"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět

10. srpna 2014 15:10
Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:05

Stará Stanová Kůže Těžko. Ono vůbec někoho dneska vyhodit není snadné.Asi by to musel být sakra velký průšvih, aby se to řešilo jinak než dohodou.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:07

Kde se to řešily ty obydlené višně?

Vrtule višňová/

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:15

Gellnerova na VS jsem se znala s partickou z PdF a nikdo z nich nezustal ucit v Brne, z nastupniho platu by nezaplatili temer ani pokoj ve sdilenem byte. Je to teda uz nejaky patek..

Naopak na jedne skole tu pry uci spousty mladych ucitelu, protoze v podkrovi vybudovali sluzebni byty.. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:26

Jen jsem si vzpomněla na mládí, jak jsem si vždycky přála být učitelkou na malém městě... jako moje teta, jíž se vždycky uctivě klaněli všichni kolemjdoucí a také (a to zejména!) prodavači v krámech... když se k tomu ještě přidružil její manžel, takto pán zubár, tak měli zlatej život  No jo, starý časy 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:27

Pavlena já jsem tohle řešila kdysi, chtěla jsem zůstat v Hradci, ale je to, jak píšeš, tenkrát jsem nastupovala za 11 500 a to nestačilo ani na nájemné 2+1 :D. Já ten problém nepopírám, to ne. Jen nesouhlasím s tím řešením plošného přidání všem ve městech. Nicméně, zdá se, že levné služební byty to řeší, takže v tom sporu mám pravdu JÁÁÁ .

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:43

Gellnerova 

Nerada ti šlapu do báboviček, ale i extrémně levný služební byty budou nějakou tu korunu stát. Přičemž většina by radši byla ve svým, byť za cenu hypotéky (na jejíž poplatky bude pořád chybět ta suma za nájem služebního bytu).

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:47

Sweet Potato Já to zkouším vidět objektivně, což se mi nedaří. Asi se má dobře pančelka, co bydlí ve vlastním v místě školy - kdekoli. My na vsi řešíme ještě brutální náklady spojený s provozem dvou aut (nutných), což se se výsledku (nafta, opravy, ručení) vyšplhá na nějakej ten tisíc měsíčně taky. Čili jsem se s pánem fakt zhádala na krev - jakože když já dám měsíčně tolik prachů za dopravu, zatímco on si koupí lítačku a Billu má za rohem, že chci teda taky nějaký příspěvky. Tam teda nebyl ochotnej, protože v zapadákově jsem prej dobrovolně - a hotovo. No. To jsou starosti.

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 18:50

barbucha Na vlastní byt potřebuješ mít sama našetříno nebo darováno minimálně několik set tisíc, i když si vezmeš hypotérku, což každý člověk po škole nemá, takže mu nezbývá než drahý soukromý nájem. A kvůli těmto vysokým nájmům se možnost pořízení vlastního ještě víc oddaluje. Proto by levný služební byt byl určitě velkým lákadlem.

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:02

Stará Stanová Kůže 

Jasně, nájem služebního bytu bude nižší než nájem komerční. Ale bude to prostě stejně položka jakože "navíc" - v situaci, kdy dotyčný založí rodinu atd. To by musel být ten byt jen za poplatky asi a jinak zadarmo, aby se jim tam hrnuli lidi. Protože i tak, než by našetřili těch "několik set tisíc", budou spíš řešit vnoučata.

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:06

barbucha Hele, ale kdo říká, že každý musí mít vlastní byt? Myslím, že třeba v Německu snad většina lidí žije v nájmu celý život. Neříkám, že je to sen, ale tak to prostě je a kvůli cenám bytů v Praze to bude asi stále obvyklejší i u nás.

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:07

barbucha tomu rozumím, vlastně neznám jedinou mladou rodinu v okolí, která nemá hypotéku...a to placení nájmů  je blbé. Ale jak píše Stará Stanová Kůže , pokud slečna učitelka už nemá dvě děti, co si upletla během studia, pak může při placení nájmu ve služebním bytě i tak trochu pár let šetřit, což teda s hypotékou 15tis. nelze.

EDIT: no jasně, že za pět let neušetří pět mega na ten byt, ale aspoň nebude muset jíst chleba s hořticej .

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:10

Gellnerova aby ti tu hypotéku dali, musíš mít napřed něco našetřeno, 100% hypotéky se teď už myslím nepovolují.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:10

Gellnerova A on je ve velkoměstě befelem?

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:11

Sweet Potato (reagovala jsem stejně, ale prej to je něco úplně jinýho)

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:13

Stará Stanová Kůže Tak já zažila, že se se špatným učitelem škola rozloučila. Městské školy si obvykle mohou spíš vybírat, na maloměstě je to problém, sehnat nového, mladého učitele. V místě se příliš hustě nevyskytují a ti z města chtějí obvykle zůstat taky ve městě a ne dojíždět do nějakého Prdelákova.

Navíc u učitele jeho kvalitu nepoznáš během dvou měsíců, obvykle odpracují nejméně rok. pak se jim neprodlouží smlouva, nebo sníží úvazek, aby odešli sami. Zažila jsem to vícekrát. Obvykle to byli takoví tůristi. Odevšad je po čase vyrazili..

A učitelů je opravdu málo. Volají se důchodci. lepší důchodce, než záskoky a flikování. Bohužel, pak si škola třeba drží i nepříliš skvělého učitele, jen aby měl kdo učit. A hledá se soustavně. 

Málo žáků - málo peněz pro školu - málo na platy (není osobní, prémie atp.) - mladí nevydrží a jdou jinam - aby někdo nastoupil jsou mu nabízeny lepší podmínky - to logicky dožere ty stálé, protože to odnesou oni -  mladí nemají vazbu na školu, takže jakmile si najdou něco lepšího, seknou s tím klidně uprostřed měsíce a tak se zase volají důchodci na pomoc.. atp. atp. ve školství to není dobré.

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:15

@Gellnerova Tak jistě

Offline Luna
10868 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:20

Gellnerova Nechce se mi to cele cist, ale ucila jsem v Brne asi 5 let a opravdu se nevratim, ani kdybych mela delat zminenou prodavacku. Penize v tom u me nejsou, ja jsem proste nemohla vydychat tu atmosferu, povysenost sluzebne starsich a neskonalou zacyklenost, ze ktere neni uniku. A jinak ano, v jedne skole jsem treba mela vysoke odmeny atd, pac to bylo centrum a samy nadstandardni vybaveni, atd...V obycejne periferce jen zakladni plat.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:33

Lucia Salvatore 

Mám byt na Kladně v Kročehlavech a tam jsem vyrostla a taky žila, takže místo znám dost dobře. Navíc na Kladno stále průběžně jezdím, mám tam úřady, lékaře, všechno.

Já to tedy nijak černě nevidím. Ovšem moje dcery, původem Pražačky, Kladno nenávidí. Tu nechuť ale chápu spíš jako protest, že jsem je odstěhovala kdysi z Prahy.

Kročehlavy nejsou pár ulic, takže je důležité, kde přesně byt je. Staré sídliště, okrsek mi přijdou naprosto v pohodě. Slušné, i dost čisté sídliště se starousedlíky, spoustou zeleně a kvalitní infrastrukturou. Školy, školky v hezkém prostředí. Kolem sídliště lesy, spousta sportovišť, cyklostezek. Obchody také slušné. Všechno je blízko.

Dojíždění je trochu vopruz, ale pokud pracujete na západní části Prahy, budete v práci dřív, než lidi třeba z Proseka nebo Bráníka apod. Dojíždí se dobře vlakem, busů jezdí hodně, min každých 15 minut, ale je fakt, že bývají dost nacpané. Záleží kde se nastupuje. Autem se dojíždí v pohodě, prostě je provoz a není do Prahy jen jedna cesta. V Praze je doprava zasekaná mnohem víc.

Vzhledem k dojíždění do Prahy bych asi nejradši bydlela někde poblíž nádraží - snad ta rychlodráha jednou bude. ;-)

Rozhodně bych nechtěla bydlet na sídliště u Mety. Tam je to moc betonové a nahuštěné.

Pokud budeš potřebovat nějaké info, klidně se ptej, napiš třeba o které ulice ti jde, co tě zajímá. Kladno znám dost dobře 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:38

barbucha Hele, ale kdo říká, že každý musí mít vlastní byt? Myslím, že třeba v Německu snad většina lidí žije v nájmu celý život. Neříkám, že je to sen, ale tak to prostě je a kvůli cenám bytů v Praze to bude asi stále obvyklejší i u nás.

​V Německu nikoho v nájmu neznám, leda snad v bytě jakože družstevním, zato ve Švédsku jo. Už jsem to tady psala několikrát - za situace, kdy je bytovej trh na jednu stranu regulovanej (t.j. hlídá se vydřidušství v pronajímání), ale na druhou stranu dostaneš byt kdykoliv si o něj zažádáš... tak tehdy nevidím problém a nedivím se místním, že po vlastnictví bytu netoužej. Proč by taky měli, vždycky budou mít střechu nad hlavou. Ale u nás je situace zgruntu jiná (rozuměj: nejistá).

1333 příspěvků moje polička 09. června 2018 19:44

barbucha No já tu situaci znám trochu v Německu - oblast Köln, Düsseldorf, povolání jako úředník u Deutsche Post, učitelé, projektový mangerr, sociální pracovníci, automechanik... různého věku, i důchodci. Z těch  nikdo z nich vlastní byt neměl. Prý by chtěli, ale nevydělávají bohužel dost peněz. Nebyli to ožralové ani ty peníze neprobendili jinak.