Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online MP Marge
6873 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 16:53
Reakce na Potrefenáhusa:

a Berta 

nic na tom není, fakt :-D Tohle množství je na dva koláče, dělám z půlky

Tohle těsto není moc sladký a nenechává se kynout, rozválí se na tenkou placku a hned se peče. Já nemám ráda koláče s těma vysokejma buchtama. Tohle těsto mi fakt přijde geniální.

S buchtama teda neporadím, ty jsem pekla jednou a skončily naprostým fiaskem, ty bych asi potřebovala vidět, jak někdo dělá

doslova:

"pokud máte pekárnu a budete to míchat v ní, tak to tam dáte v pořadí

na dno 2 žloutky/vajíčko a žloutek/1 a půl vajíčka (já hrozně nerada, když mi zbývají bílky, tak si třeba odliju půl rozmíchaného vejce na potření)90g rozpuštěného máslašpetka soli500 g hladké mouky100 g cukru krupice250 ml vlažného mléka20g droždí (= půl kostky) nadrobit, nebo nejste-li líná, uděláte si bokem kvásek, ať víte jistě, že to vykyne.

Z půl kila mouky vyjdou 2 koláče velikosti kola od vozu - peču na plechu vyloženém pečpapírem (nandám na plech placku a do finální velikosti a tvaru včetně okraje namačkám hranou ruky). Peču kolem 150 stupňů, protože jich mám v troubě víc, takže s ventilátorem. Čas podle trouby. Mělo by to být svrchu nazlátlé, zespoda upečené do středně hnědé barvy, nepřehnat to."

Tak diky  Takhle to opravdu nevypada nijak komplikovane, ale ja se znam - jakmile se do toho pustim, tak zacnu panikarit kvuli detailum!

Dela mi ale starosti drozdi. Tady ho neprodavaji cerstve v kostkach, ale takove susene v malych pytlickach...

Offline continuity
43114 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:02

jsem nemocna s teplotou, nevím jestli si dřív uvařit urologicky čaj nebo pulmoran a co je uplne nejhorší propasla jde vánoční besidku mladší dcery .

Offline Lamicka
14183 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:04
Reakce na dzizisketa:

Posta Kafkova je nase spadova a je to opravdu kafkarna. Abych nebyla nespravedliva, tak nase postacka je uzasna, mila, vstricna, ale tam to konci. Driv tady jezdil s baliky takovy odrzly chlapik, ktery dost casto poslal sms: Balik mate v cukrarne/u sousedky... vas postak. Co bych za tuhle "sluzbu" ted dala :)

Offline Ounz
20530 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:14

Co se týče kynutejch buchet, tak Apettit má dobrej recept a pak taky Vaňek (jak jinak) a u něj je to jistě i docela dobře popsaný...

Offline Potrefenáhusa
38852 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:25
Reakce na Ounz:

já bych potřebovala vidět, jak se dovnitř strká ta nápň, to dopadlo totiž tristně :-D

Offline Potrefenáhusa
38852 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:26
Reakce na MP Marge:

se sušenýma nevím, ale určitě bude někde převodní tabulka, kolik čerstvých=sušených

Offline Kokoska
34948 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:28
Reakce na :

Tak to byla spíš výjimka, jinak si celkem si na osobní jednání nemůžu stěžovat. Tím, že tam chodím často a většina úřednic už mě zná, tak je to přes rok docela v pohodě. Spíš mi vadí, že jich tam je málo a věčně jsou některá okýnka zavřená. Já tam můžu jít klidně dopoledne nebo kolem oběda, všechna okénka dělají všechno, kromě odesílání balíků a Czechpointu teda, ale to zas nepotřebuju tak často. Jen ten konec roku bývá hektický a lidi celodenně.

Offline Kokoska
34948 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 17:29
Reakce na Potrefenáhusa:

Náplň do buchet? Taky vás nebaví to zabalovat? Hlavně když se zadaří a těsto se trochu (trochu víc) lepí na ruce 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:22

Stěžuju si na sousedy, že si dělají topinky, když má jedna období bez večeří, grrr.

A k tématu pošty, v Belgický je taky systém jedna fronta ke všem okýnkům, což ale vede k tomu, že se stojí až ven, nikdo totiž nechce stát vepředu, aby ho někdo nepředběhl u zadnějšího okýnka.

Ovšem dnes jsem tam poprvý v životě byla po 17 hod. úplně sama, všechna tři okýnka otevřená...divnej pocit! Trošku jsem se tam bála 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:25
Reakce na Potrefenáhusa:

Co přesně se Vám s náplní nepovedlo? Vyválím vyšší těsto, nakrájím na čtverce, doprostřed každého čtverce dám hromádku náplně. Spojím všechny rohy, smáčknu do "uzlíku" a teď myslím to jediný, u čeho by se to mohlo zadrhnout - důležité je dát buchtu tím spojovaným dolů...

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:40
Reakce na Potrefenáhusa:

Ja robím buchty presne tak ako Jehelníček . Vyvaľkať, nakrájať štvorce, dať náplň, spojiť, vyguľkať do guľky - treba mať dobre pomúčené ruky, to je jasné. A buchty dávať spojom dole. Tak to robila moja babka, aspoň čo to som odkukala vo svojej ignorantskej puberte

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:46

Pošta...jak je možný, že mi uložili balík na poště, i když doručovací adresa byla domů? Bez jakéhokoli upozornění...

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:47

Práve ma neuveriteľne vytočila kolegyňa, ktorá sa presťahovala do inej kancelárie a prakticky s našou firmou už nemá moc spoločné, ale práve ma po maili vycvičila a poučila ohľadne MOJICH pracovných povinností ako keby som tu bola prvý deň a tak arogantne, že to zanechalo dosť hnusnú pachuť. Hlavne že ona vie, čo má robiť. A to som sa tak tešila, že ma už nebude otravovať denno denne po presťahovaní. Naštvať ma vie aj na diaľku.

Offline Ounz
20530 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:51
Reakce na Potrefenáhusa:

Náplň musí být hutná, tedy tvarohová rozhodně z tvarohu ve staniolu, žádná vanička. No a já jen lžící 'urafnu' kus těsta, prsty roztlačím do placky, kydnu náplň, udělám z toho měšec, zamáčku a tím spárem položím dolů, jednotlivě to promazávám tekutým máslem, aby šly pak od sebe po upečení..to dáte :)

Offline Ounz
20530 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:53
Reakce na Mohučanka:

Jo je to možný, dneska se mi stalo to samý, mělo to pět (slovy pět) kilo  

Offline Vilemina
2360 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:55
Reakce na MP Marge:

1g sušeného =2,5g čerstvého, jsem ted našla.

Offline siouxsie
688 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:55
Reakce na Jehelníček:

sousedovic topinky je houbeles! to tady se pečou buchty... a jedna má rozvrtaný zub a nemůže nic! a jak by si dala! 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:59
Reakce na Ounz:

Ten můj balík má 13 kilo, já jsem těhotná a na poště fronta až ven. Takže jsem se rozčílila, našla na jejich stránkách formulář změny místa doručení, vytrvala, i když to napřed nabízelo jen změnu na jinou poštu a nakonec to změnila na domov - akorát že si nelze vybrat den doručení (ach, zlatá alza), ale jen denní dobu (13-19) s tím, že mi předem zavolají a upřesní to. No už se těším, až mi zavolají, že stojí před barákem a kde jsem. Grrrr.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 18:59

české buchty do pekáčku dělám jako Ounz, ďůlek, vytáhnu do váčku, do toho lžička povidel a váček těmi cípy zaňahňat a těmi "švy" na dno. Pekáček celý vymazaný a taky během skládání jednotlivé buchty pomazávám tekutým máslem. Musí se to dělat rychle, aby těsto moc nestárlo a máslo netuhlo v hrníčku. A asi je to dost kalorická bomba :) Ale jsou výborné a daří se. Mám recept z kuchařky od Vaňka. Obecně musím doporučit kuchařky od Vaňka i pro začátečníky, dobře vše popisuje.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 29. listopadu 2016 19:02
Reakce na Mohučanka:

Alzu mi nepřipomínejte, už před týdnem jsem jim do reklamačního formuláře vyplnila, že mi poslali jen půlku objednávky a neděje se prostě NIC. Oni mají všechno do detailů vymyšleno, na vše formuláře a výdejny a automaty, ale obyčejného prodavače z masa a kostí se tam člověk nedovolá, jak je rok dlouhý