Lucia Salvatore ja jsem bydlela na kladne chvilku ale tak pred 13 lety, v panelaku skoro v centru. Pracovala jsem na kolbenove a cesta mi trvala pul hodinu az hodinu podle dopravy, coz mi prijde jako normalni cas v praze. Ucpana byvala takova ulicka nez se prijizdi ke sparte, ale nevzpomenu si, jak se jmenuje a ted uz mi stejne google ukazuje uple jine trasy. Jsem z maleho mesta a kladno mi prislo uplne v pohode, pekna pesi zona, vyborna restaurace kousek od domu, krasne knihkupectvi. Ale jak vypadaji krocehlavy nevim. Dadoo ma neco skladnem, ne?
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Pinot Noir Summer Ale mají a taky nějaký pšeničný speciál. Silnější taky nemůžu.
baltik díky za info ![]()
Myslím, že optimismus ve smyslu "jezdím z Horní Dolní stejně dlouho jako kolega ze Suchdola" má smysl jen tehdy, pokud z té Horní Dolní jezdím vlakem a jsem si jistá, že nezměním zaměstnání do úplně jiné části Prahy.
Silniční doprava je čímdál hustší, takže co bylo před pár lety ještě v poho, je dnes peklo v koloně na kolečkách, a tenhle trend se těžko obrátí.
Lucia Salvatore mně dojíždění přijde jako hodně velkej voser, jednak strávíte denně dost hodin na cestě, druhak je to dost drahý. Pro mě tyhle dvě skutečnosti by musely bejt vyvážený něčim hodně bezvadným, proč by mi to za to stálo, rozhodně ne sídlištěm v nějaký zadeli. Počítejte s tím, že silnice do Prahy v ranní a z Prahy v odpolední špičce dost často stojí - pokud budete jezdit autem - každej svým? (peněz hodně), pokud jedním, budete na toho druhýho vázaná časově, rozšířená pražská tramvajenka se vám vyplatí jen, když budete jezdit hromadnou dopravou denně. Na druhou stranu autobusy mívají v oblastech pravidelně ucpaných přednost, pokud to jde. Z Kladna se asi dobře jezdí vlakem?
baltik dojíždění po Praze mi přijde něco úplně jinýho, než dojíždění z jinýho města, v Praze vám furt něco jede, můžete si nakombinovat čas, jak potřebujete, vystoupit, zařídit, nakoupit.....
Lucia Salvatore jo a s těma dětma - je fakt krajně nepraktický řešit potom třeba školy - pokud budou děti chodit na Kladně, nebudete stíhat z Prahy, leda je sebou tahat do Prahy a domu všichni až večer....mně tohle na tom dojíždění přijde fakt pitomý
Jako jsou situace, kdy se to takhle nějak z nejakýho důvodu přihodí, ale všechny tyhle skutečnosti bych zahrnula do plánu, jestli se to člověku fakt vyplatí a je ochotnej to podstupovat.
Dojizdela sem do prace hodinu a hodinu zpet.Vydrzela sem to rok.Strasna ztrata casu.
Potrefenáhusa díky za názor, tak jasně, jsme teprve na začátku vybírání, takže zvažujeme úplně všechny možnosti, abychom vybrali tu nejoptimálnější ![]()
Potrefenáhusa vsichni kolegove jezdili taky autem, tehdy byla ve firme takova ta kultura, ze mhd je socka, nevim, jesrli se to uz zmenilo?
Nechci se nejak bit za dojizdeni, ale chapu, ze ceny bytu v praze proste jsou silene a nekdy nic jineho nezbude
Podle me je podstatne pak jeste neprejizdet celou prahu, bydlet na te strane, kde je prace, ale jak to udelat, aby to tak vychazela obema a jestli se ma clovek stehovat pri zmene prace, neporadim
Je to hraběcí rada: Chápu, že ceny v Kročehlavech jsou nižší, ale zase ne o tolik - podle srealit tak na 1/2 až 2/3 pražských cen. Což je tedy samozřejmě rozdíl v milionech, ale.... Kdyby se mi nějakým způsobem podařilo ten rozdíl splašit (což asi nebude snadné), myslím, že ta Praha bude v konečném součtu výhodnější...
Jezdivala jsem do Kladna asi rok 1x tydne pracovne. Kdyz pominu prejezd Prahy, pravidelne byvalo ucpano kolem letiste. A to jsem nemusela ve spickach. Vlakem nevim, ale pokud ma clovek stihat spoj v urcitou hodinu, protoze dalsi jede az za nevimjakdlouho, je to blby. To je opruz i z nasi prdelky na metro, potrebujete nahle na wc a dalsi bus jede za pul hodiny.
Stará Stanová Kůže Normálně mi s tímhle jdeš tak nějak nepřímo na ruku.
Mám, ženy, takovej námět k diskuzi, do který se samozřejmě zapojit vůbec nemusíte, zajímá mě ale váš názor.
Jeden můj známej jede poněkud kafemlejnkovitě názor, že nedostatek učitelů (a jiných tabulkových profesí) v Praze a Brně je způsoben nízkým platem v poměru k vysokým cenám za bydlení. A že učitel (hasič, policista), kterej na malým městě se má jako prase v žitě (prostě cituju a nebudu to komentovat
) je v Praze doslova žebrák, takže tam ani nejde. Takže by všem tabulkovým profesím ve velkých městech plošně přidal tolik, aby měli na hypotéky, takže asi několik tisíc - a tím by vyřešil problém s nedostatkem.
Já teda vytrvale argumentuju tím, že "levnej" život na vsi je vykoupenej jinýma příkoříma (třeba tím, že mi nejede do práce jedinej spoj), na to on reaguje tím, že jsem zhýčkaná. Na argument, že když přidá Pražanům, Brňanům, vystěhuje tím lidi z vesnic, neb se všichni pohrnou do měst, reaguje též negativně. Na argument, že nespravedlnost (já si ty drahý byty samozřejmě uvědomuju) nahradí jinou nespravedlností, reaguje tím, že vůbec nechápu, jak špatně se lidi ve velkých městech mají, a vůbec nechápu, co všechno je tam hrozný.
Tak mě napadlo, že to hodím sem do placu - jak to jako vidíte. Třeba má prostě pravdu?? Já znám jen ty svoje trable.
Tabulky jsou veřejný, nástupní plat učitele je cca 21tis čistých. Jak to maj hasiči, to jsem nezkoumala, ale maj asi prd ve Lhotě i v Brně, myslím.
Gellnerova A je opravdu nedostatek učitelů? Mám dojem, že to byl spíš problém před pár lety, a to ještě u angličtinářů a informatiků. Od té doby, co tak slýchám, se situace dost změnila. Naopak, znám holky s peďákem, co nemohou sehnat zaměstnání, tak dělají prodavačky.
Vůbec zaměstnání ve státním nemusí být špatné - známý stavař teď vyloženě hledá zaměstnání na stavebním úřadě, aby měl dost volného času na své aktivity, i když má nabídky do soukroma od 90k výše... V soukromém je to od nevidím do nevidím.
Gellnerova tak on je dneska nexostatek vsech lidi, ne?
Ale k dotazu, pokud jsou tabulkove platy pro celou republiku u nekterych zamestnani stejne, tak ano, prijde mi jako znevyhodneni, protoze v soukrome sfere vnimam platy v praze jako vyznamne vyssi, podobne jako jsou ceny bytu vyznamne vyssi
Resila bych to asi nejakym prispevkem na bydleni, aby to nebyla soucast primo platu, ale urcite by to zase nejakou nespravedluvost splodilo u ucitelek, ktere zase bydli za podprumerne ceny, takze by mely neco vracet ;)
Jak jsem psala, ja ziju na malem meste a jako nevyhodu vidim, ze je tezke vymenit zamestnavatele, protoze tu proste neni takovy vyber
Coz ale asi ucitelky neresi???
Stará Stanová Kůže no je. Hlavně matika, fyzika, chemie. A AJ a 1. stupeň. U nás to teda cejtíme dost. Ale ono to bude místo od místa trochu jinak. A ano, 8 hodin denně, prázdniny jako bonus, je to takové v tomhle fajn.
Gellnerova U nás na lokální škole spíš pociťuju ten problém, že na školách jsou zakořenění ti učitelé, co tam učili ještě za nás. A jejich názory, metody vyučování, vztah ke studentům tomu odpovídá. A kvůli nim se tam ti mladí nadšení učitelé nedostanou a dělají prodavače. :/ A vůbec, nevím, jestli byl vůbec někdy nějaký učitel vyhozen z práce kvůli špatné práci?
baltik ha, tak jsme vymyslely skoro totéž
, já jsem navrhovala něco jako zvýhodněné, dotované byty. Právě proto, aby dostali příspěvek jen ti, co nemají byt po babičce. Jako ale tohle se mu taky nezdálo, prej se budou dělat různý podvody potom.
Zaměstnavatel bejvá v tom malým městě jeden, takže nojo, to může bejt problém
.
Gellnerova Myslím že i tak se většina učitelů snaží dostat spíš do Prahy a velkých měst než na dědinu. Plus mám pocit, že ředitelé velkých škol z velkých škol jsou často schopnější dostat se k penězům navíc. (Čímž nechci říct, že ti druzí jsou neschopní, podotýkám pro jistotu!) A jinak mi názor toho známého přijde jako protiklad proti názorům příbuzné (shodou okolností učitelky na maloměstě), která naopak městům závidí ty vyšší platy, ale odmítá vidět tu druhou stranu (vyšší náklady atd)
Stará Stanová Kůže myslim, že se to nedělá. Že musí udělat fakt průšvih.
My to vnímáme tak, že se do těch škol mladí prostě nehrnou. Tak ono za mě - logicky, AJ může za 20tis prosit nějaký děti, co se vůbec nechtěj učit, aby se snažily častovat to be, nebo taky může dávat soukromý hodiny nebo dělat v jazykovce s těma, kteří fakt chtějí - a eště si vydělat o fous víc. IT bude asi radši programovat za dvojnásobek, než osmáky učit používat mezerník. Takový ty Ov, Čj, Př, Ze celkem jsou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí