Jo.![]()
Ale Dandy...
teď jsem si vzpomněla, ty byly super!! Nejvíc Wild Cherry. A ty polštářkový nahoře... to je taky hluboko zasutá vzpomínka, kterou jsem si právě oživila. Druhá polovina 80. let... a Tuzex myslím, především.

Jo.![]()
Ale Dandy...
teď jsem si vzpomněla, ty byly super!! Nejvíc Wild Cherry. A ty polštářkový nahoře... to je taky hluboko zasutá vzpomínka, kterou jsem si právě oživila. Druhá polovina 80. let... a Tuzex myslím, především.

nj, Dandy, úplně cítím tu vůni :-)
jj, už si vzpomínám :-)
A ještě lízátko klacek! Pruhovaný...do ostrý špičky olízaný!
Tak jsem docetla tu retro-pochutinovou diskuzi a ac si vsecko pamatuju, z zadne z tech pochoutek jsem jako dite moc urvana nebyla... az nekdo vzpomnel pomazankove maslo. Rohlik s pomazankovy maslem byla moje nejvetsi lahudka. Nejake cokoladky me vubec nezajimaly. :D A celkem dlouho mi to vydrzelo, pamatuju si, ze kdyz jsme se stehovaly s maminkou do US nekdy v roce 92, kdy uz jsem teda rozhodne mala nebyla, tak mi rikala "holka, ja nevim, co budes delat, pry tam nemaji pomazankove maslo!" :D Zaregistrovala jsem kauzu, ze se uz nesmi jmenovat "maslo", jen "pomazankove", takze predpokladam se jeste vyrabi, ale teda nejedla jsem ho uz leta letouci. :D
Absence pomazankoveho masla v USA je vazny problem!!! Ja ho jako mala taky milovala, po cerstvem rohliku s pomazankovym maslem bych se byvala utloukla. A chutna mi dodnes, jenze tady bohuzel opravdu neni... Letim na Vanoce do Cech, to budou chlebove a pomazankove orgie ☺
ja sem ani nemuzu, mlikova polevka mi chutnala. ale ja mliko muzu, uplne jakkoliv
ale chci si postezovat, segra mi dala zaruceny recept na perniky, ktere jsou jisto jiste mekke hned po upeceni. jak se mi fakt nechtelo, tak jsem upekla do skolky na besidku a hadejte co? nejde to jist, navic byly za 12min spalene, druha varka tam byla deset a tvrda je uplne stejne. za ja se na to nevy... a neupecu neco overeneho.
Jasně, jmenovalo se to benátová tyčinka. A vrchol prasení bylo namáčet to do vitacitu. Jenže to stálo dvě koruny, malá lízátka tak 30 halířů.
Nejlepší žvýkačky byly Donald. Byly v nich obrázky-komiksy a ty jsme mezi sebou čile vyměňovali. A pak byly ještě nějaké žvýkačky, ve kterých byly obrázky, které se při pohybu měnily, ty byly taky žádané. A žvýkačkové cigarety!
já si to pruhovaný lízátko normálně před pár lety někde koupila, jakmile jsem ho viděla ..... a fuuuuuuuuj :-(
a taky pendreky v takových těch dlouhých kusech, to jsem měla rada taky
achjo..volá mi miláček - "máš havarijko, nebo jen povinný?" Takže je to jasný, přibližovadlo má bebí. A pak někomu půjčujte auto. :D Není to žádná tragédie, ale je to otrava.
Tak o normách taky něco vím :) (se hned musím pochlubit, že jo...
, no nic). Normy existovaly a byly přísné, ale provoz byl uplně o něčem jiném. Já znám teda jen prostředí mlékáren (od krávy po obchod) a jatek, masen atd. No a co vím od našich učitelů na VŠ, kteří v provozu tehdy dělali, tak se to šidilo všechno. Hygiena byla jinde, než dneska, takže kvalita mléka byla tak strašná, že pravidelně nezakysávalo, tedy aby vůbec něco vyrobili, začli dávat slavný bramborový škrob, kterým se honilo všechno. Jen se to samozřejmě nikam na obal nepsalo. Ale technologicky prostě nebylo možné nic vyrobit. Takže jogurty, kyšky, kefíry, všechno zahuštěné. Já myslím, že dneska si můžeme gratulovat, navíc je neskutečný výběr a ty kvalitní věci jsou, jen je kupovat. Dnešní provozy jsou na úplně jiném levelu. A třeba USA si může nechat jen zdát o kvalitě našeho masa a mléka.
to je zajímavé, v jakém směru nekvalitní bylo to mléko? Jakože znečištěné, nebo ředěné, či jak? Jsem vždycky myslela, že kysnutí způsobují nějaké bakterie, či kvasinky. Co já pamatuju, mléko v pytlíku nám kyslo zcela spolehlivě, i když jsme nechtěli :D
No mléko obsahovalo mnohem více bakterií, než byly limity (obsahuje je vždy, od toho jsou přísné limity). No a pro mlékárenství potřebujete být v limitu, protože přidáváte mlékárenské bakterie pro vaše řízené kysání (laktobacily - vždy napsáno třeba na jogurtu nebo kefíru), vám mléko zkyslo kvůli přemnožení těch nechtěných bakterií, které tam byly už. Primární potíž byla v zisku mléka - špinavá vemena, otřesná zoohygiena v kravínech, špatné technologie získávání mléka - dojící zařízení, špatné čištění dojícího zařízení, špinavé tanky na mléko...a už se to veze. Taky nemocnost dojnic - hodně nemocných, špatný odchyt mastitidního mléka, které pak šlo do výroby (tedy odešlo i mléko krávy, která měla zánět ve vemeni, když to řeknu hotentotsky).
ha, mastitidu znám - četla jsem Herriota :D
Ježíš dík, poŕád někde slyším, jak dřív bylo všechno lepší (teda když to vůbec bylo) a pořád se mi to nezdá.
Hm, kdysi jsem pracovala v létě na brigádě v mlékárně. Je fakt, že pak dlouho jsem měla s mléčnými produkty problém, nějak jsem je nemohla. To bylo ještě v dobách, kdy byly pytlíková mléka... a šlehačky taky v pytlíku... atd.
ha, starý dobrý Herriot!
Fakt nebylo. Já z toho úplně rostu, z takových řečí. Víc mě vytočí už jen řeči o antibiotikách v mase a pohádka o ředění mléka vodou. Když si vzpomenu, jak jsme byli nuceni učit se tabulkové hodnoty zpaměti ke zkouškám a státnicím, všechny ty testy a metodiky k odhalení každého prdnutí, každého cizorodého materiálu...tak na mě jdou mrákoty ještě teďka :)
ajaj, to zní teda děsně
Tak to je hodne zajimavy. Ja si taky porad rikam, jestli to s tou kvalitou bylo opravdu tak, jak se ted rika. Mne to proste nepasuje k tomu obecnymu bordelu, nedostatku a te urputne snaze ukazovat navenek, jak to vsechno skvele funguje (za cenu, ze hodne veci si u nas hralo na neco, co nebyly). Ja si myslim, ze ty tlaky na vykon prave koncily tim, ze se podvadelo a veci se ruzne nastavovaly.
A taky znam nekoho, kdo v osmdesatych letech prodaval ze zapadu do vychodnich zemi chemii do potravin (na vylepsovani barvy masa a podobne) a to byl pry obchod.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.