Zarinya já jsem to pižlala asi deset minut nožíkem ze všech stran
v tom vnitřním tunelu je to i vidět.
Stěžovací vlákno
Jiná Realita vypada krasne ![]()
Jiná Realita mas ji krasnou. ja jdu zitra na koblihy, tak babovku az priste.
continuity já jsem nejdřív přemýšlela, že bych usmažila boží milosti, když jsem byla malá, tak jsem to milovala, a vždycky se smažily na fašanky, jenže ty jsou dobré hlavně čerstvé, chce to mít k dispozici hodně lidí, kteří je rovnou sní, a to nemám.
Jiná Realita to vubec neznam. u nas koblihy delala babicka. rika se tomu šišky. original se neplni, jenom se veprostred testo stlaci, udela se tam takovy dolicek a tam pak prijdou povidla (ktera jsem zapomnela koupit). taky jsou nejlepsi cerstve, proto jsem si rikala, ze udelam ty tvarohove - to tomu trochu pomuze. ale kdyz nic, udelam klasiku, deti se tesi, ono se to nakonec sni ![]()
continuity no počkej, neplnený koblihový těsto s důlkem uprostřed a povidly navrch je vdolek! V podání mý babičky ještě nahoru přišel strouhanej tvaroh a kopeček smetany
Ounz no vidis, to ja nevim, teda vlastne vim, ale nerozlisuji. u nas jsou to šišky a plnene se nedelaji.
nemám u sebe zrovna recept, podle kterého to dělávala matka, pořád mám pocit, že tam nedávala kysanou smetanu, ale tvaroh, ale nedělala jsem to tak snad osm let, už si to nepamatuju.
je to tradiční velikonoční recept z valašska, nebo možná i celostátní, to netuším.
continuity jasně jinej kraj..a ještě babička dělala z koblihovýho těsta kromě těch plněnejch, takový zatočený smyčky, prázdný, který se po osmazění vyválely ve skořicovým cukru..znáš?
Jiná Realita ak sa nemýlim, tak na Slovensku sú to fánky, receptov je asi viac podľa lokality ale aj to z kyslej smotany som zachytila
Jiná Realita diky moc, taky ulozeno. to vypada hodne dobre. udelam to spis na velikonoce.
Ounz jedla jsem to, ale u nas se to nedelalo. u nas ty šišky. babicka je vzdy napekla a schovavala v lince, asi by zustali dele teple - byly na taliri, ktery stal na tom kominku cisteho nadobi nebo hrnickach a my deti tam na to chodily ![]()
jinak jsem, hledajic to cesto na vdolky, nasla asi deset dalsich receptu, ktere chci vyzkouset
continuity hezký..
Ounz Ty krucánky jsme dělávali. Mě teda víc chutnaly ty plněné koblihy a já si je v tom skořicovým cukru poválela taky.
rozarka tak u nás to bylo buď anebo..
Jé, vy jste mi tady připomněly moje dětství, jsem z toho naměkko.![]()
Boží milosti dělávala moje babička - česká Němka od Moravského Berouna a byly úžasné. A ty koblihy s důlkem a s povidlama dělala druhá babička ze Slovácka. A byly to koblihy, vdolky byly malé koláče. A když jí zbylo to těsto na vdolky, tak kousek těsta rozplácla, nastřihla nůžkama, posypala drobenkou a to byly prstky. Ty jsem milovala.![]()
Moje babička dělávala před Popeleční středou buď koblihy (plněné před usmažením) nebo vdolky (placaté s důlkem, do toho důlku se dávaly až po usmažení povidla a našlehaný tvaroh s cukrem). Ty druhé se myslím dají občas koupit někde v pekařství a prodávají se pod názvem Bavorské vdolečky. A těm středně velkým koláčům s kynutého těsta plněných tvarohem a povidly s posypkou se u nás doma říká tvarohové vdolky.
Černá kočka ano! Bavorskej doleček ![]()
Ja mam jeste rozdil, ze ty vsechny vdolky a koblihy z pekarstvi jsou docela velike. U nas se delavaly celkem male, babicka to vykrajovala malou duritkou, takze cca 6cm pred upecenim.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.