je úplně jednoduchý - stará vilová čtvrť, takže okolí je dávno vzrostlé, naše území je až na malé plochy za domem kompletně prosluněné, orientované na jih, téměř v rovině (modelování terénu nevyžadujeme). Žádná bažina ani skála. Takže příplatek za toto nevidím.

a to jsem si vybírala podle toho, aby se zabývali tradiční českou zahradou a rostlinami, žádné módní vymyšlenosti nebo podnikatelské parčíky... :(

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:11

Stará Stanová Kůže 

já mám následující zkušenost.

nedá se to říct. záleží, jak moc drahou osobu si na to najmete. levné neberte. já momentálně samostudiem spravuju, co mi tu napáchal prý zahradník, který si za to vzal asi 10.000 (za návrh, práce, kytky a kdovíco nepočítám, to bylo samozřejmě nepoměrně víc, řádově).

všeobecně je dnes zahradníkem kdekdo, a hodně z nich umí jen ten jeden typ zahrady, kde jsou šutry, tráva, jeden strom a tři keříky, případně mimořádně umělá skalka nebo potůček. já jsem chtěla jen anglickou venkovskou, a ani na tu jsem nenašla nikoho, koho bych mohla doporučit. natož staročeskou. na tu budete potřebovat jiné stromy, než na klasickou. třeba si dejte pozor, aby vám tam nedali špičatý typ lípy. nebo ten, který pořád vypadá, že má zvadlé listy. (hrozně moderní teď, oboje).

nejdřív si musíte najít někoho, kdo vám ukáže, že už něco takového dělal. ne že vám řekne, že to je jasné a snadné. musíte vidět jeho práci, na tom bezpodmínečně trvejte.

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:18

Jiná Realita Hm, těšila jsem se na to, ale už se mi rýsuje, že to bude podobná "legrace" jako s dodavateli při celé stavbě domu. To nééééé!

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:23

něco takového mám v úmyslu:

Offline Potrefenáhusa
38912 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:23

Stará Stanová Kůže a to ale neni uplně česká zahrada, ne?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:24

Stará Stanová Kůže to ale není staročeská zahrada :) to je normální moderní zahrada, to máte větší šanci.

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:25

Potrefenáhusa To je taková všehochuť. Možná jsem se blbě vyjádřila, když jsem to chtěla nějak popsat. :)

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 14:26

Jiná Realita Myslela jsem tou staročeskostí, jakože tam nechci nějaké ty právě módní rostliny, ale druhy, které tady přirozeně rostou. V takové ledabylosti, přesto organizované.

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 05. června 2018 15:11

Stará Stanová Kůže toto co chces je dnes bezne a pomerne moderne riesenie. Ale teda to cl pytali je ozaj vela. Popytaj sa viacerych a kludne vyber. Zahrada je draha zalezitost a na dlho. Inak mozno  by som skusila oslovit aj skolu, robia projekty, su mladi , maju elan nadsenie a dobre napady. 

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 05. června 2018 15:15

https://www.instagram.com/gncgarden

myslim ze by sa ti pacila tato zahrada. Jednoducha, pravidelna, celkom nenarocna.

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 05. června 2018 19:25

Stará Stanová Kůže Sestra občas zahrady dělá, jestli chceš, pošli do sz nějaký plánek a požadavky (chcete jen plán osazení, žádné terénní úptavy, chápu to dobře?) odkud jste (přibližně), ať řekne kolik by to tak mohlo stát. (Tím nemyslím, že by to dělala, ale ať máš orientační číslo.)

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 19:42

brrr Díky, jsi moc hodná, ale už to nebude potřeba, orientační číslo jsem tak nějak díky Janulik i dalším dobrým lidem zjistila, mělo by se to vejít do 15k, rozhodně ne 50k, jak mi tamti navrhují.

A jo, těch 50k chtěli za jen plán osazení necelých 500 m2 bezproblematické plochy, bez jakýchkoli návrhů staveb a bez prací. Prý 850 Kč/hod.

Asi vypadám jako bohatej blbej hejl nebo co...

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 05. června 2018 20:32

Stará Stanová Kůže Ok, ještě říkala, že někdy dodají plán osazení plus brožuru, kde je, kdy jaká kytka kvete, jak se o ni starat (takový rádce v kapse). A 50 je prý moc.

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 05. června 2018 20:32

Stará Stanová Kůže Ok, ještě říkala, že někdy dodají plán osazení plus brožuru, kde je, kdy jaká kytka kvete, jak se o ni starat (takový rádce v kapse). A 50 je prý moc.

1333 příspěvků moje polička 05. června 2018 20:36

brrr Díky. Rádce je určitě šikovná věc.