rasaNori ano , ale to jsme resili s muzem, pokud by se mu neco stalo a dedicke (kvuli firme) by se vleklo, tak jsem nahrana bez ohledu na penize, ktere bych zdedila a mela k dispozici za XY mesicu/let. Pokud bych, jak mi radili v bance, nevybrala hotovost ihned ten den nebo druhy.
Stěžovací vlákno
Počkejte, to zní, že by žena pro případ mužova skonu (a naopak), měla mít železnou rezervu ve štrozoku? I když má účty na své jméno? I když vydělával ten přeživší?
A jak je to teď s dědickou daní?
Garfie energetika je vůbec vtipná. Po mně chtěli podpis předchozího nájemníka, který se už odstěhoval a fakt jsem ho nehodlala honit po republice. Nakonec to po asi dvou měsících vyřešilo moje čestné prohlášení, že nevím, kde se momentálně zdržuje.
Počkejte, to zní, že by žena pro případ mužova skonu (a naopak), měla mít železnou rezervu ve štrozoku? I když má účty na své jméno? I když vydělával ten přeživší?
A jak je to teď s dědickou daní?
taky mi to ted tak prijde.....
TTo se mi zdá divné. Podle mě můžeš normálně nakládat s účtem vedeným na své jméno, sice může jít do dědického řízení v rámci sjm, ale operovat s penězi na něm můžeš.
dzizisketa Mně právě taky.![]()
MP Meri Nebylo by dobré kontaktovat úředníka co vás má pod palcem a vyřešit to najednou?
MP Meri neda se to vyresit nejaou pausalni pokutou, predpokladam, ze stal porad v te same oblasti
Tady jsem našla článek na tohle téma, píšou, že pokud je dispoziční právo podepsáno po 1.1.2005, tak s penězi disponovat druhý z manželů může. Je možné, že případy, co znám já spadají před tohle datum, vesměs to byly starší ročníky.
Táta umřel v únoru, jeho účet zablokovali, byli jsme to normálně říct v bance. Mamčina účtu se to vůbec nedotklo, měli normálně SJM. Dědické řízení až v srpnu, a to byla závěť. A Mamčin účet nikdo neresil. tolik aktuální praxe.
MP Meri existuje niečo ako zlúčenie pokút v správnom řízení. Tuto je to popísané, bolo by dobré sa na to opýtať.
https://automoc.eu/clanky/2019/slouceni-pokut-za-parkovani/amp/
paktofonika další, díky, to sloučení by mělo být velmi nápomocný. Měla jsem v plánu něco prohledat večer, až dítě odpadne.
Počkejte, to zní, že by žena pro případ mužova skonu (a naopak), měla mít železnou rezervu ve štrozoku? I když má účty na své jméno?
To by me taky zajimalo. Protoze ja mam svuj ucet, kam mi chodi plat, na nem zalozeny sporici ucet, kde je rezerva pro pripad, ze by se s muzem neco stalo (prave kvuli moznosti okamzite disponovat a nemuset cekat na ukonceni dedickeho rizeni). Protoze ja k jeho uctum pristup nechci, i kdyz mam o nich prehled. Tak chci vedet, zda ty penize mam radsi nekam odklonit (treba nastrkat do polstare :)
Tak já můžu jen osobní zkušenost. Dva důchodci, družstevní byt v paneláku z šedesátých let, bez rekonstrukce, žádný majetek. Máma měla účet, na kterém si spořila z důchodu "na pohřeb", cca 30 tisíc tam bylo. Dědické řízení se táhlo rok a půl.
Garfie Sweet Potato Ono taky záleží na notáři, který vyřizuje dědictví, někteří jsou opravdu akční a účty vyhledávají, někteří si jen nechají nahlásit a nekontroluji.
A vdova/vdovec opravdu může být ve velkých finančních obtížích, když je účet zablokovaný. Řeší se to tak, že se požádá právě ten určený notář, aby povolil platby nebo vybírání důchodu.
A strozok to jisti...Nevesele téma, ale taky je potřeba doma probrat, stejně jako jiné poslední věci...
Garfie moora viktorka_od splavu Ne nový účet, pardon, neformulovala jsem to jednoznačně. Šlo o její vlastní účet, který měla už před svatbou. Právě proto mě to vyděsilo, tak jako spoustu ostatních, evidentně. Vycházelo mi z toho, že jakékoliv naspořené peníze (pokud nejsou v hotovosti) nejde k překlenutí dědického řízení použít.
"Správné" řešení asi je založit nový účet a okamžitě na něj přesměrovat všechny příjmy (ale teda pořád nevím, jestli by se to na RD dalo se ctí bez pomoci zvládnout). Plus ten okamžitý výběr hotovosti ze společného, jak tu padlo. Ale zajímal mě názor odborníka, protože se mi to taky celé trochu nezdá. Vždyť je potřeba spoustu věcí zařídit bezprostředně, a přitom do následující výplaty má člověk teoreticky k dispozici jen aktuální obsah peněženky. Dědické řízení se navíc může táhnout dlouho, pokud je ve hře firma nebo komplikovanější rodinná situace.
Dočítám zpožděně, jestli to už neproběhlo, ale u mých rodičů, kteří měli společný účet, jsem tátu přiměla, aby založil mámě její účet na její jméno, včetně karty, aby mohla disponovat nějakými penězy právě pro ten případ, že se s ním něco stane a banka společný účet zablokuje. Po jeho smrti maminka měla normálně k dispozici ten svůj účet a mohla s ním nakládat, do dědictví nic nešlo ani se po něm notář nesháněl. Notář poptává po bankách/spořitelnách/pojišťovnách účty na jméno + rodné číslo zemřelého.
Mha No podle toho článku trvalé příkazy odchází dál, pokud se ten "mrtvý" nedohodl s bankou jinak. Myslíš, že notář aktivně vyhledává i účty, které jsou na jméno partnera? Vlastně proč by ne, jsou to i jeho procenta, že jo....
rysamona Ale máma notáři neřekla, že má vlastní účet, nebo řekla? Možná je to také jinak, když je závěť?
Lenka22 No a právě kdyby ho maminka aktivně nahlásila, tak spadne do dědictví, to je ta finta. Jak jsem psala, pokud se nepřizná, má advokát minimální šanci to zjistit.
Potvrzuji příspěvek gteaBohužel mohou zablokovat ucet i vám, jako vdove, psaný pouze na vaše jméno. Vysvětlení: prostředky získané za dobu trvání manželství jsou společné.![]()
Tak jsem vznesla dotaz na kamaradku pravnicku a pry uz rok se ucty neblokuji a pak berou stav ke dni umrti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my