Garfie jo! Japonsko je
Stěžovací vlákno
jinx Já vím....ale studený
Garfie jako pravda je, ze tam znova pojedu v lete
zima neni muj cas
Garfie A že bez čepice?
Hehe, to naši mívali kuchyň skoro v japonském stylu. Nebylo tam topení a v zimě po ránu, než se to prohřálo od vedle a od vaření, bývalo krásných 11 stupňů. A záchod byl už úplně japonský, byl v takovém přístavku, kde se v mrazech muselo permanentně svítit speciální vyhřívací žárovkou (nebo dřív petrolejkou, ještě pamatuju!), aby nezamrzla voda.
Garfie ale farebne ok. Ja ti to japonsko aj tak závidím. Šal by som si vzala svoj zateplený. ![]()
Kokoska No tady je naštěstí na záchodě vyhřívaný prkýnko, bez toho bych umřela ![]()
Janulik03 jinx Ono je tady i v zimě krásně, je to romantika, zasněžené chrámy a japonské zahrady, onseny, kde se koupete navzdory sněhu.....ale teda ty domácí podmínky přežití jsou těžké. Ale zase oni jsou opravdu otužilí, já tady nabalená v zimním kabátě potkávám holky s holýma nohama!
Garfie A nechtěla byste to tu někde těma fotkama trochu povydláždit? :-)
Zina Pár jich je v Cestování (někde cca od strany 50 )a něco teda přidám...:-) Když já to tady nechci zahltit, ona je to hrozně fotogenická země...
A nepsala jste dřív, že tam budete jenom do února, nebo si to pletu?
Ginevra Ano psala, uz se nam to krati....vracime se za mesic.
Garfie Me to topeni tak zaujalo, ze jsem si o tom neco vyhledala, protoze mi neslo do hlavy, proc kvuli zemetreseni - nejdriv jsem myslela, ze kdyby topili plynem, tak to chapu, unikajici plyn je nebezpecnej, ale co jsem tak vycetla, tak spis proto, ze chteji stavet levne a pocitaji, ze levne postavenej barak se pri zemetreseni poskodi/spadne a budou stavet znovu.
My jsme meli v Koree vytapenej byt podlahovym topenim s vodou, ale vlastne nevim, jestli je to tam standard nebo jestli to bylo proto, ze ten byt byl urcenej na pronajem pro expaty ze Zapadu ![]()
U tohohle clanku jsem se ale docela pobavila - https://thisjapaneselife.org/2011/02/02/heating-apartment-japan/
Kazdopadne vstavat do studenyho bytu je za trest, parkrat za rok na chalupe mi to bohate stacilo. Ale budete otuzili! ![]()
Garfie Tak děkuji, nějak mi existence toho vlákna utekla. Budu to tam sledovat.
Setare Ono je to jedno s druhým. Staré japonské domy nemají topení, jen oheň uprostřed místnosti v prohlubni a kolem se sedávalo a v podstatě tento systém vydržel dodnes. Mají pod stolem topítko, přes stůl deku a sedí s nohama pod ní, na sobě prošívadou vestu. Oni jsou relativně málo doma, je tady hodně těch horkých pramenů, takže v nich se rozpaří a jdou spát...ty starší domy mají opravdu konstrukčně velmi lehké, právě proto, že země byla vždycky zmítaná přírodními živly, po zemětřeseních následovaly požáry, jsou tady tsunami, tajfuny....prostě se nevyplatilo stavět pevné domy. Vůbec tady není tradice "zdědit dům po rodičích", berou to spíš jako pozemek-shodí a postavý nový lehký dřevěný dům podle svých představ. Nové budovy, hlavně ve městech už mají speciální konstrukce, které odolají zemětřesení, něco jako "pohyblivé základy", nevýhoda je, že se dům třese i když projede kolem auto :-) Ale ani v těchto nových domech nebývá topení, jen na severu jsem úplně vyjímečně zažila nějaký systém, prostě to tady není zvykem a asi je to ani nenapadne nějak řešit.
Otužilí budeme, ještě jsme neměli ani rýmu, dokonce ani děti!!
Garfie klidne to zahlt fotkama, jsem fakt zvedava!
Lilly_Ku Tak já občas něco hodím do cestování. :-)
Jinak abych tady nevytvořila dojem, že Japonsko je v zimě strašné, je to přesně naopak! Je tady spousta sněhu, krásně bílo a pořád svítí sluníčko! Vůbec tady není taková ta pošmourná zima jako u nás, i když začne tát, tak to hrozně rychle mizí a není břečka. A slunce pálí tak intenzivně, že když se přes den opře do oknen, tak vypínám topení, je tu jako ve skleníku! Zažívám tady druhou zimu a pokaždé to bylo stejné...
Garfie A co veřejné budovy? Školy, školky, nemocnice, kanceláře, hospody(!)? To člověk opravdu všude klepe kosu?
Jednou jsem byla v zimě v klasické středomořské zemi, kde tedy taky topení nefrčí. Venku bylo okolo sedmi stupňů, a uvnitř všude kosa. V restauraci jse si ani nesundala kabát, na hotelu jsem spala v šále, na konferenci v pouzdrovkách a svetru ... Už nikdy víc, to přeci není život toto ![]()
MP Meri Buď topí klimatizací, což je ale dost drahé nebo mají nejrůznější přímotopy, buď na elektriku nebo na petrolej, to jsou ale zase šílená hebla, pokud to má něco vytopit....
MP Meri ja souhlasim,ze to neni k ziti.Ja bych to nevydrzela ani za nic.@Garfie moc rada ctu,ale zit bych tam nedokazala ani prechodne.![]()
My jsme jezdili se školkou k moři do Chorvatska na začátku června. Jeden rok jsme tam dorazili a venku bylo taky asi 8, vevnitř podobně. Klima tam nebyla, děcka na sobě navlečený vše co měly v kufru. Jenže ještě ke všemu pršelo, občas se nám někdo vykoupal a víc teplých věcí kolikrát už neměl. Na apartmánech jsme si topili sporákem a troubou
. Naštěstí to trvalo jen dva dny, ale i tak to stačilo. MP Meri Taky si pamatuju jen ty otevřené restaurace...nic uvnitř, takže v bundách a čepicích i na snídani a večeři
.
Garfie Vidím to taky tak, že Japonsko jen v létě. Tyhle podmínky mi stačí jen na chalupě, tam tu 0 máme kolikrát ráno taky a dohadujeme se, kdo vyleze a zatopí.
Hele, člověk vydrží víc než si myslí ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.