Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Potrefenáhusa
38278 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:10

v některejch věcech se shodujem, taky jsem pro, aby dost zodpovědnosti za sebe přejali lidi než aby jim to nařizoval stát.

Offline Sweet Potato
39674 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:17

No na tu blondýnu předtím bych si určitě netroufla, ale jógínka to rozdýchá.

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:22
Reakce na Potrefenáhusa:

jj ja ty rozdily nemyslim mezi nama dvema (segro;-)) spis obecne, proste dva pristupy v ramci kterych se lidi obvykle svymi nazory vynachazeji. 

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:24
Reakce na Berta:

tak jestli budou lidi chodit do prace nebo ne, nebo jestli si budou sporit na penzi nebo ne, je zatim v jejich moci (neplest sem prubeznu duchodovy system, to neni sporeni na penzi).

pracuji v hodne preregulovanem odvetvi, tydny v roce, kdy se tady neobjevi nejaky auditor, se daji spocitat na prstech jedne ruky a pri priprave projektu se vic casu nez technickemu zadani venuje diskuzi jestli tato konkretni licence bude OPEX anebo CAPEX. to uz je cele ztracene a bude to, kdyz uz tak jedine horsi.

ale tato diskuze se aktualne vede o kybernetickem prostoru. tam je dnes situace hodne pravicova, uplna anarchie tam neni, funguji struktury, ktere zajistuji bezproblemove fungovani infrastruktury, existuji nejaka pravidla, ktera se dost obtizne vymahaji. takze nastavaji otazky: chceme aby stat resil ochranu kybernetickeho prostoru? (souvisi velmi podstatne s omezenim soukromi obcanu), nechame vodarny, telekomunikacni operary, banky a spitaly, aby to bylo na jejich rozhodnuti, jestli to resit chteji anebo ne? chceme, aby statni organy mohly kontrolovat soukrome podnikatele a diktovat jim, co maji delat anebo ne?

takze kdyz zastavam pravicovy nazor nejlepe neregulovat tak si musim zodpovedet na otazky:

jak moc nam bude vadit, kdyz najdeme svoji zdravotni dokumentaci na internetu? a kdyz prijde blackout? a kdyz se mi doma vzbouri lednice a zaviruje mi tablet? anebo me bude odposlouchavat vlastni televize? co ochrana osobnich udaju? nechame facebook, at si zhromazduje osobni udaje jak je to pro nej vyhodne a muze je de facto komukoliv poskytnout? i kdyz vy jste se tam nikdy neregistrovali? co autorska prava? prebujela patentova prava?

predesilam, ze na toto nemam pevny nazor. jenom kladu otazky.

48923 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:25
Reakce na Sweet Potato:

chacha joginka super, presne takovy rana mam, jen ty kocky jsou dve. pokud teda neblbnou venku se snehem jako dneska, skoda ze byla tma a nedalo se fotit:-)

Offline quebrada
363 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:29
Reakce na continuity:

ha, diky. no ony nebudou od zacatku vedet jak je to velky. budu se snazit jim to do tech krabicek seradit tak, aby si vzdy poskladali nejaky rozumny kus, nejdele za dva dny. blby je, ze se do okynek nevejdou koleje, to budu musiet jeste nejak promyslet. akorat doufam, ze alespon obcas stihneme prijit nacas do skoly 

kdybych nebyla lego maniak, tak do toho nejdu, je s tim strasny prace. ale tuto krabici jsem chtela tak jako tak, takze vlastne usetrim , protoze nemusim kupovat ty klasicke adventni blbosti.  (tak zduvodnit si to umim hezky to zas jo). 

Diskuze je tedy už úplně někde jinde, tak pardon. Jen jsem chtěla k těm kolejím - mně se osvědčilo u větších překvapení (víkendy atp.) dávat do kalendáře mapu, návod nebo třeba jen obrázek, který děti navede, kde mají hledat. Taková malá honba za pokladem. Když mám čas a chuť třeba i s více nápovědami.

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:30
Reakce na Amun:

pokud by to pro mne byl absolutni bloker, tak bych slusne rekla, ze mi to tedy moc nevyhovuje, protoze moje soukroma situace mi tento rezim neumoznuje pravdepodobne i ve chvili, kdy bych o to misto alespon trochu stala (nikdy nevite jak moc stoji oni o vas). vyjednavat se ma na pohovoru, po nastupu do pracovniho pomeru uz je pozde. jinak bych rozhodne vypoved nedavala, vzdy se lip hleda, kdyz praci mate.

48923 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:31
Reakce na continuity:

muj obor to neni, ale zrovna v tom kybernetickrm prostoru mam pocit ze stat muze nadelat vic skody nez uzitku

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:32
Reakce na Jiná Realita:

Mám také nevyžádanou radu  - na spáleniny a opařeniny čistý éterický levandulový olej.

Offline Lilly_Ku
4454 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 14:55
Reakce na continuity:

Otazka prava v kyberprostoru je aktualni a fascinujici.

U nas v coeorkingu sedi borec, co se presne touhle tematikou zabyva, pise a prednasi o ni.

Zakladni for je v tom, ze staty funguji na pomalu zastaravajicim principu geograficky ohraniceneho monopolu vykonu prava.

Globalni firmy uz davno funguji bez ohledu na hranice a ruznym zpusoben z toho profituji (napr. danova optimalizace). 

No a kyberprostor, to je jeste dalsi krok timhle smerem a velka neznama. nejaka forma regulace kyberprostoru bude potreba, ale na jakem zaklade? zustavam napnuta :)

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:00
Reakce na dzizisketa:

Tohle dělá jaká část obyvatel měst? Procento? A kolik jich má vůz? A kam s ním převážně jezdí? Po městě. Je to takový začarovaný kruh, kdy větší využívání osobních aut tam, kde existují alternativy, tyto alternativy postupem času omezuje, až nezbudou žádné, a proto se zase musí autem jezdit častěji a déle atd. atd.

Jen se vrátím k drobnosti, nechci rozhrabávat už hotovou diskusi:

Ano, těch co dělají to co já je dejme tomu méně, chtěla jsem ale mluvit čistě za sebe. Pokud důvody vlastnictví auta ve městě rozšířím, pokryji tak 80 % vlastníků aut ve městě.

Podnikatelé, kteří auto potřebují k výkonu práce a bydlí či mají firmu ve městě: řemeslníci, drobní výrobci, drobní dovozci, zásobování, pekaři, zahradníci, atd atd
Lidé s příbuznými daleko (mimo město, v jiném velkém městě)
Větší rodiny - anebo si dovedete představit jak jedete se třemi dětmi k babičce, nebo plavat, nebo na větší nákup?
Ti co za prací dojíždějí, ať už se vrací k rodině na venkov nebo naopak.
Co takhle auta invalidů.
A vraťme se ke koníčkům, aspoň v mém okolí všichni jezdí s koly a dětmi mimo město, na lyže, jsou mezi námi paraglidisté, kajakáři, potápěči... 

A všichni v tom městě bydlíme, pracujeme, máme tu přátele. A všichni z těch aut odvádíme daně, ať přímo při koupi nebo v pohonných hmotách. Pokud bych vyhodnotila při kombinaci mnoha faktorů (pořizovací cena, pohonné hmoty, úroveň mého eko-přesvědčení, doba strávená v zácpách, možnosti parkování atd), že se mi auto nevyplatí, mít ho nebudu. Ale nikdo a nic by mi nemělo explicitně bránit v rozhodnutí to auto mít.

Jinak díky za mnoho názorů výše, v mnoha případech daleko lépe formulovaných než bych dokázala. 

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:02
Reakce na quebrada:

diky za napad, asi to tak udelam.

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:11
Reakce na Lilly_Ku:

no tak presne jsou kyberzlocinci prakticky nepostizitelni. pokud to nekdo odskace, tak max nejaky bily kun, co je tady nejaky zdvorile receno truhlik, ktery tu super praci za fajn penize proste nedomyslel. zatimco cyberzlocinne fimy si buji a buji.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:11
Reakce na continuity:

Jo to je zajimava otazka. Taky jsem zvedava, kde je ten optimalni balanc mezi ochranou a zvysenou byrokracii / ztratou soukromi. A hlavne, kam pravne kyberprostor zaradit a zajistit vymahatelnost.

Ano, ty nekonecne debaty, ktere vydaje zaradit do CAPEX (i kdyz ty jsou nekdy zajimave), implementace SOX a dalsich kontrolnich mechanismu. No ale pak jsem na druhou stranu zazila pripad, ktery pekne pripomenul, k cemu ty kontroly jsou.

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:24

to je obecne platny postulat :) potiz je v tom, ze pokud situace zustane tam kde je, budou mit ti kyberzlocinci za par let takove prostredky, ze boj s nima bude uplne nemozny. toci se v tom strasne penize a prakticky nic neriskuji.

existuje nejenom cerny trh kreditnich karet (to uz asi 20 let), ale taky hacknutych uctu a pocitacu, SW zranitelnosti anebo lidi. existuji prodejni portaly, slevove akce a reklamni kampane. existuji mechanizmy jak si overit dodane zbozi pri zachovani anonymity, bezpecni prostrednici, trh se skodlivym SW, hotline a user support. uplne jako v realnem svete, akorat je to uplne nezdanene a cilem je obrat jine lidi o jejich penize. ale jinak uplny anarchisticky raj. navic staci trocha odhodlani porusovat zakony, vsechno ostatni, vcetne nejakych specialnich znalosti, pokud jsou nahodou potreba, lze koupit za jedno odpoledne. odhadujil, ze nejdele trva nabor tech bilych koni.

dalsi vec je, ze zakladnu maji logicky v krajich, kde je vymozitelnost prava horsi a navic tam sezenou sikovne lidi, kteri vzhledem k celkove chudobe jednoduseji prepadaji pres hranu (ukrajina, rusko, cina, jizni amerika). vysledkem je, ze se da casem ocakavat, ze budou prerustat do statnich struktur (v tech koncinach to uz je zvykem) a pokud ted je obrana tezka, tak za rekneme 10 let uz bude uplne nemozna, protoze budou schopni vsechny legislativni procesy bud zablokovat anebo obrousit tak, ze budou bezzube. jakoze pres internet te nikdo nezastreli, ale identitu ti znicit muze, co je v moderni spolecnosti pro jedince dost likvidacni.

48923 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 15:57
Reakce na continuity:

to je fakt:-)

fiha zni to zajimave, nejaky link kde se dozvim vic?

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 16:38
Reakce na Lilly_Ku:

A co treba nejruznejsi omezeni, jejichz ucelem je zajistit spravedlivou hospodarskou soutez - ruzne zakazy kartelovych dohod apod. ty povazujes taky za levicove?

Nebo ochranu dusevniho vlastnictvi?

Neptam se ironicky, ale protoze me to zajima.

Mluvím  o  svobodě rozhodování jedince, člověka,občana .Chci po státu, aby zajistil právní prostředí a vymahatelnost práva.  Nechci , aby mě jako občana zbytečně  buzeroval.  Ochrana   hospodářské soutěže a podobně  je naprosto v pořádku, ale každý, kdo nějak podniká, ale nakonec i ve státním sektoru, určitě ví o spoustě  "geniálních"   ptákovin, které úřady požadují  a úřednický aparát nám pěkně bují.

Nějak nemám pocit, že by  hospodářské soutěže   za vlády levicovějších stran  byly nějak extra transparentní, že by vymizela korupce,kartelové dohody  a pod.  Ale  to bohužel u nás nebylo ani za pravice, ale  v našem státě toto není problém pravice nebo levice, ale  absentující politické kultury, totální ztráty soudnosti atd atd. Prostě ještě máme co dohánět.

Rozhodně netvrdím , že pravice je nejlepší pro všechny, jen  říkám svůj názor, že mně vyhovuje lépe.

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 16:48

no ona by to byla parada, kdyby to clovek cetl v nejakem scificku. predstava, ze zitra muzu mit neco na kompu (nebo uz mam jenom proto, ze nekdo kliknul na spatnou reklamu... mi uz tak zabavna nepripada)

takto agregovane uplne ne, o dark webu je neco tady

https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_web

pak interpol

https://www.interpol.int/Crime-areas/Cybercrime/Cybercrime

treba specialne na ransomware je tady report od Symantecu.

http://www.symantec.com/content/en/us/enterprise/media/security_response/whitepapers/the-evolution-of-ransomware.pdf

https://www.ic3.gov/media/2015/150623.aspx

ve financni sfere bylo hodne utoku na SWIFT a toto je necely tyden stare, dnes se loupi v bankach takto:

http://www.thisismoney.co.uk/money/saving/article-3930118/Tesco-Bank-hack-happened-protect-account.html

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 16. listopadu 2016 16:50
Reakce na continuity:

tak jestli budou lidi chodit do prace nebo ne, nebo jestli si budou sporit na penzi nebo ne, je zatim v jejich moci (neplest sem prubeznu duchodovy system, to neni sporeni na penzi).

pracuji v hodne preregulovanem odvetvi, tydny v roce, kdy se tady neobjevi nejaky auditor, se daji spocitat na prstech jedne ruky a pri priprave projektu se vic casu nez technickemu zadani venuje diskuzi jestli tato konkretni licence bude OPEX anebo CAPEX. to uz je cele ztracene a bude to, kdyz uz tak jedine horsi.

ale tato diskuze se aktualne vede o kybernetickem prostoru. tam je dnes situace hodne pravicova, uplna anarchie tam neni, funguji struktury, ktere zajistuji bezproblemove fungovani infrastruktury, existuji nejaka pravidla, ktera se dost obtizne vymahaji. takze nastavaji otazky: chceme aby stat resil ochranu kybernetickeho prostoru? (souvisi velmi podstatne s omezenim soukromi obcanu), nechame vodarny, telekomunikacni operary, banky a spitaly, aby to bylo na jejich rozhodnuti, jestli to resit chteji anebo ne? chceme, aby statni organy mohly kontrolovat soukrome podnikatele a diktovat jim, co maji delat anebo ne?

takze kdyz zastavam pravicovy nazor nejlepe neregulovat tak si musim zodpovedet na otazky:

jak moc nam bude vadit, kdyz najdeme svoji zdravotni dokumentaci na internetu? a kdyz prijde blackout? a kdyz se mi doma vzbouri lednice a zaviruje mi tablet? anebo me bude odposlouchavat vlastni televize? co ochrana osobnich udaju? nechame facebook, at si zhromazduje osobni udaje jak je to pro nej vyhodne a muze je de facto komukoliv poskytnout? i kdyz vy jste se tam nikdy neregistrovali? co autorska prava? prebujela patentova prava?

predesilam, ze na toto nemam pevny nazor. jenom kladu otazky.

Vy si fakt myslíte,že stát je ten,kdo nás ochrání  v kybernetickém prostoru?   Já tedy ani náhodou. Mám  pocit, že veškerý kybernetický prostor je horská dráha, na kterou jsme nasedli a která jede rychleji a rychleji a my jen valíme oči,kam se to všechno žene  a nevíme,jak to dopadne. A stát stojí tam někde dole pod ní  a kouká .

Zní to všechno velmi děsivě, ale to je daň za dobu , ve které  žijeme. Nevím, jak s pravicovým názorem souvisí  zveřejnění zdravotnické dokumentace na internetu, vzbouření lednice a zavirování tabletu. Takže znovu opakuji,jako lékař jsem povinna dodržovat zákony- splnění odbornosti, vzdělávání, vybavení ordinace, dokumentaci nikde zveřejňovat nesmím, povinnost lékařského tajemství. Toto je bez ohledu na to, jestli pravice nebo levice.  A to je naprosto v pořádku. Ale vadí mně nařízení, která si vymyslí od stolu nějaký úředník. Nechci anarchii,chci  jasné,  srozumitelné právo a nechci buzeraci.  Uznávám ale, že najít tu správnou hranici je těžké a pro každého je jinde.