Brioso jj
Stěžovací vlákno
Brioso U mě osobně ne (teda jednou pobíral rodičák muž, ale doma nebyl), ale znám dvě takové rodiny, v jedné pracuje muž převážně z domu (sám na sebe), takže to pro ně bylo výhodnější. Můj strejda byl na mateřské už před třiceti lety, každý byl doma s jedním dítětem.
Lilly_Ku ale ja nikde nepisu,ze bych nikdy partnera na nic nepozvala.(i kdyz u toho co vydelava vic to je snazsi
)
jen nemam rada presny pomer 50 na 50% div si neprepocitavaji i halire.To si myslim u vas neni dle toho co pises v minulem postu.
Brioso Ja nevim, zda ses ptala na usporadani s detma. Ale vetsina beznych plateb odchazi z meho uctu a partner plati treba veci kolem aut nebo kdyz jde na nakup. Takze mi proste chodi od nej trvala platba, kdyz mam nadstandardni vydaj, tak to zaplatime z jeho. Ale mam to usporadane, abych tak jako si I trochu usetrila (no ehm, ja to spis profrcam, ale fakt jsem si chtela setrit). Jako na zacatku to pro me bylo tezky, si to nastavit a rict mu tu castku, spis pro moje ego, ale mne bylo hloupy si rikat I o penize rodicum.
Ja mam dve kolegyne jejichz muzi byli na RD, ale jeden az od roka a pul. A druhej od desateho mesice, ale stihal nejak dva dny tydne praci, nebot mu hlidala babicka. Vsichni spokojeni, ale jako byla to RD s jednim ditetem. A pak dalsiho, co je jen papirove, ale zena pracuje po nocich a pres den je s detma. Ja si to vubec nedokazu predstavit, u nas by to rozhodne neslo ani s jednim
Brioso Oficiálně jsem rodičovský příspěvek pobírala já. Jinak jsme oba přizpůsobili svoje pracovní povinnosti tak, abychom se mohli u dítěte střídat. Většinou muž pracoval dopoledne, já odpoledne. Víkendy dle potřeby. Zpětně si vyčítám, že jsem nezůstala na mateřské jen já. Byla by to pohoda jen s dítětem bez práce. Na druhou stranu by muž pracoval víc a byl míň s dcerou, což by mi bylo líto. Takhle jsem si to užili oba.
Jenom se trochu vrátím k té debatě o dědění, abych uvedla pár věcí na pravou míru, koho toto nezajímá, klidně toto přeskočte :-).
Karja Jakmile zabiju svého manžela (nebo kohokoli jiného), snic po něm dědit nebudu, to je zákonem upravené přesně proto, aby to lidi nelákalo :-P (a v ČR se dle statistik podaří zjistit pachatele vraždy v 99 % případů...)
Garfie continuity K těm nepominutelným dědicům (tedy k potomkům): je pravda, že jestliže se dědí na základě závěti (což je vždy, když platná řádná závěť existuje), tak jakmile v ní děti nejsou obsaženy, připadá jim i tak povinně určitý podíl. Ale ten může být překvapivě malinký, pře nejde o výpočet 1/4 (respektive 3/4 u nezletilého) z celkového dědictví, ale z jejich teoretického zákonného podílu, který by jim připadl, kdyby neexistovala záveť (a tedy když by se dědilo takzvaně dle zákonné posloupnosti). Tedy jestliže zemře někdo, kdo má manželku a dvě děti a v závěti řekl, že dědí pouze manželka, tak každému dítěti připadne z celkového dědictví pouze 1/12 když je dospělé, a nebo 1/4 když je nezletilé. Tak na to pozor, aby vaši potomci po vás nakonec nezdědili méně, než byste si přáli... Pro srovnání kdyby v tomto příkladu žádná závěť neexistovala, dědily by jak obě děti (nezávisle na zletilosti), tak i manželka každý 1/3 z celkového dědictví.
Co se týče dědění u nesezdaných partnerů: když zemře váš partner, se kterým nejste sezdáni, máte šanci po něm něco zdědit jen buď a) pokud jste přímo uvedeni v závěti, nebo b) jen pokud zemřelý neměl děti a ještě k tomu jste s ním aspoň rok před jeho smrtí bydleli ve společné domácnosti.
Omlouvám se za elaborát, vznikl z toho, že jsem na podzim z tohoto složila státnici a teď tady na Parfumanii prokrastinuju od psaní diplomky :-P :-D
Zarinya jezis no to ja taky ne, to je fakt :)
Tie smsky po akejkoľvek platbe sú otrasné, vždy v banke nahlasujem, že to nechcem a vždy sú prekvapení, taká skvelá služba!
A kolegyňa to má presne tak, že bežné nákupy robí ona, ale smsky chodia jej mužovi, ktorý jej okamžite volá, kde a čo kúpila, a či to bolo nutné.
Tak my máme každý vlastní účet (kam chodí výplaty, pozůstatek že života za svobodna), ale penize spolecne. Neresime moje, tvoje. Manzel vydelava vic, tim spis, ze ja pracují na poloviční úvazek, abych se starala o naše společné děti. To je po vzájemné domluvě. Každodenní platby neřešíme - jídlo, oblečení, boty, svícen, nový hrnec. Má tam mi pravidelně přeposílám peníze na můj účet, ty nákupy většinou platím já. Na internetu Rádi platíme přes Paypal, kde je manželova kreditka. Občas mu nákupy nahlásím , spíš aby měl přehled, kolik ještě může utratit. Nákup auta nebo náhrdelníku z pravých perel probereme spolu.
mazanajana Díky za shrnutí, já se to kdysi pokoušela dohledat a pamatuju si, že to bylo míň, ale že až takhle, to mi neutkvělo. Ono je to u nás pochopitelně spíš v teoretické rovině. Udělali (nebo tedy muž, já žádnou závěť nemám) jsme to právě proto, že svatba nebyla v dohledu a měli jsme už nějaké společné děti. Manžel mě tím překvapil, já o tom vůbec nevěděla. Ale bylo to hezké gesto.
Karoleena tenhle model, co popisuješ mi přijde fajn. Pokud bychom někdy měli potřebu řešit můj/jeho/společný učet, chtěla bych to takto. My jsme se nikdy o takových věcěch nebavili, nějak to vyplynulo a vyhovuje nám to, tak nemáme potřebu.
Muž na rd nebyl. On o to moc nestál, ale pokud bychom vydělávali srovnatelně, chtěla bych po něm, aby mě třeba na rok zastoupil nebo se střídat třeba po dnech v týdnu. Vzhledem k té nerovnováze v platech a s ohledem na to, že jsem doma s dětmi ráda (celkem), tak jsem nechtěla.
Zarinya To jsi nevedela s dedictvim? To ja jo, to je logicke, ale s tema 99procenty objasnenych vrazd ne. Ale kdyz jsem nad tim premyslela, jako teoreticky, tak ja bych se vzdycky priznala, ja jsem slabe povahy, ja bych se doznala i k tomu, co jsem neudelala, pokud by to nekdo chtel slyset;-)
Tak my máme každý vlastní účet (kam chodí výplaty, pozůstatek že života za svobodna), ale penize spolecne. Neresime moje, tvoje. Manzel vydelava vic, tim spis, ze ja pracují na poloviční úvazek, abych se starala o naše společné děti. To je po vzájemné domluvě. Každodenní platby neřešíme - jídlo, oblečení, boty, svícen, nový hrnec. Má tam mi pravidelně přeposílám peníze na můj účet, ty nákupy většinou platím já. Na internetu Rádi platíme přes Paypal, kde je manželova kreditka. Občas mu nákupy nahlásím , spíš aby měl přehled, kolik ještě může utratit. Nákup auta nebo náhrdelníku z pravých perel probereme spolu.
zhruba takhle vypadá náš model. teda měl by vypadat, až já budu mít ten poloviční úvazek;)
Evaeva Jeste s tou hypotekou...ja fakt nevim, takhle mi to rekla ta kamaradka zpetne jako hotovou vec. Ze to vychazelo lip, dal jsem po tom nepatrala. A ted se cuka no! A ono zpetne, jak si to ,,vynutis,,? Mas se hadat co tejden, odstehovat se s detma, odejit? Proste neudelas nic, kdyz s nim nic nepohne.
Karja jo, zpětně je to hloupý, to je jasný. A třeba to fakt tak bylo. Mě by se asi už na začátku rozsvítila nějaká kontrolka a chtěla bych třeba nějakou smlouvy o smlouvě budoucí nebo co já vím. Ale je fakt, že my společný byt řešili po x letech vztahu, tam už o žádnou bláznivou zamilovanos nešlo;)
Tie smsky po akejkoľvek platbe sú otrasné, vždy v banke nahlasujem, že to nechcem a vždy sú prekvapení, taká skvelá služba!
A kolegyňa to má presne tak, že bežné nákupy robí ona, ale smsky chodia jej mužovi, ktorý jej okamžite volá, kde a čo kúpila, a či to bolo nutné.
tak skvela sluzba to je pokud by se ti nekdo naboural na ucet,jinak mi to prijde zbytecny.
Mame spolecny ucet. Protoze jsem studovala a pak byla na MD a ted mam skoro porad kratsi uvazek. Kvuli manzelove firme, aby mel cas a tak. Ale i on se stara. Proto byl ten ucet a ja si pak nikdy nezalozila vlastni. Ac v CR mam jeden u ledu s nejakymi penezi, kde neni ani disponent. Ja jsem na nasem disponent. Byt je manzela, ted predelavame dum po jeho rodicich. Ja tlacim na prepsani casti ale moc se do toho nema (ale to asi tchyne). Protoze na to jdou nase penize (ac je vetsina z jeho vydelku).
No a jak ma ted stres a velke dispozice k infarktum, dohodli jsme se, ze si zalozim vlastni ucet, na ktery pujde muj plat. Kdyby se mu neco stalo a dedicke by se vleklo kvuli firme, jsem bez niceho. A ze by se vleklo. Ptali jsme se na to i v bance. Predstava je, ze jednou za cas poslu penize na nas sporici. Ale abych mela v pripade nouze neco. Jinak muz neresi, co kde platim. Jen u velkych castek se zepta ale neresi. Ted uz to aspon neuvidi. Ale vypis mu ukazovat budu.
Candance pokud máte BSM a bude předělávat dum z peněz, které jsou součástí BSM, tak by to při rozvodu musel vypořádat.
Já bych asi v týhle situaci bych spis chtěla přepsání části/ nebo celého bytu. Přijde na to. Mohlo by to být vzhledem k tchýni víc průchozí a ty bys v nejhorsim měla kam.
mazanajana ja bych mela jeste doplnujici dotaz - pokud mame spolecnou hypoteku na nemovitost ve vyhradnim vlastnictvi muze (nabytou pred svatbou, hypoteka se refinancovala po svatbe), ma to na neco vliv?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my