Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Hwi
743 příspěvků moje polička 17. července 2020 10:03

tv Jasně, tomu rozumím, všechno to teď je naprosto neodhadnutelné. Jsem fakt zvědavá, jak dlouho bude tahle situace trvat.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. července 2020 10:59
Offline Garfie
28532 příspěvků moje polička 17. července 2020 11:42

moora  Taky mě to ráno pobavilo...

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 17. července 2020 12:53

moora Garfie nebyl na idnesu před týdnem článek, že je katastrofální sucho??

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. července 2020 13:41

Mohučanka Tak vono se to asi úplně nevylučuje, co jsem k tomu četla, tak problém jsou malé zásoby spodní vody, které se zatím těmi dešti nějak nezvedly, bo ta dešťová voda zatím dílem odtýká po povrchu, dílem se drží ve vegetaci, případně ji rostliny vytranspirujou. Musely by se zvýšit celkové srážky dalších několik let, a to hlavně na podzim,  a pak v zimě sněhová pokrývka. Je to něco jako člověk může být dlouhodobě podvyživenej, ale momentálně přežranej. 

Offline Sweet Potato
40266 příspěvků moje polička 17. července 2020 13:56

Mohučanka 

To jsem nečetla. Ale na jaře tomu tak opravdu bylo. Co s tím udělalo posledního čtvrt roku, nevím.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3085517-soucasna-epizoda-sucha-v-cesku-je-podle-vedcu-nejhorsi-za-500-let

Offline Garfie
28532 příspěvků moje polička 17. července 2020 14:12

Mohučanka jj, ta spodní voda je problém. Jako oni teda i v tom článku říkají, že je to pořád lepší než to hrozné sucho, ale jako na druhou stranu taky žádná výhra :-) Ono hlavně tady na olomoucku byly velké lokální záplavy, pole jsou bahnitá a prakticky se na ně ani nedá vyjet sklidi, co už zraje....

Online continuity
43015 příspěvků moje polička 17. července 2020 15:59

Isca malé zásoby spodní vody byly realitou v květnu. Už minimálně dva týdny, spíš od druhé půlky června jsou měkké vrty vcelku ok. 

Je pár kousků, kde přetrvává vetsi sucho, ale na většině uz je stav nadnormalni. Světle růžová je mírně podnormalni, tj mírný stupeň suchá. Vzhledem k tomu, že v dubnu tak vypadala celá republika, je to brutální zlepšení.

Jinak poslední týden napršelo 88 procent dlouhodobeho průměru od 63-125% takže žádné brutální mokro. Že nebudou zrážky rozlozene v čase a v prostoru úplně rovnoměrně je fakt ( ale to tak nebylo nikdy). 

Online continuity
43015 příspěvků moje polička 17. července 2020 16:03

Garfie voda stala na polích v jižních Čechách už v půlce června. To ještě všichni psali něco o suchu. Já už to teda beru s rezervou a chodím jenom na ČHMÚ. 

Když intersucho psalo málo vody u nás, v lese byl chodnik jedna dlouha louže. 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. července 2020 16:46

continuity Díky za info, tak to je dobrá zpráva .-)

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 17. července 2020 16:57

continuity Ja mam pocit, ze intersucho se zabyva krome zemedelskyho sucha i tema hlubokejma vrtama a tam jsem pochopila, ze doplneni zasob trva hodne dlouho. Navic kdyz je puda vyschla a rozpraskana, tak prej paradoxne pusobi vodoodpudive a voda se nevsakuje, ale steka, treba tem lidem do baraku. 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. července 2020 17:56

Si jdu ulevit. Měly jsme jet na víkend s pětadvacetiletou dcerou z Brna na chalupu do jJižních Čech k na dlouho naplánovanou rodinnou oslavu. Dcera věděla, kdy jede dnes poslední vlak. Musela si nabalit akorát osobní potřeby na dva dny, a je teď doma na HO, takže balení a umejvání vlasů mohla stihnout průběžně.Já jsem si kvůli tomu vzala půl den volna, takže čtvrt hodiny před odchodem z domu jsem stepovala na značce, měla nachystaný jídlo pro obě dvě do vlaku, zatímco ona vylejzala z koupelny a začala se balit. Samozřejmě jsme to nestihly. A takhle je to furt, když spolu někam máme jít.

Online continuity
43015 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:00

razorblade stav podzemních vod monitoruje ČHMÚ. Intersucho píše o vlhkosti v půdě. To, co jsem psala, tak psali o nasycenosti půdy v profilu 0-40cm. Akorát se mi to nechtělo rozepisovat. Takže psali nasycenost 40% a u nás v lese to byla louže kam oko dohlédlo. Nemůžu teď tu fotku bohuzel najít.

Možná na poli bylo opravdu sucho, ale příliš tomu nevěřím, protože řepka je vysoka jak já. To už se léta nestalo. 

Online continuity
43015 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:03

Isca a chtěla ona jet nebo ne? 

Já bych nechala dospělou dceru doma a na nádraží šla sama. Ať se vypravi a  dopraví jak chce. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:07

razorblade continuity dneska mě na aktualne překvapil článek , tam je vidět, jak to pak vypadá v polích. Neříkám, ze všude, ale bojím se, ze na hodně místech 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:08

Isca a jak to dcera vyřeší?

Online continuity
43015 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:20

MaeGandal jo, toto je přesně ten problém. Možná prší méně, ale ta primární příčina je úplně jinde. A to nechci vidět jak by takový pruzkum dopadl někde na Hané, kde jsou ty lány teprve obří. Meliorace jsou navíc i v lesích, coz mi přijde úplně šilene. 

Já teda nechápu lidi ochotne platit peníze za ty domecky v nových manazerovicich uprostřed polí, proč to obce vubec povolují. Je z toho akorát sídliště naležato a do budoucna pěkný průser. 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:35

continuity Chtěla. Bohužel, buď by pak nedojela, nebo dojela pozdějc, a zbytek rodiny by do ní rejpal, a já bych pak měla doma zase psychicky zhroucenýho tvora, kterej by se mi stěžoval, jak si o ní všichni myslí, že ona je ta nejhorší. A nějaký problémy s ADHD tady jsou, no. 

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 17. července 2020 18:40

MaeGandal No, že pojedeme obě ráno, a zase je ve hvězdách, jestli stihnem konkrétní vlak, a jak dlouho se nám na akci podaří strávit Jsme nabalený už, takže ona optimisticky předpokládá, že ano. Stává se ze mě fatalista, co už. 

Offline Kokoska
34875 příspěvků moje polička 17. července 2020 19:07

Isca posuň hodiny! Jednou jsem to v zoufalství udělala, když už to vypadalo blbě. Samozřejmě na to muž přišel hned v autě, ale to už jsme jeli.