Karoleena Do puntíčku![]()
"Blbé" dotazy / Co nutně potřebujete vědět
Mutziputzi zjevně 0 praktických zkušeností narozdíl od kolegyň výše:-) a stačí 10 minut na netu, totálně zjednodušeně, ale byt ve stejné lokalitě a podobné velikosti:
Prodej bytu 2+kk 60 m² 4 400 000 Kč (Brno-Slatina)
hypotéka 3,4 mil Kč od Hypoteční banky na 35 let, měsíčně splátka 12 654,- a k tomu 1 mil. Kč hotově, počítejme že energie a služby budou také 3 tis/měsíčně, nebo, ať nežeru, je to energeticky méně náročná novostavba, tak 2. měsíční náklady tudíž činí 14.654,- Kč celkem. K tomu nutno prokázat, že mám dostatečné příjmy, aby mi tu hypotéku vůbec dali.
Pronájem bytu 2+kk 56 m² (Brno – Slatina)
10 000 Kč za měsíc - Nájem činí 10 000 Kč + 3 000 Kč energie a služby, celkem tedy 13 000 Kč + kauce a provize.
asi? 40 tis. hotově, poté 13 tis měsíčně. Neprokazuju nic, když se mi tam nelíbí, odstěhuju se.
Lama_z_Lana Jestli tě to trochu uklidní, znám dost lidí, co by v pohodě dosáhli, ale být v nájmu jim maximálně vyhovuje.
viktorka_od splavu Já mám naprosto reálnou praktickou zkušenost, neboj.
Sama píšeš, skoro stejné měsíční platby, ale při variantě Nájem nemáš nic, vlastní byt můžeš i částečně splacený prodat, když na to nemáš nebo se ti tam už nelíbí, i se ziskem. Ale primárně byla řeč o tom kolik měsíčně platíš, sama vidíš, že skoro stejně, v Praze za nájem 100% víc. O podmínkách poskytnutí hypotéky řeč nebyla, to je jiná věc.
viktorka_od splavu Jsem ti napsala, že nájem a splátka hypotéky jsou stejný, tys odpověděla, že ani náhodou, takže ty něco tvrdíš šmahem. Já teda tvrdim, že ekonomicky uvažující pronajímatel nájem jednoznačně musí nastavit tak, aby všechny poplatky platil nájemce, plus na tom něco vydělal, často navíc pronajímaný byt hypotékou splácí, myslíš, že rozumnej člověk by nájemce bytu dotoval?
Jinak já jsem přesvědčená, že investice do nemovitosti je jednou z nejjistějších, takže ano, myslím, že osoba po vylétnutí z hnízda by měla podobnou investivci realizovat, je-li co investovat, případně lze-li si zdroje výhodně půjčit.
Presne tak! Poplatky samozrejme hradi najemce a momentalne bych byt mohla pronajmout za prakticky nasobek splatky ![]()
Sweet Potato Jásné
Já jsem s tím sama asi většinu času v pohodě, spíš mě vždycky vytočej ty poznámky, který tu trefně vypsala Karoleena.
viktorka_od splavu ale tak ten tvůj výpočet podle mě spíš podporuje, co říkala mutzi... prostě je to srovnatelné, asi v tomto případě si nelze "stejné" představovat tak, že ta výsledná čísla jsou nachlup stejná....
to, že u hypo je problém na ni dosáhnou je samozřejmě jiná věc, ale jde o ty další náklady...
jinak nelíbí se mi, odstěhuju se může být samozřejmě fajn benefit, ale stejně tak se ti může stát, že tě tam nebude chtít pronajímatel, což může být problém ...
edit: tak mě mutzi předběhla...
nolita o tom nelibeni se zminuju jen z toho duvodu, ze se tu resila hodne lokalite kde ten byt koupit. u najmu samozrejme lokalitu zohlednim, ale spis z hlediska momentalni prakticnosti, nehloubam ohledne budouciho zhodnoceni, ev. zalozeni rodiny, obc. vybavenosti atd.
(skoro) stejny je to z vaseho pohledu lidi co neresi jednotky tisic korun. akorat jste zapomnely na ten milion;-)
viktorka_od splavu ok, tak pokud to řešíš z pohledu lokality, tak to asi nějakou dobu funguje, ale nakonec asi budeš chtít někde zakotvit na delší dobu, protože děti, škola atd... takže tu volbu budeš muset taky udělat (a pak ti pronajímatel neprodlouží)...
to s tím milionem nechápu, jak myslíš, vždyť se tady všechny shodneme, že problém u hypo je prostě ta počáteční investice...
viktorka_od splavu Ja se teda neorientuji v hypotekach, ale nemela by pri fixaci vyse splatky zustat stejna nebo I po zmene fixace mi prece za tech 20 let bude prece jen ta splatka s ohledem na rust mezd pripadat nizsi?, kdezto ceny najmu rostou a dost.
Lama_z_Lana Hele to je proste blby, jako bez zivota v paru ci poradnych financi (at uz je to poradna vyplata nebo injekce od rodicu) se vlastni bydleni mimo bytu v nejake vesnicke dire teda fakt nezafinancuje, to je lepsi si nad tim nelamat hlavu.
viktorka_od splavu Člověk co řeší (dolní) jednotky tisíců a nemá žádný vlastní zdroje by si hypotéku brát neměl, ale za bydlení měsíčně bude platit to samý, jako ten, co milion k dispozici měl.
Mutziputzi jinx Už mě předběhla Viktorka, taky jsem si říkala, jestli ten milion keš je fakt taková zanedbatelná položka, co tahá běžná osoba ze slamníku svého nebo rodičů.
viktorka_od splavu Člověk co řeší (dolní) jednotky tisíců a nemá žádný vlastní zdroje by si hypotéku brát neměl, ale za bydlení měsíčně bude platit to samý, jako ten, co milion k dispozici měl.
no ale o tom je celou dobu rec. vlastnicke bydleni proste neni (a nemelo by byt) pro kazdeho. najemni bydleni je legitimni zpusob existence:-) akorat v cr to momentalne vypada jak vypada.
Isca Co je mi do toho kdo co má, nemá nebo kde to tahá, znovu opakuju, měsíčně budou oba platit cca. to samý.
Tak my bydlíme v nájmu, protože ten byt je krásný, tichý, na skvělém místè, oba máme 15 minut do práce pěšky, do centra 20. Majitel je skvělý. A zaroveň platíme hypotéku za byt jinde než v Praze, kam se možná na důchod nastěhujeme. A nebo ho třeba prodáme a pořidíme jiný a jinde. Zatím ho používáme jako občasnou víkendovku.
viktorka_od splavu Já mam pocit, že sis přečetla pár titulků a máš z toho fundamentální postoj, OK, proč by vlastnické bydlení nemělo bejt pro každýho?? Protože sis vymyslela, že musí bejt určitý procento chudáků? Směšuješ dvě věci dohromady, to o čem se píše je změna postoje a realita třeba v Německu, kde určitý procento, vyšší než u nás vlastní byt nechce, ale ne, že by na to neměli, prostě společenský nastavení, nechtěj, nemaj potřebu. U nás to tak neni, ale nedá se říct, že jedno je dobře, druhý špatně, ale prosim tě co je to za nesmysl, že by vlastnictví nemělo bejt pro každýho, jako proč???
Mutziputzi ja si chudaky nemusim vymyslet, si predstav ze realne existujou![]()
viktorka_od splavu Pak je mi jich líto samozřejmě, musí platit měsíčně stejně jako kdyby si spláceli hypotéku, ale maj prd, smutný. Jenom mi vysvětli proč by vlastnění bytu nemělo bejt pro každýho, to mě zaujalo![]()
Mutziputzi protoze nekdo ten milion nikdy neda dohromady kdyz soucasne plati najem?
viktorka_od splavu voni někdy pobavěj i známí, co celej život pracujou v soukromým sektoru, tuhle mi někdo konsternovaně vyprávěll, že se ve státním bere kolem dvacky čistýho měsíčně a že si to na něj museli u toho pohovoru asi vymýšlet a ve skutečnosti berou víc....jakože to neni možný, aby z toho někdo žil...![]()
![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí