Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:09

Dadoo 

čtvrtinu, ale i tak je to v tomhle případě blbý

Offline Brioso
627 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:28

Jak to tak ctu, tak se mi chce do svatby cim dal tim min. A co se situaci, kdy budu mit pred svatbou nasetren treba milion na uctu, pak bude svatba a pak rozvod/smrt manzela? Usetrene penize by byly na mem uctu, ke kteremu nikdy nemel pristup. Je mi jasne, ze co vydelame po svatbe, tak jde do SJM, ale co ty penize z doby pred svatbou? Musela bych mu jich pulku dat v pripade rozvodu? Pripadne by to slo do dedickeho rizeni v pripade smrti? A jde treba tohle nejak osetrit pred/manzelskou smlouvou? Neda se ve smlouve treba osetrit, ze vyplaty obou i po svatbe nespadaji do SJM?
Tusim, ze tohle by uz chtelo asi opravdu pravnika, ze na to bude Parfumanie asi kratka.

Offline viktorka_od splavu
49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:30

Brioso pro zjednodušení si uvědom, že to co nabydeš (vyděláš, koupíš, našetříš...) během manželství, je společné. takže milion zpřed svatby je jen tvůj, ale když za něj po svatbě koupíte auto, tak je už vaše.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:31

Brioso co bylo pred svatbou do sjm nespada, taky tam nespada pripadne tvoje dedictvi i za dobu trvani manzelstvi. Akorat treba barak se prokazuje snadno, penize na uctu hur, to chce nejak osetrit.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:33

domenica ne, opravdu polovinu. Dedime rovným dílem.

Taky jsem si myslela, že se dědí manželka polovinu a z té druhé poloviny čtvrt dcera a čtvrt manželka.

Ale ne. Dedime že zákona stejným dílem. 

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:34

Brioso Nevím to, ale myslím si, že v předmanželské smlouvě můžete určit co chcete, tudíž i to, že nebudete mít SJM.

Offline Brioso
627 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:37

Ja vim, ze to, co bylo nabyto pred svatbou do SJM nespada, ale trochu mi to pokazila Dadoo s tim, ze mela byt pred svatbou, z jehoz pronajmu si zaplatila auto a to stejne slo do dedickeho rizeni. Proto se prave ptam, protoze mi to dost zborilo moje babovicky.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:38

Dadoo dedite stejnym dilem, ale jen z manzelovy poloviny. Tj. Koupite si auto, pulka je tvoje, pulka manzela, ta se dedi. Z manzelovy pulky ty dostanes pulku, dcera pulku. Tj. ctvrtinu z celkove hodnoty auta.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:39

Dadoo prijem z pronajmu (i tvé vlastní nemovitosti) bohužel spadá do SJM, tedy auto pořízené z techto peněz je v SJM. Po zániku SJM je půlka auta tvoje a půlka spadá do dědictví. Z té půlky půjde polovina manzelově dceři a polovina tobě. Takže fakticky bys měla mít 3/4 auta a dcera 1/4.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:42
Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:42

Brioso no to mas jako s vejplatou, je to tvuj prijem, ale spada do sjm

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:42
Reakce na Dadoo:

domenica ne, opravdu polovinu. Dedime rovným dílem.

Taky jsem si myslela, že se dědí manželka polovinu a z té druhé poloviny čtvrt dcera a čtvrt manželka.

Ale ne. Dedime že zákona stejným dílem. 

​Ano, ze zákona rovným dílem, to sedí, ale předmětem dělení má být přece jen ta manželova polovina auta. 

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:43
Reakce na Brioso:

z jehoz pronajmu si zaplatila auto a to stejne slo do dedickeho rizeni. Proto se prave ptam, protoze mi to dost zborilo moje babovicky.

​no ale toto se stalo už během manželství...

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:47

moora Krehutka aha, no já se v tom nevyznám. V tom návrhu je psáno o rovném podílu. Dcera řekla rovnou, že ji moje auto nezajímá, nicméně v dědictví zahrnuto je.

Ona řekla rovnou, že chce můj podíl na domku po babičce a nechce svůj podíl na vedlejší chatě. 

A já to pochopila tak, že u hlavní chaty, kde bydlím, zůstaneme spolumajitelky. Mám jen malou část a ona navíc zdědí i zbytek po babičce, takže to logiku má. 

Teď ji chce komplet celou s tím, že ji mohu ale užívat zcela bez omezení a dokud budu chtít. 

A chce to ošetřit smluvně. Ne věčným břemenem, prý ji to řekla právnická. Tomu mému se to rovnou, jen po mém popisu, nelíbí. 

Ale koukám, že by se to asi mělo pořádně propocitat. 

Ale už ten návrh má ten můj přítel právník, tak uvidím, co mi na to řekne. 

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:49

Dadoo no nedivím se, že jsi z jejího chování rozčarovaná...

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:55

Dadoo rovny podil je spravne, ale dedi se jen manzeluv podil, to jest polovina sjm. Druha pulka je tvoje rovnou, ta do dedictvi nespada vubec. Jeho vylucnej majetek (pokud nejaky mel, pocitam to bude ten domek po babicce) se dedi rovnym dilem mezi tebe a dceru. 
samozrejme ji nemusis vyplacet ze ctvrtiny auta, ctvrtiny vedlejsi chaty atd. ale se to sakumprask spocita a rozdeli tak, jak se dohonete, tak aby celkova hodnota tech podilu odpovidala.

49183 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:58

Dadoo no je to jak píše moora a aniž bych ti do toho chtěla nějak kecat, tak než bydlet v baráku který (spolu)vlastní cizí člověk, radši bych něco prodala/vzala si půjčku a vyplatila ji. myslím že tě nemůže nutit.. no však uvidíš co právník. 

Offline rysamona
1104 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:59

viktorka_od splavu přesně tak. Chce se rozvést. A po roce přesvědčování už mi snad věří. A chlap je opravdu nerad

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 10:59

Brioso toto zrovna jde ošetřit předmanželskou smlouvou, že příjmy z majetku, který je ve výlučném vlastnictví manželů do SJM nespadaji. Ale musí být tak smlouva. Ono jde udělat lecos, ale chce to právníka. 

Dadoo to se nedivím, že jsi z toho špatná. Škoda, že jste to neřešili s právníkem už předtím. Manžel mohl sepsat závěť a mohlo to být bez problemu.

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 09. ledna 2021 11:09

viktorka_od splavu continuity ona chatu nikdy neprodá, a ani mně, to by nemělo smysl. Stavěl ji manželů otec a on pokračoval a vylepsoval. Všechno tady je práce jeho rukou. Je tam silná citová vazba. No a moje taky.

Po mně by ji zdědil mě dcery a  ty žijí v zahraničí. To by nemělo smysl, stejně by ji prodaly. 

Jinak manžel byl klasický neřešič. A v době nemoci už jsem to po něm ani chtít nemohla. A do té doby me to nezajímalo. 

Ja totiž vůbec nejsem na peníze.. vidím, že někdy je to fakt chyba.

Jinak ty vztahy mezi námi nejsou špatný, jen to musíme dořešit tak, aby to bylo fér.