Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:41

Zarinya tady v Čechách to banky umožňují, ale můžeš si to vypnout nebo nastavit částku, od které ti to má chodit.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:42

Zarinya Já to mám zapnutý v appce, je to pro mě taková bezpečnostní kontrola, že mi z účtu odchází jen platby o kterých vím. Dá se to i vypnout, ale to se mi právě nechce, kvůli té kontrole. A my u nás doma už hotovost skoro nevedeme, platíme jen kartou, takže bychom se fakt hrozně šmírovali. :) Když někdo kartou neplatí tolik a pořád spíš peníze vybírá a je zvyklej na hotovost, tam to tak dramatický nebude.

Offline viktorka_od splavu
49181 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:42

Zarinya ony ty sms si muzes a nemusis nastavit. muz ma nastavene zpravy o prichozich platbach od nejake vyse (pac to je radost:-)) a ja nic.

Online Garfie
28428 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:44

Brioso U nás je to tak (máme každý vlastní účet), že muž platí všechny náklady spojené s bydlením, nedoplatky (ale i přeplatky) jdou na můj účet, protože on vůbec nemá přehled. Větší výdaje většinou taky platí on, ale třeba běžné náklady dětí jdou na mě (kroužky, obědy a podobně). Nákupy  záleží podle toho, kdo nakupuje, Rohlík má moji kartu  Nákup dělám většinou já, ale zase mám kartu k jeho účtu, takže když je nějaký objemný, platím tou jeho. Pokud jde o dovolené a podobně, tak to tak nějak střídáme, podle toho, kdo zrovna platí, nebo danou věc objednává, vlastně to vůbec neřešíme. Jeho příjem je teda podstatně větší, než můj. Ani jsme to nijak nenastavovali a nebavili se o tom, prostě to tak nějak vyplynulo. 

Ale řešila to se mnou třeba neteř, když se stěhovala s přítelem do vlastního. Ona byla čerstvě po škole, moc nevydělávala, on podstatně víc a trval na tom, že půjdou se vším na půl. Jenomže to pro ni znamenalo, že jí na vlastní útratu zbyde třeba tisícovka, zatímco jemu deset. Nevím, jak to tehdy skončilo (už spolu naštěstí nejsou), ale přijde mi vhodnější, kdyby to řešili třeba nějak poměrem vzhledem k příjmům. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:45

Já myslím, že to může být užitečné, pokud máte víc uživatelů účtu a víc karet, třeba my učíme děti před přechodem k vlastním účtům, aby platily kartama a myslím, že tady platí zvlášť duveruj, ale proveruj:) 

49181 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:46

Mha jakoze deti maji platebni kartu k rodinnemu uctu??

Online continuity
42700 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:48

Brioso my prostě platíme nějak každý něco. Ani to není napůl, dokonce to nemá žádnou logiku, spousta věcí je historická. Já třeba platím hypotéku i životní pojištění obema, ale úroky si odečítá z daní muž, stejně jako příspěvky na charitu, které posílám ja. ( Kvůli tomu, že ja si dělám daně sama a on to strčí účetní, je to prostě jednodussi). Auto jsme z větší casti zaplatili z peněz na mém účtu a psané je na nej. My mame fakt komunismus s dvěma účty. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:49

Garfie Ani jsme to nijak nenastavovali a nebavili se o tom, prostě to tak nějak vyplynulo. 

to je presne u nas a vsem to vyhovuje.

Jinak nastaveni veschno pul na pul je mi neskutecne protivny a s takovym chlapem bych byt nemohla.

Priklad z okoli-rodinka jede do zoo,on plati parkovne tak ona vstupenky,nanuka kazdy sam.jezis

Offline Mha
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:52

viktorka_od splavu pujcenou, aby natrenovali placení a tak:) Tam jsem ráda, když mám kontrolu. 

Online continuity
42700 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:55

continuity oni to nedavno opakovali a mne z toho teda vysel dojem, ze dle autora je to chyba tech bab a chlapi chudaci.. to si teda nemyslim.

​No mně to tak úplně nevyšlo. Ti chlapi byli pod strašným pantoflem, ale kdyby se vzepřeli, tak by to tak nedopadlo, taky jim to ten druhý syn v jedné scéně řekne naplacato. Já mám jednu větev rodiny podobnou a je to vlastně strašně smutné, i když to ty ženské myslí dobře. Ona je část té rodiny hozená úplně obráceně, tam zas velí chlap a občas jsou fakt scénky, že by to bylo na film.

Offline Lilly_Ku
4508 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 17:57

Brioso my se delime pomerove podle vydelku.

Partner mi posila na ucet pomernou cast fixnich vydaju, ty odchazeji z meho uctu. Prubezny nakupy do domacnosti piseme do aplikace splitwise, kde se deli podle pomeru. Deobny nakupy nezapisujem. Kdyz ma jeden na splitwise nejaky vetsi nepomer, treba 200 e /, tak proste parkrat zaplati.

Prijde mi to fajn, pri vhodne prilezitosti se navzajem zveme treba ma veceri nebo jeden pro druheho neco koupime. Ja zvu vylozene rada i rada se necham pozvat.

Kdybychom meli deti, tak bych ale preferovala jin model.

49181 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:00

Mha jezis, no to bych teda nepraktikovala:-) nevim jak mas ty deti velky ale nase nic netrenovaly, proste dostaly kapesne na svuj ucet a hotofka:-)

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:03

Garfie Ten poměr ze mzdy by mi přišel docela takovej praktickej, já to ještě pořád zvažuju, že to tak uděláme, zřízení společnýho účtu, kam bychom posílali např. 50 % ze mzdy a z toho by šly veškerý platby běžnýho živobytí, karta toho účtu by se uložila na Rohlíku a tak. :) Líbí se mi hlavně ta představa oddělení "domácího účetnictví" od všeho ostatního, co se na našich osobních účtech děje. Ale to kalkuluju jen se dvěma osobama v domácnosti, nevím, jak by tohle fungovalo v domácnosti s dětma.

Offline Mha
příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:06

viktorka_od splavu

Uz se mi za to dostalo mnoheho odsouzení

Ale rozumím tomu, je to o konkrétních dětech. A ty velké s vlastním účtem na tu hrůzu vzpomínají doted

Online Garfie
28428 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:07

Karoleena No to takhle jde pořád. Prostě až budeš na mateřské, pošleš tam tu svoji usmolenou polovinu  Jde jen o to, že s dětmi to asi bude muset být víc, než polovina...taky mi to takhle přijde docela spravedlivý. 

Offline Pinot Noir
29756 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:09

Karoleena my to tak máme. A jak to funguje s dětmi? Od té doby, co je máme, na ten společný účet dává peníze už jen muž

Offline Brioso
627 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:14

A kdyz uz jsme u tech materskych/rodicovskych. Je tu nekdo, kdo to ma tak, ze na rodicovske je muz?

Offline Lilly_Ku
4508 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:15

Brioso ja ne, ale vsichmi kolegove ve firme byli s potomkama 1-6 mesicu doma, tady je to vylozene moderni.

Offline Lilly_Ku
4508 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:17
Reakce na Zarinya:

Garfie Ani jsme to nijak nenastavovali a nebavili se o tom, prostě to tak nějak vyplynulo. 

to je presne u nas a vsem to vyhovuje.

Jinak nastaveni veschno pul na pul je mi neskutecne protivny a s takovym chlapem bych byt nemohla.

​tohle je fakt individualni, ja si naopak uzivam, ze muzu partnera na neco pozvat (vydelavam vic).

Offline Brioso
627 příspěvků moje polička 06. ledna 2021 18:17

Lilly_Ku Ty zijes v Nemecku? Nebo si te pletu s nekym jinym?