Především že budou hřát, ale zároveň budou prodyšné.
Stěžovací vlákno
Právě, že máte možnost volby, že víte, když spěcháte, můžete mít všechno na jednom místě, je to o něčem jiném. Ráda si zajedu pro maso z přeštíka, když mi neřve dítě, že je poslední ve školce. A čas byl luxusní položkou i tenkrát, ona to zas až taková časově nenáročná idyla nebyla.
no a já jsem džíny snad vůbec neměla, asi až pak po revoluci. A jedna spolužačka byla obšitá komplet, byly tři děti jenom samy s maminkou a já jí vždycky záviděla, protože měla originální věci, co nikdo neměl, snad úplně všechno včetně triček, a ona mi pak nedávno řekla, že se za to příšerně styděla, že jsou tak chudý, že na ně máma musí šít.
Protože to je taky pravda, že všechny děti ve třídě měly víceméně stejný oblečení, hlavně trička a přezůvky měla stejný tak třetina :-D A kdo měl něco jinýho přivezenýho zvenku, tak mu to všichni dost záviděli.
a na mě máma teda taky šila, včetně zimní bundy a pak jsem ještě dědila oblečení po třech starších dcerách jedné její kolegyně, no lahůdka prostě, ještě že ta revoluce přišla před pubertou :-D
Ja jsem jeste nedocetla, tak nevim, jestli se to porad probira, pamatujete Nugetu? Ta byla tez fajn. A deli pistaciova. A kdyz poprve zacali prodavat krokety, tak nas tatinek vzal na ty bramborovy kulicky s tatarkou, mnaaaam, bozi. Asi potrebuju krokety.
Ale nechapu teda, ze nekteri dokazou vzdychat za starymy casy, doma u vecere u stolu "hlavne nikde nerikejte o cem se doma bavime, jinak nas vyhodi z prace" tak to uz nidky jako. A jugoska za odmenu atd... ble.
Právě proto to takto uzavírám, že je skvělá ta možnost volby. I když ta naše Billa...![]()
Co pamatuju dobu před 89, časově nenáročná idyla to nebyla, to je jasné, ale nemůžu si pomoct, teď mi ten čas přijde jako přeci jenom luxusnější položka. Důvodů, proč to tak je (proč to tak vnímám), bude ale samozřejmě víc a zdaleka nejsou jenom negativní. Takže to ani není extra stížnost, spíš konstatování.
No jo, ale vzdyt mnozi chodili do prace na sestou (i v kancelarich), tak zase odjizdet ve tri neni tak sokujici. Ale samozrejme to taky spis ukazuje na dusledek toho, jak jsou lidi pracoviti, kdyz maji ten flek garantovany a jeste je vsude lidi moc (nulova nezamestnanost). Nic, co bych brala jako prednost.
Ze uz si lide o vikendech nestavi baraky beru jako naprostou vyhru. Ta lidova "architektura" nekde hyzdi dodnes.
Ano, clovek o vikendu nemusel mit strach, ze mu bude volat sef s nejakym urgentnim pozadavkem, zato se mohl tesit na sousedy, u kterych nikdy nemohl vedet, jestli na nej nedonasi, mohl se tesit na ruzne dobrovolne povinne komunisticke schuze a akce.
Jeziiiiiis! A prvni maj ze! Taky slusna pakarna. Mama nas brala ze srandy kdyz jsme byli hodne mali, ze mavatka a tak. Taky dobrej mazec.
Me prijde, ze proste ti lidi co tvrdi jak bylo dobre to snad vytesnili, nebo co, vis ne, jak si clovek udajne pamatuje jen veci co ho tesily. Me treba desne vadilo, ze se k nam nedostalo ani vselijake umeni, hudba atd, cenzura jak prase. I jako decko si to pamatuju. Na dovolenou leda tak do pr... Na vejsku bych asi taky nesla, ze. Proste ne, jeste prede mnou nekdo rekne jak se vsichni meli dobre a fakt ho lisknu.
Kdyz uz jsme u toho, v sobotu jsem cely den byla v praci, tak jsem se stavila pro obed v jednom fajn bistru a prede mnou holka s klukem, cesi, normalne jsem to vedela, jeste nez promluvili, prisaham. Nevypadali nijak vylozene strasne, dziny, tenisky sportovni, slecna nejakou mikinu adidas ci co a batohy, plus teda klasicky zimni bundy sportovni, ale jak to bylo nakombinovany, tak mi to bylo hned jasny, jsem se musela smat pro sebe. Pozdravila jsem samo slusne cesky a poprala dobrou chut :)
strasna v cem? ja si proste myslim, ze se mame velmi dobre. jeste bych si mela casteji vzpomenout, jak jsem se rozplakala v posinci 89 ve vidni pred vylohou obchodaku... nam ve skole tvrdili, ze v kapitalisticke cizine chudi umiraji hlady na chodniku!
v tom, ze to vyzniva, ze nad tim, co si nekdy dovoli prodavat za ovozel sortiment supermarkety mame drzet takzvane hubu a krok, protoze bychom meli zazit, jak to teprve driv bylo hrozne.
Myslím, že většina vzdychání tady na fóru jde právě za tou nugetou a spol (nugetu pamatuju, takový pidi vaničky, dokonce jsem na ni minulý týden narazila ve vietnamské, včetné takového toho nesmyslného nabírátka na na ni! :-)
aha, tak to jsem se vyjádřila špatně. v současné době si člověk opravdu může vybrat, nejen teda osahat a vybrat konkrétní kousky, ale celkově vybrat, kam půjde nakoupit a co... přiklad: i v našem malým blbým lidlu mají asi osm druhů rajčat. od těch nejlevnějších, která nejsou mimo sezónu vůbec dobrá a někdy asi ani čerstvá, po maličká balená po 20 dkg, která jsou vždycky vynikající. ty velké bedny levných vidívám rozhrabané a probrané, zjevně si teda i ona své kupce najdou. jinak by je přece neprodávali? no a komu ani tohle není vhod a má čas nebo chuť, nakoupí jinde a ještě lepší. každý, kdo vzdychá nad tím co bývalo lepší a jak je teď zle, bych teda doporučila, aby si uvědomil, že MÁ MOŽNOST VOLBY.
btw nugeta v těch vaničkách mi nikdy nechutnala:P
Moje deti me dnes uprosily na chleba s maslem k veceri - bez vajicka, sunky ci zeleniny. Ony tedy puvodne chtely taveny syr ale to nemame...
Manzel jim ty chleby pripravil a ony cely vecer mluvily o skvele veceri,co jim tatinek uvaril![]()
jj čerstvý chleba a máslo a hrubá sůl... pochoutka:-) a ideálně k tomu čerstvě utržený rajče... ješiši už mi tečou sliny:-))
Jinak jsem tu teda nechtěla nijak adorovat minulou dobu, ani nemám pocit, že bych to dělala, psala jsem fakt jen o tom tempu. Souhlasím s většinou z toho, co tu padlo, že se za to platilo mnohem většími negativy,a děkuju těm, co mi doplnily skládačku (netušila jsem třeba, že se i v kancelářích dělalo od šesti, teď už tu odjezdy o druhé odpoledne dávají větší smysl). Taky je mi jasné, že i dneska se může většina z nás rozhodnout, že půjde pomalu ke studánce, jen mi přijde, že v zrychlené době, jako je ta stávající, je to o přece jen o fous obtížnější.
A k poště - máme tu dvě a vcelku rozumné. Jednu hlavní s lístky, kde vás, když vystojíte/vysedíte špatnou frontu nebo máte ještě další požadavek, "přecinknou" k té správné přepážce. A druhou menší bez lístků, kde se sice občas dělá fronta, ale je jen jedna a lidi se dělí až těsně před okýnky, takže to docela odsýpá a většinou je to rychlejší než na té hlavní.
Když už jsme u té pošty, stěžuji si na systém číslování lístků. Dostanu lístek s číslem př. 450 a na tabuli jdou po sobě lístky :79, 182, 520, 80... absolutně bez ladu a skladu. Chápu, že oni to mají nějak rozdělené dle požadavku, ale já jako zákazník, když si vezmu lístek absolutně netuším, kolikátá budu na řadě a jak dlouho budu čekat. Kolik těch lidí z davu čekajících je přede mnou ke stejnému okénku. Buď ať to mají sakra pěkně po sobě nebo ať to tam napíší. Někde jsem to jednou tak viděla, na lístku bylo číslo a dole poznámka, před Vámi je 5 čekajících.
My měli Narpu hned vedle školy, heč!
Mimochodem, přijde mi zajímavé, že to označení Narpa se udrželo tak dlouho. Protože za nás, natož za tebe, už to oficiálně Narpa samozřejmě dávno nebyla.
já jsem nad tím včera přemýšlela, dokonce jsem to hledala na wikipedii, kde píšou, že se to neujalo, ale u nás to hodně používala babička a já mám pocit, že na té naší dokonce byla nějaká starší výloha, kde to bylo napsaný
Já se ten výraz naučila kupodivu od spolužaček. A když jsem ho přinesla domů, naši se docela divili, kde jsem na to přišla, když "národní papírny" už dávno nejsou.
Jo a na místě té narpy mého dětství byl do nedávna obchůdek s výtvarnými potřebami, tak mne těšilo tam chodit dvojnásob, ale bohužel skončil.
Dneska jsou nějake erupce na slunci. Kolegyne lehce bourala. Jeden lektor volal, at pro nej nekdo dojede, ze boural jeho autobus. A cleny dvou zkusebnich komisi nam sestrelilo auto - nase auto cekalo, az bude moct odbocit a napalila to do nej nepozorna zenska. Jedna komisarka nepohne krkem, druhy komisar neciti zada.
Rikam kolegyni, ted uz na nas snad spadne letadlo - kouknu na internet, letadlo spadlo v Kolumbii.
Vcerejsek byl taky vyzivny, v momente, kdy se mely zacit psat testy, auto se zkusebnimi komisari jeste ani nevyjelo z Prahy - praskle vodovodni potrubi.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.