"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:02

barbucha Hele, ale kdo říká, že každý musí mít vlastní byt? Myslím, že třeba v Německu snad většina lidí žije v nájmu celý život. Neříkám, že je to sen, ale tak to prostě je a kvůli cenám bytů v Praze to bude asi stále obvyklejší i u nás.

​Ale aj tie ich dôchodky vyzerajú inak.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:13

barbucha No já tu situaci znám trochu v Německu - oblast Köln, Düsseldorf, povolání jako úředník u Deutsche Post, učitelé, projektový mangerr, sociální pracovníci, automechanik... různého věku, i důchodci. Z těch  nikdo z nich vlastní byt neměl. Prý by chtěli, ale nevydělávají bohužel dost peněz. Nebyli to ožralové ani ty peníze neprobendili jinak.

​No já nevím...  a na nájem mají? U nás je trochu jiná situace, když nájem se (plusmínus) rovná splátce hypotéky. Pak je výhodnější splácet vlastní majetek, kterej notabene ještě můžeš odkázat potomkům, ne? 

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:20

barbucha Tak takhle do detailu to neznám, kolik je tam splátka hypo vs. nájem a jak vysoký musíš mít našetřený základ. Možná  jde i o to, že zaměstnání jako učitel, úředník pod. nejsou asi žádný finanční terno ani tam. Vyprávěli mi tam důchodci třeba, že když se jim v sedmdesátých nebo osmdesátých letech narodily děti, tak bylo v kraji (Porúří) běžné, že otec rodiny šel fárat do dolů nebo do těžkého průmyslu k pecím, i když měl VŠ, protože si tam víc vydělal. Asi to tam bylo podobné jako u nás tehdy na Ostravsku.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:35

Stará Stanová Kůže 

To je možný. Každej se snažil a snaží, jak může.

Mě ale vždycky fascinovalo, když jsem se běžně dočítala třeba v knihách anglickejch autorů, kterak tam úředník/dělník/drobnej živnostník platí hypotéku, aby měl vlastní domek... v tom nelidským kapitalismu  Jasně že nešlo o kvartýr v Belgravii, ale stejně... čert to vem, že hypotéku třeba doplácely i děti, prostě nemovitost zůstala v  rodině. Tak nevím, proč by to nešlo i tady. Teda bohužel, do nedávný doby - teď s novejma pravidlama to bude těžší.

Online Potrefenáhusa
38910 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:43

barbucha tak já znám spoustu lidí, co na tu hypotéku nedosáhne, nejsou prostě schopný našetřit několik set tisíc, bez kterých jim hypotéku nedaj. Taky co by si mohli koupit v Praze - garsonku? Radši platěj dražší nájmy, aby mohli třeba s dětma bydlet ve větším bytě. Tak samo je asi lepší splácet něco vlastního, ale když na to nemáš...dneska jsou ty ceny bytů navrch fakt dost strašný. 

A věř, že většina pronajímatelů je normálních, cílem není vydřít co nejvíc a co nejrychlejc, ale mít barák osazenej stálejma, slušnejma a spolehlivejma nájemníkama, co nedělaj bordel a platí včas nájem.

Online continuity
43192 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:47

Gellnerova a ja si teda myslim, ze by ve velkem meste, notabene v Praze ty platy mely zohlednovat zivotni naklady.  vas stoji provoz dvou aut nejakou tisicovku mesicne, momentalne uz jsou ceny bytu a najmy v Praze uplne ustrelene -jenom pro info garzonka 1+kk v panelaku v puvodnim stavu bez vybaveni se u nas pronajima za 11 tisic mesicne a to je stylem, ze rano visi a vecer je pryc. 

co je tyce dojizdeji zas si tu dopravni dostupnost prilis nemalujte: jedna vec je cena a druha cas, v Praze momentalne dojizdim 40minut s 3 prestupy a od cervence budu jeste o pet minut dele. (nastesti uz jenom s jednim prestupem). mohla bych autem, protoze v nove praci bych mohla mit parkovaci misto, ale casove to nevyjde prilis lepe, resp. kdyz to jeden tak 30 minut a kdyz ne, tak klido hodina.  v dochazkove vzdalenosti mam jednu Billu, pokud chci udelat slusny velky nakup musim sednout do auta tak jako tak. a sednout do auta znamena, ze musim tahat auto z garaze (protoze na ulici uz se neda zaparkovat) takze +10 minut je potreba si pripocist k cemukoliv. do nejblizsiho nakupaku to mam 10minut a to je Albert do nejblizsiho tesca nebo Globusu je to 20 (plus tech deset). 

Online viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:47

barbucha akorát ten domek obvykle nevypadal tak, jak si pořádnej barák představujem my:-)

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:53

viktorka_od splavu To mi povídej. Byla jsem docela v šoku, když jsem uviděla takovou tu malebnou londýnskou středostavovskou řadovku zevnitř - stěny z papundeklu, fuky pode dveřma, topení mizerný, okna fórový.... :) A oni zase tak divně koukali, když jsem jim v nezdvořilé upřímnosti, jak jsem byla překvapená, pravila, že my postkomunisti to teda máme doma lepší... :)))

Online continuity
43192 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:54

Lucia Salvatore skus si z toho Kladna nekdy zajet do Prahy busem. rano ve spicce to jezdi porad (stavam na zastavce, kudy jezdi kladenske busy a vetsinou jde driv nejaky takovy nez ten muj). po Praze je to uz dobre, jsou tam vyhrazene pruhy. hodne taky zavisi kam dojizdis. 

Prazaky moc neposlouchej, muj muz nema na Kladno hezkeho slova, ale zajimave je, ze kdyz jde s deckama na koupaliste, tak na Sletiste :D 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:55

Potrefenáhusa 

Vůbec nejsme ve sporu  Však nájemní domy fungovaly a fungovat budou a přece vidím a píšu, že teď získat hypotéku není žádná sranda. Jen si myslím, kdyby si moh někdo vybrat... a řeč byla původně o benefitech, kterýma získat kantory na malý město. Tak bych řekla, že nájemní byt není až taková výhra, leda by byl prostě extra levnej/ až zadarmo.

Online continuity
43192 příspěvků moje polička 09. června 2018 21:56

barbucha viktorka_od splavu :D ten domek ma velikost 3+1 v panelaku, akorat tam je jeste schodiste. a i ta kralikarna byla ve vyssim standardu. 

Online Potrefenáhusa
38910 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:00

barbucha já kamarády učitele na vesnici mám, byla to jejich volba, z finančních důvodů jen zčásti, samo, že by v Praze na hypotéku neměli a teda i na tý vsi žijou v obecním pronájmu. Ale jako upřímně, já bych se tam asi zcvokla, pro mě by ani ten finanční benefit tu odlehlost nepřevážil - je to Pošumaví, krásná příroda, ale stejně. Výhodou je, že bejt učitelem na vsi/malým městě znamená dost širokej okruh známejch, člověk se prostě seznámí, i když nechce. A dobrý den, pane učiteli, se nám stalo i v hospodě 60 km od místa jejich působiště...

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:02

barbucha akorát ten domek obvykle nevypadal tak, jak si pořádnej barák představujem my:-)

​No nevim, pořádnej... já než podnikatelský baroko 12+1 bych se radši spokojila s běžným 4+1 řadovým, ale to je jen můj minimalistickej názor 

49376 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:04

barbucha no je vidět, žes v tom nikdy nebyla

Stará Stanová Kůže continuity přesně:P

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:07

continuity nojono ... ale mně, když se rozbije auto, tak se nedostanu ani do práááácéééé  (prostě ok, mince dvě strany, šak já vim)

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:10

Ti moji londýnští známí bydleli v něčem takovémhle:

zaujalo mě, že oni to v devadesátých letech odkoupili od předchozích 3 rodin, co tam bydlely - co patro, to jedna rodina, nepříbuzní. Moc si to soužití nedovedu představit. Dům nebyl uspořádán jako 3 samostatné byty (vchod do bytu z chodby na patře), ale jako jeden velký mezonet, se schodištěm promíhajícím celým domem, dveře jen k jednotlivým pokojům.

49376 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:16

Stará Stanová Kůže no a asi je ještě dobrý dodat, že na obrázku jsou čtyři celý tyhle domy 

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:22

continuity Hele, ale ty tvé stížnosti na dopravu aspol, to jsou stížnosti rozcapeného Pražáka, to si dávej pozor, před kým říkáš (radí rozcapený Pražák)

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:24

viktorka_od splavu no vidiš, to mě ani nenapadlo, tohle ujasňovat. :) Ale malý v reálu nebyly, tipuju podlahovou plochu patra tak 80 - 90 m2, v tom problém nebyl.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. června 2018 22:24

viktorka_od splavu V takovém podobném bydlí dcera.Ty domy jsou ale poměrně velké a hlavně hluboké. Schodiště je uprostřed a místnosti vždy po půlpatru dopředu a dozadu.Musím říci, že se mi to líbí, ale člověk se děsně naběhá. Pořád lítá nahoru a dolů. A jednoduchá okna mě taky překvapila. Oni jsou ale zvyklí na studenější odchov.

Super je dlouhá zahrada za domem.

já, zhýčkaná krbovkama v obýváku jsem tam klepala kosu už v říjnu a dcera byla první zimu pořád nastydlá